Op safari in het Krugerpark

Op safari in het Krugerpark Het Krugerpark is één van de grootste toeristische attracties van Zuid-Afrika. Het is een droom van vele dierenliefhebbers om eens een safari te beleven. Alles komt echter met een prijskaartje en het is geen geheim dat een reis naar Zuid-Afrika een flinke duit kan kosten. Het is dus goed om te beseffen waar je je aan waagt. Wat moet je weten over een safari in het Krugerpark?

Wanneer kun je het beste op safari gaan?

Het Krugerpark bezoeken kan het hele jaar door. Wat je eerst voor jezelf moet uitmaken is of je in de zomer of in de winter gaat. Aangezien Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt lopen hun seizoenen niet gelijk met de onze. Belangrijk om weten is dus dat het tijdens onze zomervakantie winter is in Afrika. Dit kan als een tegenslag klinken voor velen, maar dat is het helemaal niet. De winter is in Zuid-Afrika namelijk een zeer aangenaam seizoen naar Nederlandse normen. De dagtemperaturen hangen rond de twintig graden en de kans op lange perioden van regen is verwaarloosbaar. In de Afrikaanse zomer klimmen de temperaturen al snel tot boven de dertig graden en is de kans op regen aanzienlijk hoger dan in de winter. Een ander groot nadeel aan de zomer in Afrika is het voorkomen van malariamuggen. Een probleem waar je 's winters geen last van hebt. Alleen deze redenen zouden al genoeg moeten zijn om de winter boven de zomer te kiezen. Met het oog op het spotten van wild kan er nog een troef aan de lijst van de Afrikaanse winter worden toegevoegd. 's Winters zijn de safariparken veel minder dichtbegroeid, waardoor je dieren buiten je directe omgeving veel sneller opmerkt. Onze zomervakantie is dus het moment bij uitstek om je vlucht naar het verre zuiden te boeken.

Wat neem je mee?

Verrekijkers! Zorg dat je in het bezit bent van minstens één behoorlijke verrekijker. Het is fantastisch om ook de dieren die met het blote oog niet goed zichtbaar zijn toch in detail te kunnen bekijken. Reis je met meerdere personen? Verzamel dan zoveel mogelijk verrekijkers, vraag rond aan familie en vrienden of zij er even eentje kunnen missen. Iedereen zijn eigen exemplaar is het perfecte scenario. Een goed fototoestel is ook leuk op safari, al bestaat dan het gevaar dat je je eerder gaat focussen op het maken van een National Geographic-waardige foto dan op het bekijken van het dier zelf.

Dag- en nachtsafari

Het Krugerpark is enorm groot, met een oppervlakte die de helft van Nederland evenaart. Bereid je dus mentaal voor om veel in de auto te zitten. De plekken waar je uit mag stappen zijn zeer beperkt, maar vaak wel de moeite waard. Je hebt de optie om op safari te trekken overdag of 's nachts. Overdag mag je zelf rondrijden in het Krugerpark maar als het donker wordt moet je een begeleid ritje maken. Overdag het park verkennen doe je het beste met je eigen auto, dat biedt je meer vrijheid, geen extra kosten en je ziet minstens evenveel als op een begeleide tour. Een nachtsafari is echter totaal anders dan overdag. Het zou zonde zijn als je helemaal naar het Kurgerpark afzakt en geen ritje in het donker maakt. Afgezien van de totaal andere sfeer die er 's nachts heerst op de savanne heb je ook de kans om nachtdieren te spotten. Daarbovenop krijg je zeer interessante extra informatie van je gids. Wist je bijvoorbeeld dat hyena's beenderen eten en daarom witte uitwerpselen produceren?

Welke dieren zie je op zo'n safari?

Waarschijnlijk wel het belangrijkste voor de dierenliefhebber: welke dieren zie je op een safari? Wel dat ligt eraan hoelang jij je kan focussen op intensief dieren spotten. Vaak is het vinden van een bepaald dier puur geluk. Je kan echter ook één van de sightings-borden volgen waar in het park onlangs een lid van de Big Five is gespot. Rij naar de aangeduide plek en ga dan opzoek naar een groepje stilstaande auto's. De meeste dieren in het Krugerpark houden van luieren op dezelfde plek en geven je dus veel tijd hen te bewonderen. Hieronder staan de dieren die je relatief makkelijk vindt opgesomd.

Veel kans op toevallige ontmoeting

  • Afrikaanse olifant
  • Giraf
  • Zebra
  • Buffel
  • Gnoe
  • Wrattenzwijn
  • Gevlekte hyena
  • Struisvogel
  • Gier
  • Nijlkrokodil
  • Nijlpaard
  • Baviaan
  • Vervet (aapje)
  • Impala en andere antilopen als de kudu

Vindbaar aan de hand van sightings-borden

  • Leeuw
  • Witte neushoorn
  • Luipaard
  • Afrikaanse wilde hond

Naast deze dieren vallen er nog vele andere dieren te bezichtigen, maar daarvoor moet je een hoop geluk hebben. Denk bijvoorbeeld aan de honingdas, het aardvarken of het schubdier. Je kan natuurlijk ook een groot aantal kleurrijke vogelsoorten spotten tijdens je safari. Slangen zie je 's winters vrijwel niet, zij zijn vooral actief in de zomermaanden.
© 2017 - 2024 Infoton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf op safari in het Krugerpark van Zuid-AfrikaZelf op safari in het Krugerpark van Zuid-AfrikaHet Great Limpopo Transfrontier Park, ook bekend als het Krugerpark, is het grootste natuurreservaat in Zuid-Afrika. Er…
Oostkust van Zuid-Afrika: Krugerpark tot St Lucia WetlandsOostkust van Zuid-Afrika: Krugerpark tot St Lucia WetlandsZuid-Afrika was altijd een droombestemming, een land dat ik ooit wilde bezoeken. In 2010 maakte ik een rondreis vanaf Jo…
Opvangcentrum voor bavianen in Zuid-AfrikaC.A.R.E. is een opvangcentrum in de Noord Provincie van Zuid-Afrika, waar voornamelijk baby beerbavianen (Papio cynoceph…
Top 5: backpack-landen in AfrikaTop 5: backpack-landen in AfrikaAfrika is een veelzijdig continent, het bevat namelijk savanne, tropisch regenwoud en woestijn. Naast grote steden zijn…

Slapen in het Krugerpark: overnachtingskamp OlifantsSlapen in het Krugerpark: overnachtingskamp OlifantsIn onze opmerkelijke dochtertaal wordt het de Nasionale Krugerwildtuin genoemd, bij ons heet het simpelweg het Krugerpar…
Rodelen in de zomer: het kan in de Harz (Duitsland)Rodelen in de zomer: het kan in de Harz (Duitsland)Wie rodelen zegt, zegt wintersport. Op een futuristische slee over een smalle glijbaan van ijs naar beneden suizen. Toch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Csharker, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Kruger_National_Park
  • http://www.places.co.za/html/temperaturegr.html
Infoton (9 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.