Waar overwinteren in Zuid-Europa? Interessante landen

Waar overwinteren in Zuid-Europa? Interessante landen Overwinteren in een zonnig land is een goede manier om het sombere en koude noorden te ontvluchten. Bovendien kan je op die manier het gebrek aan zonlicht en een mogelijk vitamine D-tekort compenseren. Maar waar moet je naartoe? In welk land een vakantiehuis huren? Wat is het beste land om te gaan genieten van het zonnetje? De meest gekozen landen om te overwinteren in Zuid-Europa zijn allicht Spanje en Turkije. Maar ook andere Zuid-Europese landen als Portugal en Italië hebben heel wat troeven om overwinteraars een aangenaam verblijf te garanderen. Welke landen in Zuid-Europa kunnen interessant zijn om te overwinteren?

Overwinteren in Zuid-Europa

Wie met het idee in het hoofd loopt om de winter in een zonnig land te gaan doorbrengen, krijgt te maken met verschillende keuzes. Een hele belangrijke keuze is het land waar je naartoe wilt om te overwinteren. Overwinteren is niet zomaar een stap die je op goed geluk zet maar een weloverwogen beslissing. Je brengt immers enkele maanden in een ander land door, en daar ben je maar beter goed op voorbereid. Het komt er op aan de voordelen en nadelen goed af te wegen. Het zuiden van Europa biedt tal van mogelijkheden om te genieten van aangename winterse temperaturen in een zonnig klimaat.

Overwinteren in Spanje

Klimaat Spanje

Spanje is al jaren een erg populair vakantieland voor Nederlanders en Belgen en is dan ook een land waar veel mensen mee vertrouwd zijn. Het klimaat behoort tot de warmste van Europa: in de winter kan je doorgaans genieten van temperaturen rond de vijftien graden en regenen doet het er maar weinig. Vooral de zuidkust van Spanje zoals de streek rond Marbella, Almeria en Alicante zijn erg in trek bij overwinteraars, net als de Canarische Eilanden met Tenerife als trekpleister.

Gastronomie en voorzieningen

Het voordeel van overwinteren in Spanje is dat je kan genieten van alle voordelen als Europese Unie-burger: je kan er vrij naar reizen, je hebt er geen visum voor nodig, en de algemene voorzieningen in het land zijn goed ontwikkeld. Bovendien heeft Spanje een uitgebreide gastronomie en een moderne infrastructuur afgestemd op toeristen.

Overwinteren in Turkije

Klimaat Turkije

Turkije beschikt over een gunstig klimaat dat in het algemeen goed vergelijkbaar is met de landen van Zuid-Europa. Afhankelijk van de plaats waar je verblijft, kan het er wel erg fris worden in de winter, met mogelijk vrij veel regenval. De regio's in het zuiden kunnen wel rekenen op gunstige wintertemperaturen. Het aantrekkelijkst zijn de gebieden rond Bodrum, Antalya, Alanya en Kusadasi.

Oriëntaalse sfeer

Turkije is over het algemeen erg op het westen gericht, maar tegelijk kan je proeven van de oriëntaalse cultuur. Turkije is al eeuwenlang de brug tussen oost en west en daardoor heerst er een bijzondere internationale sfeer: een mix van verschillende invloeden, volkeren en culturen. De voorzieningen zijn misschien niet helemaal op Europees niveau maar komen toch aardig in de buurt. Als je een vakantiehuis of appartement wilt huren in Turkije, moet je rekening houden met prijzen die niet ver staan van de prijsniveaus van Zuid-Europa.

Overwinteren in Portugal

Portugal is het meest westelijke land van Zuid-Europa en is gelegen aan de Atlantische Oceaan. Dit land van de grote ontdekkingsreizigers beschikt over een mild en zacht klimaat, en dan vooral in het zuiden van het land. De streek die bekend staat voor haar schoonheid, toerisme en aangename temperaturen is de Algarve. De Algarve heeft als voornaamste trekpleisters Monte Gordo en Albufeira, waar je ’s winters kan genieten van zachte temperaturen en comfortabele weersomstandigheden.

Overwinteren in Italië

De “Laars”, zoals de bijnaam van Italië luidt, is een van de meest toeristische landen van de wereld. Italië is wereldberoemd om haar antieke Romeinse cultuur en haar uitstekende gastronomie. Ook het klimaat van dit land is erg aangenaam en biedt tal van mogelijkheden op het vlak van overwinteren. Hoewel de zogenaamde Italiaanse Rivièra, met tot de verbeelding sprekende plaatsen als Ventimiglia of Sanremo in de zomer erg aangenaam zijn om te vertoeven, zal je om te overwinteren toch je blik naar Zuid-Italië moeten richten. Hierbij springen de zuidelijke eilanden Sicilië en Sardinië het meest in het oog. Interessante plaatsen om te overwinteren op Sicilië zijn bijvoorbeeld Cefalù, Taormina en de tot de verbeelding sprekende hoofdstad Palermo. In Sardinië kan het in het binnenland vrij fris zijn maar aan de kust zijn de temperaturen aangenamer, denk bijvoorbeeld aan kuststeden als Cagliari, Porto Cervo en San Teodoro.

Andere geschikte landen

Behalve de bovenvermelde landen zijn er nog andere opties in Zuid-Europa om de winter in een aangenaam zonnig klimaat door te brengen. Een vliegtrip van zes uur brengt je al naar het immer zonnige Tenerife, waar het zowat het hele jaar door heerlijk toeven is, met heel regelmatige temperaturen van 20 à 25 graden overdag. Ook heb je in Tenerife het voordeel dat je je in de EU bevindt en dus geen paspoort of visum nodig hebt. Andere landen die geschikt zijn om te overwinteren in het zuiden van Europa zijn bijvoorbeeld Malta, Cyprus en Griekse eilanden zoals Rhodos, Corfoe of Santorini.

Lees verder

© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over overwinterenDe laatste tijd is overwinteren erg in opkomst. Heerlijk tijdens de wintermaanden in een warm land doorbrengen of een ro…
Overwinteren Spanje: Klimaat, plaats, prijs en verzekeringenSteeds meer mensen kiezen ervoor om tijdens de winterperiode of zelfs permanent in Spanje te gaan wonen. Want wanneer je…
Winterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWinterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWanneer de winter je afschrikt en je niet zo dol bent op wintersport, kun je ook kiezen voor een zonvakantie in de winte…
WK voetbal 2002Voor het eerst in de geschiedenis werd het WK georganiseerd door 2 landen, en ook nog eens 2 landen buiten de VS of Euro…

Het stadje Knokke en zijn smetteloos schone strandHet Belgische Knokke wordt ook wel eens aangeduid met de wijdse naam 'klein Parijs'. Het stadje biedt de bezoeker versch…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: GouvyWeekendje weg in de Belgische Ardennen: GouvyEen weekendje ertussenuit? De Belgische Ardenne is een schitterende bestemming. Binnen een klein aantal uurtjes met de a…
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.