Zuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemming

Zuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemming Zoek je nog een interessante vakantiebestemming? Denk dan eens aan Zuid-Afrika! Het land heeft veel te bieden, zowel voor de ervaren reiziger als voor de minder ervaren reiziger. De natuur is prachtig, het is goed betaalbaar, bijna altijd schijnt de zon en de mensen zijn vriendelijk. Bezoekers van het veelzijdige land zijn bijna zonder uitzondering enthousiast en dat is niet zonder reden. Er zijn vele argumenten om een reis naar Zuid-Afrika te overwegen.

Reistijd

Zuid-Afrika ligt niet echt naast de deur, maar toch valt de reistijd best wel mee. In ongeveer 11 uur vlieg je vanaf Amsterdam naar Kaapstad of Johannesburg. Dit is vergelijkbaar met een reis naar Bangkok of Los Angeles. Bij veel vliegtuigmaatschappijen zal je een keer moeten overstappen, bijvoorbeeld in Londen of Frankfurt. De KLM vliegt rechtstreeks naar Kaapstad en Johannesburg. Bij je reis naar Zuid-Afrika krijg je overigens niet te maken met een jetlag. Doordat je vanaf Amsterdam in feite recht naar het zuiden vliegt, blijf je namelijk in dezelfde tijdzone. Hierdoor heb je geen last van een jetlag en kan de vakantie direct na aankomst beginnen!

Soort reis

Voor een reis naar Zuid-Afrika kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een volledig georganiseerde groepsreis. Op deze manier hoef je je nergens zorgen over te maken. Alles is voor je geregeld; het vervoer, de excursies en de accommodaties. Hierbij is ook een reisleider aanwezig die de hele reis in goede banen leidt. Hiernaast kan je kiezen voor een individuele reis waarbij alles voor je geregeld is. Dit is qua gemak gelijk aan de groepsreis, maar dan op eigen houtje. Tenslotte kan je natuurlijk ook zelf je reis uitstippelen. Je kan er dan voor kiezen om sommige zaken alvast vanuit Nederland te regelen, zoals een huurauto en eventueel ook de accommodaties. Het kan allemaal. Zuid-Afrika leent zich voor alle soorten van reizen. De keuze is aan jou.

Klimaat

In het Zuid-Afrika is het bijna altijd lekker weer. Uiteraard is het in de zomer wat warmer dan in de winter, maar voor Nederlandse begrippen is zelfs de Zuid-Afrikaanse winter nog erg lekker. Doordat Zuid-Afrika op het Zuidelijk Halfrond ligt, zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die in Nederland. Dit betekent dat het in Zuid-Afrika zomer is als het bij ons winter is, en andersom. In de zomer kunnen de temperaturen makkelijk oplopen tot meer dan 30 graden. In de winter wordt het over het algemeen niet veel kouder dan een graad of 20. De temperatuur kan overigens per provincie wel wat verschillen. In de provincie Vrijstaat is het in juni & juli bijvoorbeeld gemiddeld zon 15 graden, terwijl het gemiddelde in Limpopo in die periode ruim boven de 20 graden ligt.

Safari

Een bezoek aan een wildpark mag natuurlijk niet ontbreken in een reis naar Zuid-Afrika. Er zijn tientallen van dit soort parken in Zuid-Afrika, waarvan het Krugerpark waarschijnlijk wel de bekendste is. Het Krugerpark is wat groter dan de parken zoals wij die gewend zijn. Het Krugerpark is namelijk maar liefst 380 kilometer lang en 60 kilometer breed. De totale oppervlakte van het park is ongeveer 20.000 vierkante kilometer, dat is half zo groot als Nederland! Volgens kenners heb je in de wildparken van Zuid-Afrika de grootste kans om de zogenaamde 'Big Five' te zien. De 'Big Five' bestaat uit de olifant, de neushoorn, het luipaard, de buffel en de leeuw. Ook voor vogelliefhebbers is het een groot feest. In Zuid-Afrika leven namelijk meer dan 800 vogelsoorten.

Walvissen & haaien

Heb je altijd al eens een walvis van dichtbij willen zien? Dé plek om walvissen te spotten is het dorp Hermanus dat zich op een klein uurtje rijden van Kaapstad bevindt. Het water voor de kust is relatief warm. Voor de walvissen is dit reden genoeg om ieder jaar terug te komen. Tussen juni en december zijn de walvissen aanwezig. In Hermanus is het eenvoudig om een boottochtje te organiseren, zodat je de walvissen echt van dichtbij kunt bekijken. De walvissen zijn overigens ook vaak vanaf het strand te zien, maar een boottochtje maakt het allemaal toch net iets leuker. Zoek je iets meer spanning? Dan is het een goed idee om door te rijden naar Gansbaai, ofwel de 'Witte Haaienhoofdstad van de wereld'. In Gansbaai kan je namelijk 'duiken met haaien'. Vanuit een kooi onder water heb je uitstekend zicht op de indrukwekkende witte haaien.

Kaapstad

Voor een groot deel van de reizigers is Kaapstad het beginpunt van de reis. Geen slechte keuze, want Kaapstad staat bekend als een bijzonder mooie stad die de toerist veel te bieden heeft. Kaapstad is de één na grootste stad van het land (na Johannesburg) en is prachtig geleden aan de voet van de Tafelberg. De ruim 1.000 meter hoge Tafelberg is overigens één van de attracties van de stad. Voor de sportieve reizigers is het mogelijk om de berg te beklimmen; voor de minder sportieve reizigers is de top ook per kabelbaan bereikbaar. Vanuit de haven van het Victoria & Alfred Waterfront kan je een boot nemen naar het bekende Robbeneiland waar Nelson Madela 27 jaar lang gevangen zat. De boottocht duurt ongeveer een half uurtje en geeft ook een fraai zicht op Kaapstad. Op het eiland kan je het cellencomplex bekijken en natuurlijk ook de cel van Mandela. De rondleidingen in het cellencomplex worden gegeven door een ex-gevangene van Robbeneiland.

Meer

Er zijn heel veel redenen om Zuid-Afrika te kiezen als reisbestemming. De wegen zijn (meestal) prima, de prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend, de natuur is adembenemend en de mensen zijn supervriendelijk. En dan hebben we het nog niet eens over de indrukwekkende steden en de grappige taal gehad. Zuid-Afrika heeft het hart van vele reizigers gestolen. Een veel gehoorde zin op de laatste vakantiedag is dan ook: Ek wil nog nie na huis nie!.
© 2015 - 2024 Boei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf op safari in het Krugerpark van Zuid-AfrikaZelf op safari in het Krugerpark van Zuid-AfrikaHet Great Limpopo Transfrontier Park, ook bekend als het Krugerpark, is het grootste natuurreservaat in Zuid-Afrika. Er…
Studeren in Zuid-AfrikaZuid-Afrika is een land met veel tegenstellingen zoals het verschil tussen armoede en rijkdom. In Zuid-Afrika zijn veel…
Op safari in het KrugerparkOp safari in het KrugerparkHet Krugerpark is één van de grootste toeristische attracties van Zuid-Afrika. Het is een droom van vele dierenliefhebbe…

Koblenz, stad op de samenvloeiing van Rijn en MoezelKoblenz, stad op de samenvloeiing van Rijn en MoezelKoblenz is een stad met voor elk wat wils. Hou je van shoppen? Dan kan je in de vele winkels en shopping centra in het c…
Vliegen met Ostfriesischer Flugdienst naar WaddeneilandenVliegen met Ostfriesischer Flugdienst naar WaddeneilandenDe Ostfriesischer Flugdienst (OFD) vliegt van vliegveld Büsum- Heide naar de Duitse Waddeneilanden en heen en weer naar…
Bronnen en referenties
  • Lonely Planet, http://www.lonelyplanet.com/south-africa, bezocht op 16-04-2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Afrika, bezocht op 16-04-2015
  • Info Zuid-Afrika, http://www.infozuidafrika.be, bezocht op 16-04-2015
  • Footprint Travel, http://footprinttravel.nl/zuid-afrika, bezocht op 16-04-2015
  • Kaapstandmagazine, http://www.kaapstadmagazine.nl/walvissen-spotten-kaapstad, bezocht op 17-04-2015
  • Shark Cage Diving, http://www.sharkcagediving.co.za/, bezocht op 17-04-2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaapstad, bezocht op 17-04-2015
  • Kaapstad Magazine, http://www.kaapstadmagazine.nl/robbeneiland-kaapstad, bezocht op 17-04-2015
Boei (59 artikelen)
Laatste update: 22-01-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.