Koblenz, stad op de samenvloeiing van Rijn en Moezel

Koblenz, stad op de samenvloeiing van Rijn en Moezel Koblenz is een stad met voor elk wat wils. Hou je van shoppen? Dan kan je in de vele winkels en shopping centra in het centrum terecht. Aan de rand van de stad heb je ook nog eens shopping boulevards met grote ketens als bijvoorbeeld IKEA, Takko Fashion en Media Markt. Hou je van cultuur en geschiedenis? Dan ga je voor de kastelen, de burchten en de vele spektakels. Hou je van de natuur? Dan ga je flaneren aan de oevers van de Rijn of van de Moezel. Koblenz is een bruisende universiteitsstad, dus ook aan een natje en een droogje is er geen gebrek, en bovendien nog aan een schappelijke prijs ook.

Koblenz


Koblenz, waar Rijn en Moezel samenvloeien

Koblenz ligt op de plaats waar de Rijn en de Moezel samenvloeien. Hieraan dankt de stad ook haar naam. Koblenz komt namelijk van het Latijnse confluentes, wat samenvloeiing betekent. Het is de derde grootste stad van de deelstaat Rijnland-Palts. Tussen 1947 en 1950 was Koblenz zelfs de hoofdstad van deze deelstaat. Je vindt Koblenz zo'n 100 kilometer ten noorden van Triër en op zo'n 50 kilometer van Mayen. De stad bestaat uit 28 wijken. Het grootste deel van de stad ligt op de linkeroever.

Rijden en parkeren in Koblenz

Om in Koblenz te mogen rondrijden heb je geen milieusticker nodig. Hoewel het een grote stad is, kan je er vlot circuleren. Het winkel- en het oude gedeelte van Koblenz is wel voetgangerszone, hier kom je dus niet in met de wagen. Parkeren kan je in een aantal grote onder- of bovengrondse parkings. Probleem is dat de maximale hoogte in deze parkings maar twee meter en tien is. Volumewagens type Mercedes Vito, Renault Trafic of Volkswagen Passenger zullen dus problemen hebben om hier binnen te raken. Je kan ook op straat parkeren, maar je zal overal moeten betalen. Groot nadeel is dat je maar maximaal voor vier uur kan betalen (zes euro). Je zal daarna dus moeten terugkomen om geld bij te steken of om je auto te verplaatsen. Bovendien zijn op vele plaatsen de parkeerplaatsen ook nog eens gereserveerd voor de bewoners. Aan de oever van de Rijn (Konrad-Adenauer-Ufer) en aan de oever van de Moezel (Peter-Altmeier-Ufer) heb je parkeerplaatsen voor bussen waar ook grotere wagens kunnen staan.

Met de trein naar Koblenz

Natuurlijk kan je ook met de trein naar Koblenz. Je hebt een halte in Hauptbahnhof in het zuiden van Koblenz, wat toch wel een eind verwijderd is van het centrum. Gelukkig kan je ook afstappen bij Haltepunkt Stadtmitte. Deze halte ligt binnen de ring van Koblenz en zoals de naam het zelf zegt, dicht bij het winkelcentrum. Naar de Deutsches Eck is het nog wel een eindje wandelen. Gelukkig is voor minder mobiele mensen de Busbahnhof zo'n 150 meter verderop.

Koblenz, stad in drie delen

Zentrum, Altstadt en gedeelte buiten de ring. Dat zijn de drie grote delen waarin Koblenz is onderverdeeld.

Altstadt

De Altstadt vindt je helemaal in het noorden van Koblenz, in het puntje tussen de Moezel en de Rijn. Hier vind je de Deutsches Eck, waar je een prachtig zicht hebt op beide rivieren. Op de Deutsches Eck is ook het monument ter ere van Keizer Wilhelm I en het beroemde ruiterstandbeeld. Verder is het er heerlijk groen en kan je er wandelen, rustig gaan zitten of een bezoekje brengen aan het Ludwig Museum. Op de Deutsches Eck vertrekt ook de kabelbaan (Seilbahn) die je over de Rijn naar de andere oever brengt. Hier kan je Fort Ehrenbreitstein bezoeken. Een fort dat ooit de tweede grootste vesting op een rots was van Europa, na Gibraltar. Na je bezoek aan rechteroever kan je terug via de kabelbaan of een flinke wandeling maken en te voet terug gaan via de Pfaffendorfer Brücke. Onder de Moezeloever vind je dan de eigenlijke Altstadt, het oude gedeelte van de stad. Dit deel is voetgangerszone. Je kan hier dus ongestoord door de straten kuieren. Naast de mooie straten met oude huizen heb je ook heel wat kerken en historische gebouwen die je kan bezoeken. Op de Peter-Altmeier-Ufer aan de kant van de Moezel en aan de Konrad-Adenauer-Ufer aan de kant van de Rijn kan je genieten van de rivier en de boten, wandelen, fietsen en rollerbladen. De Balduinbrücke over de Moezel dateert uit de veertiende eeuw.

Koblenz, centrum
Koblenz-centrum is de place to be om te shoppen. De Löhrstrasse is voetgangerszone en je kan er dus rustig van winkel naar winkel gaan. Ook in de omliggende straten, waar wel auto's mogen komen, zijn heel wat mooie winkels en zelfs een shopping centrum. Naast de typisch Duitse winkels (Tedi, Kik, Takko Fashion, etc) heb je ook de internationale winkelketens als H&M, C&A, Footlocker, etc. Spijtig genoeg hebben ze in Koblenz nog geen Primark, hiervoor zal je bijvoorbeeld naar Düsseldorf moeten. In dit deel vind je ook het Forum Confluentes met de toeristische dienst, de bibliotheek, een taverne, een ticketshop en een tentoonstellingsruimte. Je kan er de interactieve tentoonstelling Romanticum bezoeken, een tentoonstelling over Koblenz en de Rijn in vroegere tijden. Een groot deel van Koblenz werd sinds 2002 geklasseerd als UNECO-werelderfgoed. Waarom? Dat ontdek je in de tentoonstelling. Zin in een chique kasteel? Dan moet je zeker het Kurfürstliches Schloss gaan bezoeken. Rond het kasteel ligt trouwens een prachtige tuin.

Koblenz, de buitenwijken en rechteroever

Buiten de ring van Koblenz kom je in de buitenwijken terecht. Veel valt hier niet te beleven. Beter kan je over de Pfaffendorfer Brücke gaan en naar de rechteroever rijden. Zoals hierboven vermeld, kan je op de rechteroever naar Fort Ehrenbreitstein. Ook het Landesmuseum ligt hier. Aan de voet van Fort Ehrenbreitstein, die op een rots werd gebouwd, kan je gaan kuieren in kleine straatjes en het Mutter-Beethoven-Haus gaan bezoeken. Of je kan Koblenz buitenrijden en het rustigere Lahnstein opzoeken om een hapje te gaan eten in een van de vele eetgelegenheden naast de Rijn.

Koblenz, universiteitsstad

Koblenz is een levendige universiteitsstad. Je zal er dus veel jong volk tegen komen. Hou er rekening mee dat de scholen in Duitsland reeds om twee of drie uur uit zijn. Bedenk dat de rust dan ook uit is, want de Duitsers zijn erg actief na hun schooltijd. Voordeel is wel dat je op de meeste plaatsen in de stad aan gunstige (studenten)tarieven kan gaan eten en drinken.

Rhein in Flammen

Een niet te missen spektakel elk jaar begin augustus is Rhein in Flammen. Gedurende dit drie dagen durende feest zijn er aan de Rijn overal spektakels, van Spay tot Koblenz. De apotheose is een schitterend vuurwerkspektakel en het voorbijvaren van zo'n 80 verlichtte schepen op zondag. In 2015 ging dit spektakel voor de 60ste maal door en werd er dus extra gefeest. Er werden ook 60 kanonschoten gelost. Voor het volledige programma kan je ieder jaar terecht op www.rhein-in-flammen.com.

Zoals je kan zien, is Koblenz een erg veelzijdige stad. Wil je genieten van de vele facetten van de stad, dan zal je met een dag en zelfs niet met een weekendje toekomen. Het is dus belangrijk om op voorhand uit te dokteren wat je precies waar wil gaan doen en om keuzes te maken. En anders ga je toch gewoon nog eens een keertje terug!
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bernkastel aan de MoezelHet middeleeuwse stadje Bernkastel-Kues is om verschillende redenen een bezoekje waard. Al 2000 jaar lang zijn de vallei…
Het Utrechtpad etappe 2: Werkhoven – Wijk bij DuurstedeHet Utrechtpad etappe 2: Werkhoven – Wijk bij DuurstedeDeze 20 kilometer lange tweede etappe van het 162 kilometer lange Utrechtpad volgt grofweg de Kromme Rijn verder naar Wi…
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelTraumpfaden zijn bewegwijzerde wandelwegen in de oostelijke Eifelstreek. Ze ontstonden in 2006 uit protest, omdat deze s…

Tips voor reizen naar Zuid-Afrika: met kinderen en tienersDe slogan van Zuid-Afrika luidt: “De wereld in één land”. Dit klopt absoluut! In Zuid-Afrika kun je onder meer op safari…
Zuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemmingZuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemmingZoek je nog een interessante vakantiebestemming? Denk dan eens aan Zuid-Afrika! Het land heeft veel te bieden, zowel voo…
Bronnen en referenties
  • Folder Rhein in Flammen
  • Kaart Koblenz (gratis verkrijgbaar bij toeristische dienst)
  • Koblenz & die Meisterwerke der Region, Stefanie Zohm
  • Koblenz, Manfred Böckling - Stadtwanderführer - Wartberg Verlag (2014)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 14-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.