Vulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografen

Vulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografen Klaterende beekjes, goudgele bladeren, een golvend landschap, burchten en pittoreske steden. Juist, je bent in de Duitse Vulkaaneifel. Een prachtig gebied waar je in de herfst naar hartenlust kan wandelen en waar de hobby- of geroutineerde fotograaf zijn hartje kan ophalen. Mooie beuken- en berkenbossen, paddenstoelen allerlei, purperen heide, goed gevulde watervallen, snel stromende beken, vulkaankegels, spectaculaire luchten, reflecties in de vele maren en met wat geluk, een vlucht kraanvogels, een ree of een hert.

Vulkaaneifel in Duitsland: ligging

De Duitse Vulkaaneifel maakt deel uit van de Eifel. Een gebied dat zich uitstrekt over zowel België als Duitsland. De Duitse Vulkaaneifel bevindt zich ten zuiden van Aken, tussen Rijn en Moezel. Zoals de naam het zegt, zijn hier talloze vulkanen. Uitgedoofd weliswaar, maar hun kegels kenmerken nog steeds het landschap. In sommige vulkaankraters kan je zelfs gaan zwemmen. Deze kraters gevuld met regen - en grondwater worden in de Vulkaaneifel maren genoemd.

Wandelen en fotograferen

In de herfst tooit de Vulkaaneifel zich met prachtige kleuren. De vele beukenbossen zorgen voor goudgele schitteringen. De berkenbomen steken mooi af met hun witte stammen. De heidelandschappen brengen een paarse touch aan het landschap. Overal vind je paddenstoelen in alle maten en kleuren. De watervallen zijn goed gevuld en het water klatert dan ook ruimschoots naar beneden. De luchten zorgen voor spectaculaire reflecties in de vele maren en wanneer de duisternis valt, tekenen de vulkaankegels zich af tegen de lucht. Een prachtige periode om op pad te gaan en om het fototoestel boven te halen. Zowel de amateurfotograaf als de professional kan hier aan de slag. Met een beetje geluk komt er zelfs een vlucht kraanvogels voorbij of huppelt er een ree door de wei.

Wandeltips met mooie landschappen

Het is wel overal mooi in de Vulkaaneifel maar als je echte herfsttaferelen wil zien, zijn er toch een aantal plekjes die er bovenuit steken.

Bad Bertrich

Bad Bertrich ligt op zo'n 25 kilometer ten zuiden van Mayen, richting Moezel. Het is een mooi dorp, gelegen in een vallei, omgeven door bergen en bossen. Wanneer je door de Kasengrotte loopt, kom je bij een waterval en daarna kan je een mooie, lange wandeling maken naast de Ussbach, een kronkelende rivier die je naar de burcht brengt.

Kloster Martenthal

Kloster Martenthal ligt eveneens in een vallei, op zo'n tien kilometer ten zuiden van Kaisersesch. Het is een prachtig klooster omgeven door bossen. Je kan er prachtige wandelingen maken. Wie van lange wandelingen houdt kan helemaal naar Cochem. Je volgt de hele tijd de rivier de Endert. Na zeventien kilometer en na een aantal watermolens te zijn gepasseerd, kom je aan in Cochem. De tocht gaat meestal bergafwaarts. Om terug te keren kan je een bus nemen naar Kaiseresch. Naast de Endert kan je ook naar Müllenbach en naar Kaisersesch. Ook de Eifelcamino loopt hierlangs. Aan de Endert is ook een waterval, de Rausch genaamd. Vooral in de herfst en in de winter doet hij zijn naam alle eer aan, omdat het water dan echt naar beneden klatert.

VirneburgVirneburg
UssbachUssbach
PyrmontPyrmont
RauschRausch

Virneburg

Zo'n 20 kilometer van Mayen ligt Virneburg. Een klein dorp in een vallei, omgeven door vier bergen. In het dorp staat op een kleine heuvel de burcht van Virne, waaraan het dorp zijn naam dankt. Vertrekkend van aan de Virneburg kan je een Traumpfad volgen. Traumpfaden zijn perfect uitgestippelde en aangegeven wandelingen. Het Traumpfad Virneburg is zo'n elf kilometer lang. Het voert je door het dorp, over de bergen, door bossen en langs heide, naast de Nitzbach en natuurlijk langs de burcht.

Naast de maren

In de Vulkaaneifel zijn zo'n twintig maren. De drie Dauner maren bij Daun zijn allicht de bekendste, maar ook bij Gillenfeld en bij Manderscheid liggen maren die de moeite waard zijn. De maren zijn meren gevormd in de kraters van uitgedoofde vulkanen. Ze zijn meestal kogelrond en omgeven door natuur. Bij het weinfelder of Totenmaar bij Daun staat een klein kerkje en grazen er geitjes, paarden en ezels. Je kan rond de maren wandelen via goed aangegeven wandelpaden. Ook de droogmaren, maren waar geen water meer instaat, zorgen voor mooie wandelplekken. Zo zijn er de maren bij Boos. Vanop de Booser Eifelturm heb je een prachtig uitzicht over de vulkaankegels en op de mooie herfstkleuren van de omliggende bossen.

Laacher See

Strikt genomen is de Laacher See bij Maria Laach geen maar. Ook rond dit meer kan je een mooie herfstwandeling maken. Je komt hierbij op sommige plaatsen dicht bij het water. Met de bomen in het meer en bij valavond zorgt dit voor hele mooie taferelen. Soms is er een visser in een vissersbootje op de Laacher See. De abdij is zeker ook een bezoekje waard.

Fotograferen

Met zoveel natuurschoon is het niet moeilijk om een dankbaar onderwerp te vinden voor een reeks foto's.

Kraanvogels

Eind oktober vliegen de kraanvogels naar warmere oorden. En hun vluchtroute loopt over de Vulkaaneifel. Met wat geluk kan je hen dus zien overvliegen! Kraanvogels zijn mooie donkergrijze vogels met een lange nek en lange poten. Ze vliegen door de lucht in rare formaties en met tientallen tegelijk. Hierbij maken ze veel lawaai. Hun overtocht gebeurt dus zeker niet onopgemerkt. Heb je nog meer geluk dan zie je ze wanneer ze uitrusten in de velden. De grote groep kraanvogels strijkt neer in een veld om op krachten te komen en om de achtergebleven gewassen op de eten.

Reeën en herten

Begin oktober is het paartijd voor de herten en reeën. De herten brullen in het bos om de reeën te lokken. Met wat geluk kan je er een op de foto zetten. Ook de reeën lopen veel rond in de herfst. Bij valavond of in het ochtendgloren zie je ze bij beken en aan de rand van het bos, op zoek naar eten en drinken. De herfst is ook het seizoen van de jacht. Op sommige dagen worden er drijfjachten gehouden. De reeën, herten, everzwijnen en vossen worden opgejaagd door jagers. Soms zie je ze verschrikt het bos uitlopen en de straten over rennen.

Klaterende beekjes

In de Vulkaaneifel zijn er heel wat rivieren en beken. Zo heb je de Elz, de Endert, de Nette en de Nitzbach. Al deze rivieren zijn een dankbaar onderwerp voor mooie foto's. Reflecties van in herfstkleuren getooide bomen, snel stromend water, bladeren in diverse kleuren die drijven op het wateroppervlak, mooie rotspartijen en klaterende watervallen.

NürburgNürburg
zicht vanop Booser Eifelturmzicht vanop Booser Eifelturm
VirneburgVirneburg

Burchten

Aangezien de Vulkaaneifel geprangd ligt tussen Frankrijk aan de ene kant en Trier aan de andere kant, lag het eeuwenlang in het midden in het slagveld tussen de graven en vorsten van beide mogendheden. Geen wonder dat hier dan ook tal van burchten als paddenstoelen uit de grond rezen. Monreal, Virneburg, Nürburg, Bürresheim, Mayen, Eltz, Pyrmont en ga zo maar door. In heel wat steden en dorpen staan burchten en kastelen. Sommige aan flarden geschoten en dus niet meer dan ruïnes, andere prachtig geconserveerd. Prachtige onderwerpen voor inspirerende foto's.

Pittoreske steden

Wie eens wat anders wil fotograferen dan natuur, kan een bezoekje brengen aan de vele steden en dorpen die de Vulkaaneifel rijk is. De dorpen lijken te stammen uit ver vervlogen tijden. Oude huizen, kleine straten, kerken en pleinen. In sommige dorpen en steden prachtige vakwerkhuizen. Meestal wit geschilderd met houten of roodgeschilderde balken. Andere kregen moderne kleuren. Groen, oranje of blauw. In de steden heel wat musea voor wie meer wil leren over het vulkanisme of de geschiedenis van de (Vulkaan)eifel.

Vulkaankegels en maren

De naam Vulkaaneifel zegt het zelf. Ooit waren hier vuurspuwende vulkanen die de streek teisterden. Maar nu ze uitgedoofd zijn, tonen ze hun schoonheden. De kogelronde maren, de ogen van de Eifel genoemd. Schalkenmeren met het dorpje naast of het Totenmaar met de kerk naast. De vulkaankegels die het landschap kenmerken en prachtig afsteken bij valavond. De natuurfenomenen als zijnde de lavamuren of de lavabomben. Inspiratie genoeg voor een mooie reeks foto's over een interessant natuurfenomeen.

Bossen, bomen en paddenstoelen

Voor wie niet speciaal op zoek is naar iets, zijn er natuurlijk ook de vele bossen. Meestal beukenbossen. De kleine bladeren kleuren goudgeel en glinsteren in de zon. Ze steken prachtig af tegen de eeuwig groen blijvende dennenbomen. Ook de vele berkenbomen vallen op door hun witte stammen. Op de grond groeien paddenstoelen in allerlei kleuren en maten. De traditionele vliegenzwam, rood met witte stippen. De elfenbanken op de bomen. Het eekhoorntjesbrood. Maar ook veel kleinere exemplaren die dapper hun kopje ophoog steken tussen het groene mos of op omgevallen boomstammen.

Bergen in laagjes

Is er mist of nevel, dan zijn de vele heuvels en bergen in een mysterieuze sfeer gehuld. De heuvels en vulkaankegels lijken wel in laagjes achter elkaar te staan. Een prachtig zicht, goed voor fantastische foto's.
© 2017 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifelliefhebber: toeristische informatie op het internetEifelliefhebber: toeristische informatie op het internetBen je ook verliefd op de Eifel? Ga je er ieder vrij moment naar toe? Wil je op de hoogte zijn van alles wat er te belev…
Vulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantieVulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantieWil je er tijdens de herfstvakantie even tussenuit maar wil je niet te ver rijden? Dan is de Vulkaaneifel een perfecte b…
Vulkaaneifel in de zomer, een waar paradijsVulkaaneifel in de zomer, een waar paradijsDe Vulkaaneifel is een fantastische streek om een paar dagen, een week of zelfs een hele maand door te brengen. In de zo…
Vulkaaneifel in de lente: een explosie van kleurenVulkaaneifel in de lente: een explosie van kleurenDat je voor een explosie van kleuren niet onmiddellijk naar de Provence of naar een tropisch eiland moet, bewijst een ve…

De Kepler Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandDe Kepler Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandIn Nieuw-Zeeland kun je prachtig wandelen, of je nu een dagwandeling wilt maken of meerdere dagen met je rugzak de natuu…
Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-09-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.