Vliegen met Ostfriesischer Flugdienst naar Waddeneilanden

Vliegen met Ostfriesischer Flugdienst naar Waddeneilanden De Ostfriesischer Flugdienst (OFD) vliegt van vliegveld Büsum- Heide naar de Duitse Waddeneilanden en heen en weer naar Helgoland. De dagelijkse vluchten gaan volgens een dienstregeling. De vluchten naar de eilanden zijn stuk voor stuk prachtige tochten over het werelderfgoed Waddenzee. Je vliegt vanaf het Duitse vasteland, vanaf Emden, Büsum of Cuxhaven naar Borkum of Helgoland. Ook zijn er vluchten te boeken naar het Nederlandse Waddeneiland Ameland en rondvluchten langs de Duitse Waddeneilanden te maken.

Vliegen tussen de Waddeneilanden


Ostfriesischer Flugdienst - OFD

Het begon in de tweede helft van de jaren vijftig: Martin Dekker en Jan Janssen besloten commercieel te gaan vliegen. Ze startten in november 1958 met de luchttaxi vanuit Emden en richtten de Ostfriesische Lufttaxi - Dekker en Janssen (OLT) op. Ze deden zakelijke vluchten, reclame, rondvluchten, luchtfotografie en vluchten om medische redenen.

Leeuwerik

Hun eerste toestel was een KZ VII-leeuwerik van de Skandinavisk Aero Industri in Kopenhagen. In 1961 groeide het aantal vluchten sterk zodat het bedrijf werd uitgebreid met een kantoor voor de boekingen en kaartverkoop en er passagiersbegeleiding werd ingeschakeld.

OLT

Op de tiende verjaardag van de maatschappij, in 1968, was de OLT de grootste Duitse regionale luchtvaartmaatschappijen met vijf vliegtuigen en 13.174 vluchten. In 1970 overleed oprichter Janssen. Rederij Visser & van Doornum stapte in de OLT en de naam werd Ostfriesische Lufttaxi GmbH. Er werden steeds meer zakenreizigers gevlogen en er werd meer gevlogen op Emden, Bremen en Hamburg. De AGIV (Aktiengesellschaft für Verkehrswesen) werd de enige aandeelhouder van de OLT en de naam werd Ostfriesische Lufttransport GmbH (OLT). De vluchten gingen naar de waddeneilanden maar ook naar Kassel, Düsseldorf en Keulen, Hannover, Saarbrücken en Stuttgart, evenals Münster, Osnabrück en Frankfurt. De naam van het bedrijf veranderde wederom en werd DLT Luftverkehrsgesellschaft.

OFD

AG Ems, de veerdienst naar Borkum, verwierf de vliegtaxidienst en in 1976 werden verschillende maatschappijen geclusterd. In de jaren 90 vonden er diverse herindelingen en herstructureringen plaats en sinds 1996 heeft AG Ems de leiding over OLT. De eilandvluchten vliegen onder de naam OFD, Ostfriesischer Flugdienst GmbH.

Vliegen naar Helgoland

De vliegmaatschappij heeft drie toestellen tot zijn beschikking die twee, vijf of acht personen kunnen vervoeren. De OFD vliegt regulier op Helgoland, het Duitse eiland dat in de Noordzee ligt en dat beroemd is om zijn kliffen, zeehonden en vogels. OFD vliegt met toeristen en brengt er mensen die er voor hun werk moeten zijn. De OFD heeft ook een luchttaxidienst tussen Borkum en Emden op het vasteland.

Zakenvluchten

Met hun aktetassen onder de arm stappen de mannen en vrouwen die hun werkdag erop hebben zitten in het vliegtuig dat hen naar Emden op het Duitse vasteland brengt. En omgekeerd, Borkumers die op het vasteland werken keren met de OFD huiswaarts. Zij kunnen elke vlucht genieten van de geulen en slufters, de verschillende kleuren water, het blauw, groen en bruin. Zij zien de wadplaten en de witte stipjes die vogels blijken te zijn. Zij ontwaren ook de kleine kotters die op vis en garnalen vissen en ze zien de bootjes door de Waddenzee naar de haven varen. Zelfs voor wie het regelmatig ziet blijft het werelderfgoed Waddenzee een schoonheid.

Vliegen naar Borkum

De OFD vliegt reguliere op Borkum en vanaf dat eiland zijn weer rondvluchten te boeken of chartervluchten binnen Europa. Wie niet naar het Waddeneiland wil vliegen kan het eiland met een veerboot vanuit Emden of Delfzijl bereiken.

Ostland

Het vliegveld ligt op Ostland, een locatie op het oostelijk deel van Borkum. Bij het vliegveld staat een restaurant, maar wie meer van het eiland wil zien kan een fiets huren of een taxi nemen. Met een paar minuten ben je dan in de stad Borkum, dat op de westkant van het eiland ligt, op 3,5 kilomter afstand. Op de fiets kun je door de duinen en langs het strand gaan. Borkum is een eiland om te zonnebaden. Op het strand vind je er de beroemde strandstoelen die je op vele Duitse stranden tegenkomt. Stad Borkum heeft een boulevard, waar je kunt flaneren, souvenirs kopen en dineren met zicht op zee.

Vliegveld Ballum / Bron: Persbureau AmelandVliegveld Ballum / Bron: Persbureau Ameland
Borkum / Bron: Persbureau AmelandBorkum / Bron: Persbureau Ameland
Vliegveld Ostland / Bron: Persbureau AmelandVliegveld Ostland / Bron: Persbureau Ameland

Rondvluchten en vliegen naar andere Waddeneilanden

OFD is gespecialiseerd in rondvluchten, dagvluchten en lijndiensten. Ze vliegen naar Helgoland en Emden en maken rondvluchten over verschillende Duitse eilanden of over alleen Borkum. In het voorjaar van 2015 kwamen dagvluchten naar Ameland in het assortiment, maar in januari 2016 besloot de OFD de taxivluchten tussen tussen het Nederlandse Waddeneiland en het Duitse te stoppen. Te weinig mensen maakten gebruik van de eilandhopper. De prijs van het kaartje bleek toch een struikelblok. De vlucht kan nog altijd gemaakt worden, maar dan als charter.

Eilandhoppen

Het is bij uitstek een uitstap voor eilanders en gasten die op het eiland verblijven en die de Wadden eens van boven willen zien.
Je bent na een vlucht van 25 tot 30 minuten, afhankelijk van de wind, van Ameland op Borkum. Dan zie je de Waddenzee en de eilanden Ameland, Schiermonnikoog, Rottumerplaat, Rottumeroog en Borkum van boven; een onvergetelijke ervaring.

Borkum

Legenda
A. Borkum
B. Vliegveld Ostland
C. Schiermonnikoog
D. Rottumerplaat
E. Simonszand
F. Rottumeroog
G. Het Rif
H. Ameland
I. Vliegveld Ballum
J. Werelderfgoed Waddenzee
K. Noordzee
L. Helgoland
M. Emden

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baltrum  Het Doornroosje van de NoordzeeBaltrum Het Doornroosje van de NoordzeeBaltrum is het kleinste van de Oost-Friese Waddeneilanden en het wordt wel het 'Doornroosje van de Noordzee' genoemd. He…
Borkum  Waddeneiland van jutters en walvisvaardersBorkum Waddeneiland van jutters en walvisvaardersBorkum is het meest westelijke Duitse Waddeneiland, de buur van Schiermonnikoog. In de tijd van de grote walvisvaart, de…
Norderney - Oost-Fries Waddeneiland tussen Juist en BaltrumNorderney - Oost-Fries Waddeneiland tussen Juist en BaltrumNorderney is het op één na grootste Duitse Waddeneiland voor de kust van Nedersaksen. Borkum, de oostelijke buur van Sch…
Auto slim parkeren bij een vliegveldAuto slim parkeren bij een vliegveldGoedkoop uw auto parkeren bij een vliegveld in Nederland? Wat zijn de mogelijkheden, waar laat u uw auto bij een vliegve…

Zuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemmingZuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemmingZoek je nog een interessante vakantiebestemming? Denk dan eens aan Zuid-Afrika! Het land heeft veel te bieden, zowel voo…
Tips voor een droomreis naar ThailandEindelijk die droomreis naar Thailand geboekt? Vergeet dan niet onderstaande checklist door te nemen voor vertrek. In di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jens Bludau, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Persbureau Ameland
  • Fliegofd.de
  • http://www.persbureau-ameland.nl/ofd-taxivluchten-ameland---borkum-stoppen geraadpleegd op 5 maart 2016
  • http://www.fliegofd.de/die-ofd/historie.html geraadpleegd op 26 maart 2018
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-03-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.