Overwinteren: welk land, welke accommodatie en tips!

Overwinteren: welk land, welke accommodatie en tips! Zin om de koude winter in Nederland een keer over te slaan door in een warm land te vertoeven? Hieronder vind je welke landen aangenaam zijn om te overwinteren en een aantal handige tips die je kunnen helpen om het verblijf in het buitenland zo aangenaam mogelijk te maken.

Overwinteren: waar ga je naar toe?

Als je gaat overwinteren wil je natuurlijk wel naar een land waar de temperatuur aangenaam is. Bij het kiezen van een overwinteringsplek is het van belang dat je een land kiest dat bij je past en waar je je thuis voelt. Je gaat niet op vakantie, maar verblijft ergens voor een langere periode. Spanje en Portugal zijn veruit de meest populaire landen om te overwinteren. Ook de Canarische Eilanden zijn een goede optie. Het voordeel van overwinteren op een populaire plek als Spanje of Portugal is dat er volop activiteiten worden georganiseerd. Denk aan jeu de boules, bridgetoernooien, culturele uitstapjes en andere gezamenlijke activiteiten. Dit kan naast de activiteiten die je zelf kunt ondernemen een welkom vermaak zijn.

Spanje

Een populaire overwinteringsplaats is Spanje. In Spanje schijnt de zon in de winter gewoon door en is het gemiddeld zo een 16 graden. De temperatuur van het water is zo een 8 graden. Spanje ligt met ongeveer 1,5 uur vliegen dichtbij Nederland.

Portugal

Ook in buurland Portugal is het goed vertoeven in de winter met een temperatuur van gemiddeld 18 graden en een zeewatertemperatuur van gemiddeld 10 graden. Portugal ligt met circa 2 uur vliegen iets verder van Nederland af.

Canarische Eilanden

Wil je het nog een stukje warmer hebben dan zijn de Canarische Eilanden een goede winterbestemming. In de winter is het daar gemiddeld 21 graden en het zeewater is zeer aangenaam te noemen met een gemiddelde temperatuur van 17 graden. Wel zit je verder van Nederland af. In zo een 4 uur vlieg je naar de Canarische Eilanden.

Andere landen met een aangename wintertemperatuur zijn Marokko, Tunesië, Turkije, Egypte, Mexico en de Kaapverdische Eilanden. Het nadeel van verblijven op een minder populaire overwinteringsplek is dat er waarschijnlijk minder activiteiten worden georganiseerd en je minder andere overwinteraars ontmoet.

Accommodatie

Het kiezen van een accommodatie is persoonlijk. Vind je het prettig om tussen de toeristen te verblijven of huur je liever een accommodatie die wat meer afgelegen ligt? Bij het boeken van een accommodatie is het belangrijk om te letten op de bereikbaarheid. Rijden er bijvoorbeeld bussen of taxi's? Ook kun je er op letten hoe het met de schoonmaak van de accommodatie zit. Word je geacht om dit zelf te doen of komt er dagelijks of wekelijks iemand langs? Daarnaast kun je kiezen tussen een accommodatie inclusief eetvoorzieningen of exclusief eetvoorzieningen. Ook is het handig om er op te letten of de accommodatie beschikt over Nederlandse televisie en een internetaansluiting. Wel zo handig als je contact wilt onderhouden met het thuisfront.

Hoe lang overwinteren?

Als je voor de eerste keer gaat overwinteren is het verstandig om niet meteen voor een hele lange periode weg te gaan. Ga het eerste jaar bijvoorbeeld zes weken weg en ontdek zo je voorkeuren en wensen met betrekking tot overwinteren. Een volgend jaar kan je dan besluiten om te overwinteren voor een langere periode.

Samen met je partner of iemand anders overwinteren?

Zorg dat je van te voren duidelijk afspraken maakt en je verwachtingen uitspreekt. Welke ideeën hebben jullie beiden over het overwinteren? Hoe zien jullie de dagindeling voor je? Wil je lekker veel activiteiten ondernemen of doe je liever lekker rustig aan? Het is handig als je hierin van te voren op 1 lijn staat. Je zult gedurende de overwinteringsperiode sterk op elkaar aangewezen zijn.

Tips

Een aantal dingen die je niet moet vergeten als je gaat overwinteren:
  • Maak goede afspraken met het thuisfront: hoe vaak en op welke manier vinden jullie het prettig om contact te onderhouden
  • Regel iemand die je huis in Nederland in de gaten kan houden, zodat je bij thuiskomst niet voor verrassingen komt te staan. Denk aan post, planten water geven enz.
  • Zorg dat je controleert of er een maximale duur zit op je reisverzekering, zet je reisverzekering zo nodig over
  • Vraag bij de zorgverzekering een Europese pas aan, zo kun je makkelijk in ziekenhuizen binnen Europa terecht
  • Neem onmisbare papieren mee, het liefst dubbel en zorg dat ook iemand in Nederland beschikt over belangrijke papieren
© 2014 - 2024 Lola90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over overwinterenDe laatste tijd is overwinteren erg in opkomst. Heerlijk tijdens de wintermaanden in een warm land doorbrengen of een ro…
Overwinteren Spanje: Klimaat, plaats, prijs en verzekeringenSteeds meer mensen kiezen ervoor om tijdens de winterperiode of zelfs permanent in Spanje te gaan wonen. Want wanneer je…
Waar overwinteren in Zuid-Europa? Interessante landenWaar overwinteren in Zuid-Europa? Interessante landenOverwinteren in een zonnig land is een goede manier om het sombere en koude noorden te ontvluchten. Bovendien kan je op…

Vulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantieVulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantieWil je er tijdens de herfstvakantie even tussenuit maar wil je niet te ver rijden? Dan is de Vulkaaneifel een perfecte b…
Vulkaaneifel: Wild-und Erlebnispark DaunVulkaaneifel: Wild-und Erlebnispark DaunNet buiten de stad Daun in de Duitse Vulkaaneifel ligt het Wild-und Erlebnispark Daun. Een dierenpark met veel inheemse…
Bronnen en referenties
  • Neckermann magazine, winter and sun, 2013/2014
Lola90 (43 artikelen)
Laatste update: 11-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.