Vulkaaneifel: Wild-und Erlebnispark Daun
Net buiten de stad Daun in de Duitse Vulkaaneifel ligt het Wild-und Erlebnispark Daun. Een dierenpark met veel inheemse dieren (herten, bokken, everzwijnen) en een aantal dieren uit andere landen (lama's, berberapen, yaks, moeflons, roofvogels). Je rijdt rustig met de auto de acht kilometer lange weg af en kan geregeld uitstappen om de dieren van naderbij te bekijken. Na de autorit is het tijd voor een bezoekje aan de apenkloof en aan de roofvogels. Naast het park is er ook de 600 meter lange zomerrodelbaan. Genoeg te doen dus voor een dagje uit met de hele familie!
Waar ligt Daun?
Daun ligt in Duitsland, meer bepaald in de
Vulkaaneifel. Je vindt
Daun ten zuidwesten van
Koblenz en ten noordwesten van Trier.
Waar vind je het Wild-und Erlebnispark Daun?
Het Wild- und Erlebnispark Daun ligt even buiten
Daun (A). Het staat goed aangegeven. De weg er naartoe is best steil. Het adres is : Wildparkstrasse 1 Daun.
Wild-und Erlebnispark Daun
In oudere boeken vind je het Wild- und Erlebnispark Daun (B) ook wel eens onder de naam Hirsch und Saupark (herten- en zwijnenpark). En dat is ook wat je overwegend te zien zal krijgen in het park.
Je parkeert je auto en wandelt naar de ingang. Hier moet je eerst je biljetten betalen en krijg je een kaart waar je de bareel naar het park mee kan open doen gaan.
Naast de ingang is er een kleine tentoonstelling met fauna en flora die je in het wildpark gaat tegenkomen: bomen, paddenstoelen, vogels, insecten. Er staan ook heel wat opgezette dieren zoals een hert, een das, een everzwijn, etc. Leuk zijn de spelletjes voor de kinderen zoals een reuze dierendomino en borden om bepaalde dingen te herkennen. Verder ook een voelbak waar spijtig genoeg de helft uit verdwenen was. De broedbak voor vogels met eitjes die uitkomen terwijl je kijkt, is dan weer wel een topper. Hier worden vele kiekjes gemaakt en hoor je geregeld 'oh's en ah's". In deze ruimte vind je ook de toiletten en kan je naar de speeltuin en de eetgelegenheden. Je kan deze ruimte dus zowel voor als na het park bezoeken. Naast de tentoonstellingsruimte is er verder ook nog een shop met sleutelhangers,
postkaarten, armbandjes, paraplu's, etc. Uiteraard allemaal in het dierenthema.
Het eigenlijke dierenpark leg je met de auto af. Er zijn overal uitstapplaatsen en huisjes van waaruit je kan gaan kijken naar gevaarlijkere soorten zoals everzwijnen en moeflons. Tevens kan je deze diersoorten van boven op de platformen voederen.
Berberaapjes en roofvogels
De berberaapjes zitten in een aparte kloof met twee vijvertjes. Hierin lopen ze los rond. Ze komen zeer dichtbij, dikwijls zelfs met kleintjes op de rug. In deze kloof ga je te voet binnen en wandel je rustig het parcours af. Je mag naar de aapjes kijken en ze fotograferen, maar je mag er zeker niet aankomen. Vooral de moeders met kleintjes zijn hier niet van gediend. Voor je binnengaat, moet je ook je zakken of je rugzak in een locker steken, want ze durven wel eens aan je spullen trekken.
Even verderop zitten de roofvogels. Ook hier mag je te voet even gaan kijken. Tweemaal per dag is er een roofvogelshow met als achtergrond het machtige decor van de
Vulkaaneifel.
Tijdens je bezoek aan de apenkloof (Affenschlucht) en de roofvogels (Falknerei) kan je je auto even achterlaten op de hiervoor voorziene parkings. Je kan de apenkloof en de roofvogels bezoeken voor of na het bezoek aan het eigenlijke dierenpark. De roofvogelshow moet je wel even inplannen, want eens je in het dierenpark bent met de auto kan je geen rechtsomkeer maken.
Met de auto door het park
Na aan de ingang betaald te hebben, ga je het park in met de auto. Het roofvogelgedeelte en de apenkloof zijn onmiddellijk na de ingang, dus als je dit eerst wilt doen, moet je je auto even op de speciale parkings zetten. Rijd je door, dan moet je het op het einde doen want eens je vertrokken bent, kan je niet meer terug. Het hele parcours is zo'n acht kilometer lang. Je doet er toch makkelijk drie uur over omdat je geregeld stopt en soms lang naar de dieren kijkt.
Het eerste wat je in het park tegenkomt zijn de lama's, met en zonder kleintjes. Even verderop is een eerste stopplaats. Vooral de volwassen dieren komen al eens achter je aan, vooral als je een pakje eten vasthebt, want op de brokjes, die je ter plaatse kan kopen, zijn ze erg tuk. Agressief zijn de lama's niet en spuwen doen ze ook niet gauw. Hier kan je ook naar de yaks gaan kijken vanop een platform en naar de Przewalski paarden.
Daarna rijd je verder en kom je ook nog moeflons tegen, herten in alle soorten en kleuren (witte, zwarte, met of zonder vlekjes), emoes, everzwijnen, bokken, ezels en nog veel meer. De dieren zitten allemaal in de vrije natuur en storen zich helemaal niet aan de bezoekers. Het beste kan je stapvoets rijden, want soms lopen er dieren zomaar over op de rijweg.
Grappig is ook om te kijken hoe de dieren gevoed worden en hoe ze reageren op de komst van de tractor met de voeding op. Voor de kinderen zijn er bij elke dierensoort bordjes met raadsels over de dieren. Deze borden zijn spijtig genoeg zeer onverzorgd, de meeste zijn stuk. Bovendien is alles alleen in het Duits.
Na het dierenpark
Na het dierenpark kan je nog naar de speeltuin voor de allerkleinsten met schommels en glijbanen, naar de speeltuin voor de groteren met trampolines, een springzeil en een kabelbaan. Ouders kunnen uitrusten op de enorme Eifelzitstoelen. Of je kan naar de mini zoo met leerpad. Hier vind je konijnen, cavia’s, eekhoorns, emoes, geitjes, vogels, etc. Zoals eerder gezegd is hier ook een toilet en een terras met ijsjes of kleine snacks. Toiletten vind je trouwens ook bij elke stopplaats. In de meeste gevallen gaat het wel maar om een toilethokje.
De zomerrodelbaan
Om de dag af te sluiten kan je nog op de 600 meter lange zomerrodelbaan met karretjes waar je alleen of met twee op kan zitten. Je kan zelf remmen en zelf je snelheid bepalen. De karretjes zijn dus ook geschikt voor kleinere kinderen en zelfs voor heel kleine kindjes met begeleider. Eens je beneden aankomt, word je terug omhooggetrokken. Hiervoor wordt je karretje aan een stang bevestigd. De stang laat vanzelf los eens je boven aankomt. Je kan betalen per rit of je kan een tien beurtenkaart nemen.
Eigen mening
Het Wild-und Erlebnispark is zeker leuk maar als je meer actie wil, kan je beter naar
Klotten. Hier heb je een park dat echt een combinatie is van
dierenpark en attractiepark. Het aantal dierensoorten in Daun is nogal beperkt. Misschien hadden ze ook nog vossen en wolven kunnen toevoegen. Deze dieren zijn in de streek ook aanwezig dus ze hadden hier niet misstaan. Wie houdt van deze dieren kan naar het
Eifelpark in Gondorf. De omgeving waar de dieren inzitten, is wel mooi in het dierenpark van Daun: bossen en riviertjes, bergen en dalen. Het Wild - und Erlebnispark is vooral leuk met kleine kinderen tussen vier en tien jaar. Zij kijken nog vol bewondering naar al die loslopende dieren. Ook de speeltuin en de mini-zoo is best leuk voor hen. Grotere kinderen zullen het misschien wel saai vinden omdat er zoals gezegd niet echt spectaculaire diersoorten tussen lopen en omdat er buiten de trampolines en het springzeil niet veel voor hen te beleven valt in de speeltuin. Bepaalde dingen zijn bovendien erg onverzorgd (raadselbordjes, infotafels en voelbak in leercentrum, enz.), wat wel spijtig is en nogal verwonderlijk voor Duitsland, waar alles meestal erg netjes is.