Vulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantie

Vulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantie Wil je er tijdens de herfstvakantie even tussenuit maar wil je niet te ver rijden? Dan is de Vulkaaneifel een perfecte bestemming. Op minder dan twee uur rijden vanuit Nederland en een kleine drie uur vanuit België ben je ter plekke. En er valt in deze streek heel wat te beleven! De natuur is er in de herfst prachtig. Ideaal dus voor (lange) wandelingen of fietstochten. Slecht weer? Geen nood. Er zijn volop overdekte zwembaden en interessante musea voorhanden. In Bitburg is er zelfs een grote overdekte schaatsbaan. Of je kan lekker uitrusten voor een knisperend haardvuur. Ook voor Halloween zijn er volop activiteiten gepland. Kortom, je hoeft je geen moment te vervelen in de Vulkaaneifel!

Vulkaaneifel: ligging

De Vulkaaneifel ligt in Duitsland. Grofweg tussen Koblenz in het noorden, Triër in het oosten, Bitburg in het zuiden en Daun in het westen. Zoals de naam het zegt is de Vulkaaneifel een streek waar veel vulkanen zijn. Het is er dus erg heuvelachtig. In het oosten heb je dan ook nog eens de Moezelstreek. Strikt genomen hoort dit niet bij de Vulkaaneifel, maar het is zo dichtbij dat je er gerust een dagje kan gaan doorbrengen. De Vulkaaneifel (European Geopark) is UNESCO Werelderfgoed.Regen, regen, regen

Het ergste wat je kan overkomen tijdens de herfstvakantie is dat het van 's morgens tot 's avonds regent. Geen paniek, hiervoor hoeft je vakantie niet in het water te vallen. In de Vulkaaneifel valt er genoeg te beleven, zelfs bij rotweer.

Zwembaden

Wanneer de regen met bakken uit de hemel valt, kan je naar een overdekt zwembad gaan. Keuze genoeg. Je kan naar het Nettebad in Mayen (A) gaan. Een degelijk, proper zwembad met als extra attractie een vulkaangrot. Hier geen spectaculaire glijbanen maar wel een grote koepel waar je op een zetel een goed boek kan gaan lezen. Wil je meer afwisseling? Dan moet je naar het zwembad van Cochem. Hier heb je verschillende zwembaden voor alle leeftijden en voor alle doelgroepen. Rustig baantjes trekken in het ene bassin, van de glijbaan in een ander. De kleintjes laten ploeteren in het kinderzwembad en zelf genieten van de jacuzzi. Het kan allemaal in het Freizeitzentrum van Cochem. Ook de Cascade in Bitburg (D) heeft veel te bieden voor jong en oud. In Bad Bertrich heb je een zwembad met water uit een zoutwaterbron en daarnaast nog tal van andere welnessfaciliteiten. Alleen maar zin om te zwemmen? Dan kan je in het zwembad van bijvoorbeeld Daun (C) terecht. Natuurlijk zijn er in de buurt ook de maren waar je in de zomer lekker buiten in de natuur kan gaan plonzen. Spijtig genoeg is het hiervoor in de herfst te koud, tenzij je aan het oefenen bent om te ijsberen!

MayenMayen
Shoppen
Op een regenachtige dag kan je ook eens leuk gaan shoppen. Hiervoor kan je terecht in Daun (C). In Daun heb je een hoofdstraat met nog enkele kleinere winkeltjes in een paar zijstraten. In Mayen (A) heb je twee mogelijkheden om te gaan winkelen. Enerzijds is er de gezellige, autovrije hoofdstraat in Mayen zelf, anderzijds heb je heel wat winkelketens op de Katzenberg, even buiten Mayen. Hier zijn overal grote parkings waar je makkelijk je auto kwijt kan. Aan de Moezel kan je gaan shoppen in Cochem (B), maar deze winkels zijn meer op toeristen gericht. Je vindt er dus heel wat winkeltjes met wijn, prularia en souvenirs. Zie je het groter? Dan kan je naar Koblenz (H) of Trier (G). Ook hier grote winkelstraten met heel wat winkels en hippe klerenzaken. Wel heb je een autovignet nodig om deze steden te mogen binnen rijden. Een goed alternatief is natuurlijk de trein of de bus. In andere steden van de Vulkaaneifel vind je zeker een Aldi, een Lidl, een Edeka, een Kaufland, een Rewe, een Kik of een Tedi, maar dat zal het dan ook zo ongeveer zijn.

IJspiste te Bitburg

In Bitburg (D) is er een grote, overdekte ijspiste, Eissporthalle genaamd. Hier kan je met de hele familie rondjes gaan schaatsen voor een schappelijke prijs vanaf eind september tot half april. Daarna wordt de hall gebruikt als skaterbaan.

Speeltuinen

Met de kleintjes kan je naar een overdekte speeltuin. Tollipark in Mayen (A) is zo'n leuke binnenspeeltuin voor kinderen tot twaalf jaar.

Vulkaanmuseum DaunVulkaanmuseum Daun
Musea
Wanneer het echt pokkenweer is, kan je natuurlijk ook een museum gaan bezoeken. Keuze te over in deze regio want ze zijn erg fier op alles wat met hun vulkanen en hun maren te maken heeft. Zo heb je het Vulkaanmuseum in Daun (C), het Maarmuseum in Manderscheid (E), de Lavadome en de Lavakeller in Mendig, het Vulkanhaus in Strohn en het Eifelmuseum in Mayen (A). Daarnaast nog tal van kleinere musea, zoals het Muizenmuseum (Mausefallenmuseum) in Neroth bij Daun (C), de Glockengiesserei in Brockscheid, het racecircuit van de Nürburgring, het folkloremuseum in Kaisersesch en het Naturkundemuseum in Gerolstein. Wie in Romeinse geschiedenis geïnteresseerd is, kan onder andere terecht in het Römerbergwerk Meurin in Kretz, op de Martberg in Pommern of in de Romeinse villa van Wittlich. Tal van burchten zijn ook te bezichtigen in de herfstvakantie. Burg Eltz of Burg Pyhrmont, de Genovevaburcht in het centrum van Mayen (A), Schloss Bürresheim in de buurt van Mayen, de Rijksburcht van Cochem (B), de burchten van Manderscheid (E) en ga zo maar door. Wel even opletten want burchten op heuvels zijn vaak gesloten vanaf oktober. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de burcht in Beilstein aan de Moezel. Vanwege de gladde paden om er te geraken, is de burcht slechts open voor het publiek tijdens de zomermaanden. Bij de Laacher See kan je de mooie abdij Maria Laach gaan bezoeken. Ook Abtei Himmerod ten zuiden van Manderscheid (E) is zeker de moeite waard. Wel best even de openingsdagen en -tijden raadplegen, want dat durft in de herfst wel eens anders te zijn dan in de zomer. Vele Duitse musea zijn bovendien op maandag gesloten.

Aangenaam herfstweer

Wanneer het weer mild is, is de Vulkaaneifel een prachtige streek om te gaan wandelen of fietsen. Het is niet zo warm als in de zomer en niet zo koud als in de winter. Met een jas en goede wandelschoenen kan je op pad.

logo Traumpfadenlogo Traumpfaden
Wandelingen
In de Vulkaaneifel zijn er tal van uitgestippelde wandelpaden. Zo heb je de Traumpfaden. Zesentwintig perfect aangegeven wandelingen, variërend van een kleine tien tot een dikke twintig kilometer. Je vind Traumpfaden aan de Rijn, aan de Moezel en in het achterland. Voor de meer geoefende wandelaar is er de Eifelsteig, met een totale lengte van 313 kilometer en het Lieserpfad, 43 kilometer lang. Speciaal is dan weer de Calmont Klettersteig. Voor deze laatste moet het wel droog weer zijn. Je moet immers langs ladders en smalle weggetjes naar omhoog. Bij nat weer is het pad glad en dus erg gevaarlijk. Natuurlijk zijn er in de Vulkaaneifel ook wandelingen met als thema vulkanisme. Zo bijvoorbeeld het Vulkanerlebnispfad Strohn (4 kilometer lang). Het Vulkanpark biedt vier verschillende routes: de blauwe, de groene, de gele en de rode. Je kan ze met de auto afleggen en onderweg bij de hoogtepunten stoppen voor telkens een wandeling variërend van een half uur tot twee uur. Wie er liever op eigen houtje op uittrekt, kan natuurlijk overal gaan wandelen. De Vulkaaneifel is een erg rustige streek met tal van wandelpaden in de bossen, tussen de weilanden en naast rivieren en beekjes. De wandeling rond de Laacher See is zeker een aanrader op een mooie herfstdag. Kleurrijke bomen, paddenstoelen en veel informatie over het maar en het vulkanisme. Ga je er alleen op uit, dan zal je niet gauw verdwalen, je komt altijd wel in een of ander dorpje uit. En van daaruit brengt een bus je eventueel terug naar je startplaats. Religieus geïnspireerd? Probeer dan de Eifelcamino of de Moselcamino. Stukken wandelweg op de lange weg naar Santiago de Compostela.

Fietstochten

Ook voor de fietsliefhebber is de Vulkaaneifel een paradijs. Tal van fietstochten zijn uitgestippeld en sommige zijn goed te doen met kinderen. Zo heb je de Maare-Mosel-Radweg, een tamelijk vlakke fietstocht van zo'n 58 kilometer tussen Daun en Bernkastel-Kues over een voormalig spoortracé. Je fietst er onder andere over een heel mooie spoorbrug. Tussen Kronenburg en Trier (G) vind je de 115 kilometer lange Kylltalradweg. Een iets stevigere fietstocht. De Moselschieferstrasse met zijn 110 kilometer voert je voorbij Mayen, Monreal, Cochem en Münstermaifeld. Wie het helemaal plat wil, kan naast de Moezel gaan fietsen. Hier vind je overal perfect onderhouden fietspaden. Graag een korte fietstocht? Probeer dan eens de Maifeld-Radweg die je in 18 kilometer van Mayen (A) naar Ochtendung brengt. Ook mountainbikers kunnen in de Vulkaaneifel hun hartje ophalen. Voor hen zijn er eveneens tal van uitgestippelde parcours. Zo bijvoorbeeld rond de Dauner Maren. In Duitsland zijn er ook speciale bussen waar je je fiets kan op meenemen. Handig als je moe wordt en terug wil keren.

Dierenparken

De dierenparken van de Vulkaaneifel sluiten hun deuren in de winter maar tijdens de herfstvakantie kan je nog terecht in het Wild- und Erlebnispark van Daun dat open blijft tot half november, in het Adler-und Wolfspark Kasselburg bij Pelm, open tot eind oktober en in het Wild-und Freizeitpark van Klotten.

Markten

Is het weer aangenaam, dan kan je ook naar de plaatselijke markt. De belangrijkste zijn die van Daun (C) op woensdag van 9 tot 13 uur en die van Mayen (A) op dinsdag, donderdag en zaterdag vanaf 7 uur op de Marktplatz.


Fauna en flora in de Vulkaaneifel

Erg ver is de Vulkaaneifel niet, dus echt spectaculaire dingen moet je hier qua fauna en flora niet verwachten. Toch kan je genieten van heel mooie planten en bloemen door de grote diversiteit van de natuur. In het Dortebachttal naast Klotten kan je mediterrane plantjes naast planten uit de Alpen tegenkomen en een waterval. Verder zijn er natuurlijk de vele wijnranken op de bergflanken naast de Moezel. In de bossen kan je een aantal dieren tegenkomen die je in onze steden niet ziet. Reeën, herten, vossen, roofvogels allerlei en misschien zelfs een everzwijn. Naast en in de Laacher See en in de maren rond Ulmen kan je genieten van een zeer gevarieerd aanbod vogels en eenden. Niet alleen inheemse soorten maar ook soorten die even komen uitrusten tijdens hun trektocht naar het warmere zuiden.

BeilsteinBeilstein

Langs de Moezel

Wie even genoeg heeft van heuvels en vulkanen kan gaan ontspannen aan de Moezel. Heerlijk genieten van een glaasje witte wijn of flaneren in de vele kleine dorpjes aan de rivier. Cochem (B), Beilstein, Bernkastel-Kues, Klotten, Trier (G), Traben-Trarbach, Treis-Karden of Zell, elk dorpje heeft zijn particulariteit en zijn eigen sfeer. Helemaal bovenaan vind je Koblenz (H), op de plaats waar Moezel en Rijn samenkomen. Een grote stad, misschien niet zo pittoresk als de andere Moezeldorpjes maar toch ook zeker een bezoekje waard. Misschien kan je naast de Moezel ook eens gaan kijken hoe de druiven worden geoogst.

Halloween

In de herfstvakantie is het ook Halloween, een feest dat vroeger vooral in Amerika en Engeland werd gevierd maar dat nu ook naar onze contreien is afgezakt. De Duitsers zijn op de kar gesprongen en vieren duchtig mee. In de straten van steden en dorpen lopen groepjes kinderen op zoek naar snoep en ander lekkers. Pretparken (o.a. het Wild-und Freizeitpark van Klotten) brengen Halloweenversiering aan en organiseren speciale activiteiten. In Mayen (A) kan je naar de Hexen- und Magiermarkt of naar het Festival der Magie aan de voet van de Genovevaburcht. Bij Mechernich (F) kan je in Burg Satzvey een heuse griezeltocht afleggen en daarna naar een Halloweendisco gaan. Dit alles voor de democratische prijs van 15 euro voor een volwassene en 10 euro voor kinderen en tieners.

En als je van dit alles moe bent geworden, kan je nog altijd lekker gezellig bij het knetterend haardvuur gaan zitten en genieten van een goed boek, een glas wijn of een gezelschapsspelletje met de kinderen!
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: zwemmen in het Nettebad in MayenVulkaaneifel: zwemmen in het Nettebad in MayenHet Nettebad van Mayen in de Duitse Vulkaaneifel. Een fantastisch zwembad midden in de stad, naast de rivier de Nette. V…
Typisch herfst: bijzondere groenten, gezelligheid en feestTypisch herfst: bijzondere groenten, gezelligheid en feestIn de herfst worden de dagen korter en verkleuren de bladeren aan de bomen en vallen ze uiteindelijk af. Het weer is erg…
Vulkaaneifel in de lente: een explosie van kleurenVulkaaneifel in de lente: een explosie van kleurenDat je voor een explosie van kleuren niet onmiddellijk naar de Provence of naar een tropisch eiland moet, bewijst een ve…
Vulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteVulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteWie Vulkaaneifel zegt, denkt aan vulkanen. En wie vulkanen zegt, denkt aan heuvels. En heuvels zijn niet erg geschikt vo…

Natuurpark Cabo de GataCabo de Gata is een magisch natuurpark in Almeria. Een prachtig en uniek landschap, een stukje van Afrika dat gestrand i…
Overwinteren: welk land, welke accommodatie en tips!Overwinteren: welk land, welke accommodatie en tips!Zin om de koude winter in Nederland een keer over te slaan door in een warm land te vertoeven? Hieronder vind je welke l…
Bronnen en referenties
  • Plaatselijke brochures
  • www.mayen.de
  • www.cascade-bitburg.de
  • www.eissporthalle-bitburg.de
  • www.klotti.de
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 17-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.