Vulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografen
Klaterende beekjes, goudgele bladeren, een golvend landschap, burchten en pittoreske steden. Juist, je bent in de Duitse Vulkaaneifel. Een prachtig gebied waar je in de herfst naar hartenlust kan wandelen en waar de hobby- of geroutineerde fotograaf zijn hartje kan ophalen. Mooie beuken- en berkenbossen, paddenstoelen allerlei, purperen heide, goed gevulde watervallen, snel stromende beken, vulkaankegels, spectaculaire luchten, reflecties in de vele maren en met wat geluk, een vlucht kraanvogels, een ree of een hert.
Vulkaaneifel in Duitsland: ligging
De Duitse
Vulkaaneifel maakt deel uit van de
Eifel. Een gebied dat zich uitstrekt over zowel België als Duitsland. De Duitse Vulkaaneifel bevindt zich ten zuiden van Aken, tussen Rijn en
Moezel. Zoals de naam het zegt, zijn hier talloze vulkanen. Uitgedoofd weliswaar, maar hun kegels kenmerken nog steeds het landschap. In sommige vulkaankraters kan je zelfs gaan zwemmen. Deze kraters gevuld met regen - en grondwater worden in de Vulkaaneifel
maren genoemd.
Wandelen en fotograferen
In de herfst tooit de Vulkaaneifel zich met prachtige kleuren. De vele beukenbossen zorgen voor goudgele schitteringen. De berkenbomen steken mooi af met hun witte stammen. De heidelandschappen brengen een paarse touch aan het landschap. Overal vind je paddenstoelen in alle maten en kleuren. De watervallen zijn goed gevuld en het water klatert dan ook ruimschoots naar beneden. De luchten zorgen voor spectaculaire reflecties in de vele maren en wanneer de duisternis valt, tekenen de vulkaankegels zich af tegen de lucht. Een prachtige periode om op pad te gaan en om het fototoestel boven te halen. Zowel de
amateurfotograaf als de professional kan hier aan de slag. Met een beetje geluk komt er zelfs een vlucht kraanvogels voorbij of huppelt er een ree door de wei.
Wandeltips met mooie landschappen
Het is wel overal mooi in de Vulkaaneifel maar als je echte
herfsttaferelen wil zien, zijn er toch een aantal plekjes die er bovenuit steken.
Bad Bertrich
Bad Bertrich ligt op zo'n 25 kilometer ten zuiden van
Mayen, richting Moezel. Het is een mooi dorp, gelegen in een vallei, omgeven door bergen en bossen. Wanneer je door de Kasengrotte loopt, kom je bij een waterval en daarna kan je een mooie, lange wandeling maken naast de Ussbach, een kronkelende rivier die je naar de burcht brengt.
Kloster Martenthal
Kloster Martenthal ligt eveneens in een vallei, op zo'n tien kilometer ten zuiden van
Kaisersesch. Het is een prachtig klooster omgeven door bossen. Je kan er prachtige wandelingen maken. Wie van lange wandelingen houdt kan helemaal naar Cochem. Je volgt de hele tijd de rivier
de Endert. Na zeventien kilometer en na een aantal watermolens te zijn gepasseerd, kom je aan in Cochem. De tocht gaat meestal bergafwaarts. Om terug te keren kan je een bus nemen naar Kaiseresch. Naast de Endert kan je ook naar Müllenbach en naar Kaisersesch. Ook de
Eifelcamino loopt hierlangs. Aan de Endert is ook een waterval, de Rausch genaamd. Vooral in de herfst en in de winter doet hij zijn naam alle eer aan, omdat het water dan echt naar beneden klatert.
Virneburg
Ussbach
Pyrmont
Rausch
Virneburg
Zo'n 20 kilometer van
Mayen ligt Virneburg. Een klein dorp in een vallei, omgeven door vier bergen. In het dorp staat op een kleine heuvel de burcht van Virne, waaraan het dorp zijn naam dankt. Vertrekkend van aan de Virneburg kan je een Traumpfad volgen. Traumpfaden zijn perfect uitgestippelde en aangegeven wandelingen. Het
Traumpfad Virneburg is zo'n elf kilometer lang. Het voert je door het dorp, over de bergen, door bossen en langs heide, naast de Nitzbach en natuurlijk langs de burcht.
Naast de maren
In de Vulkaaneifel zijn zo'n twintig maren. De drie
Dauner maren bij Daun zijn allicht de bekendste, maar ook bij Gillenfeld en bij Manderscheid liggen maren die de moeite waard zijn. De maren zijn meren gevormd in de kraters van uitgedoofde vulkanen. Ze zijn meestal kogelrond en omgeven door natuur. Bij het
weinfelder of Totenmaar bij Daun staat een klein kerkje en grazen er geitjes, paarden en ezels. Je kan rond de maren wandelen via goed aangegeven wandelpaden. Ook de droogmaren, maren waar geen water meer instaat, zorgen voor mooie wandelplekken. Zo zijn er de maren bij
Boos. Vanop de Booser Eifelturm heb je een prachtig uitzicht over de vulkaankegels en op de mooie herfstkleuren van de omliggende bossen.
Laacher See
Strikt genomen is de
Laacher See bij Maria Laach geen maar. Ook rond dit meer kan je een mooie herfstwandeling maken. Je komt hierbij op sommige plaatsen dicht bij het water. Met de bomen in het meer en bij valavond zorgt dit voor hele mooie taferelen. Soms is er een visser in een vissersbootje op de Laacher See. De abdij is zeker ook een bezoekje waard.
Fotograferen
Met zoveel natuurschoon is het niet moeilijk om een dankbaar onderwerp te vinden voor een reeks foto's.
Kraanvogels
Eind oktober vliegen de kraanvogels naar warmere oorden. En hun vluchtroute loopt over de Vulkaaneifel. Met wat geluk kan je hen dus zien overvliegen! Kraanvogels zijn mooie donkergrijze vogels met een lange nek en lange poten. Ze vliegen door de lucht in rare formaties en met tientallen tegelijk. Hierbij maken ze veel lawaai. Hun overtocht gebeurt dus zeker niet onopgemerkt. Heb je nog meer geluk dan zie je ze wanneer ze uitrusten in de velden. De grote groep kraanvogels strijkt neer in een veld om op krachten te komen en om de achtergebleven gewassen op de eten.
Reeën en herten
Begin oktober is het paartijd voor de herten en reeën. De herten brullen in het bos om de reeën te lokken. Met wat geluk kan je er een op de foto zetten. Ook de reeën lopen veel rond in de herfst. Bij valavond of in het ochtendgloren zie je ze bij beken en aan de rand van het bos, op zoek naar eten en drinken. De herfst is ook het seizoen van de jacht. Op sommige dagen worden er drijfjachten gehouden. De reeën, herten, everzwijnen en vossen worden opgejaagd door jagers. Soms zie je ze verschrikt het bos uitlopen en de straten over rennen.
Klaterende beekjes
In de Vulkaaneifel zijn er heel wat rivieren en beken. Zo heb je de Elz,
de Endert, de Nette en de Nitzbach. Al deze rivieren zijn een dankbaar onderwerp voor mooie foto's. Reflecties van in herfstkleuren getooide bomen, snel stromend water, bladeren in diverse kleuren die drijven op het wateroppervlak, mooie rotspartijen en klaterende watervallen.
Nürburg
zicht vanop Booser Eifelturm
Virneburg
Burchten
Aangezien de Vulkaaneifel geprangd ligt tussen Frankrijk aan de ene kant en Trier aan de andere kant, lag het eeuwenlang in het midden in het slagveld tussen de graven en vorsten van beide mogendheden. Geen wonder dat hier dan ook tal van burchten als paddenstoelen uit de grond rezen.
Monreal, Virneburg,
Nürburg, Bürresheim, Mayen, Eltz,
Pyrmont en ga zo maar door. In heel wat steden en dorpen staan burchten en kastelen. Sommige aan flarden geschoten en dus niet meer dan ruïnes, andere prachtig geconserveerd. Prachtige onderwerpen voor inspirerende foto's.
Pittoreske steden
Wie eens wat anders wil fotograferen dan natuur, kan een bezoekje brengen aan de vele steden en dorpen die de Vulkaaneifel rijk is. De dorpen lijken te stammen uit ver vervlogen tijden. Oude huizen, kleine straten, kerken en pleinen. In sommige dorpen en steden prachtige vakwerkhuizen. Meestal wit geschilderd met houten of roodgeschilderde balken. Andere kregen moderne kleuren. Groen, oranje of blauw. In de steden heel wat musea voor wie meer wil leren over het vulkanisme of de geschiedenis van de (Vulkaan)eifel.
Vulkaankegels en maren
De naam Vulkaaneifel zegt het zelf. Ooit waren hier vuurspuwende vulkanen die de streek teisterden. Maar nu ze uitgedoofd zijn, tonen ze hun schoonheden. De kogelronde maren, de ogen van de Eifel genoemd. Schalkenmeren met het dorpje naast of het Totenmaar met de kerk naast. De vulkaankegels die het landschap kenmerken en prachtig afsteken bij valavond. De natuurfenomenen als zijnde de lavamuren of de lavabomben. Inspiratie genoeg voor een mooie reeks foto's over een interessant natuurfenomeen.
Bossen, bomen en paddenstoelen
Voor wie niet speciaal op zoek is naar iets, zijn er natuurlijk ook de vele bossen. Meestal beukenbossen. De kleine bladeren kleuren goudgeel en glinsteren in de zon. Ze steken prachtig af tegen de eeuwig groen blijvende dennenbomen. Ook de vele berkenbomen vallen op door hun witte stammen. Op de grond groeien paddenstoelen in allerlei kleuren en maten. De traditionele vliegenzwam, rood met witte stippen. De elfenbanken op de bomen. Het eekhoorntjesbrood. Maar ook veel kleinere exemplaren die dapper hun kopje ophoog steken tussen het groene mos of op omgevallen boomstammen.
Bergen in laagjes
Is er mist of nevel, dan zijn de vele heuvels en bergen in een mysterieuze sfeer gehuld. De heuvels en vulkaankegels lijken wel in laagjes achter elkaar te staan. Een prachtig zicht, goed voor fantastische foto's.