Slapen in het Krugerpark: overnachtingskamp Olifants

Slapen in het Krugerpark: overnachtingskamp Olifants In onze opmerkelijke dochtertaal wordt het de Nasionale Krugerwildtuin genoemd, bij ons heet het simpelweg het Krugerpark. U heeft er ongetwijfeld al van gehoord. Niet verwonderlijk, met een oppervlakte die evenaart aan de helft van Nederland valt er moeilijk aan het Zuid-Afrikaans safaripark voorbij te gaan. De omvang van het park zorgt ervoor dat het een ongelooflijke verscheidenheid aan diersoorten kan herbergen. Van de enorme Afrikaanse olifant tot de dwergmangoest, de nieuwsgierige giraf tot het schuchtere stekelvarken: ze zijn allemaal in hun eigen leefomgeving te bezichtigen en dit zonder traliewerk. Het park doorkruisen met de auto is al een ervaring, maar wilt u zich echt onderdompelen in het unieke gebied? Dan kunt u zelfs een nachtje tussen de wilde dieren boeken in één van de overnachtingskampen. Olifants is er één van, een stukje paradijs in Afrika.

Ligging

Olifants ligt in het hartje van het Krugerpark. U kunt dus makkelijk het noorden en het zuiden van het langgerekte park ontdekken zonder uren in de auto te hoeven zitten. Een enorme troef van Olifants is dat het op een berg ligt nabij de rivier waaraan het zijn naam dankt. Dit zorgt voor een magnifiek uitzicht over het omliggend gebied. De kans om dieren te spotten vanuit het kamp zelf wordt hierdoor ook aanzienlijk verhoogd, aangezien ze vaak bij de rivier komen drinken of baden.

Accomodatie

Zoals de meeste overnachtingsplekken in het Krugerpark is Olifants volledig omheind, afgezien van de poort die pas 's avonds gesloten wordt. Binnen de hekken staan loges en rondavels. De laatstgenoemde zijn de bekende, traditioneel Afrikaanse, ronde hutten. Zij die bereid zijn een extra duit neer te tellen voor de luxe van een loge zijn vrij te doen wat hun hart begeert, maar de rondavels bezitten evengoed alle faciliteiten die u nodig heeft. Daarbovenop bieden ze u de kans het Afrika-gevoel nog intenser te beleven. U kunt een zeer goed onderhouden slaaphut bestaande uit een slaap- en een badkamer verwachten. De meeste toeristen blijven geen lange perioden in het Krugerpark aangezien er nog veel andere interessante plekken zijn in Zuid-Afrika. De hutten bieden alle comfort dat u nodig heeft voor een kort verblijf.

Faciliteiten

Olifants biedt enkele faciliteiten aan die uw verblijf aangenamer maken.
  • Restaurant: Geen zin om zelf te koken? Geen probleem, er is een restaurant in het kamp aanwezig. U kunt er ook gewoon iets drinken en dat is een aanrader. Het terras torent uit boven de vallei waar de rivier door stroomt. Negen van de tien keer valt er ook effectief wild te spotten. Een zonnende krokodil, een badend nijlpaard, drinkende olifant …
  • Winkel: In de winkel worden souvenirs, eetgerei en voedsel verkocht. Hier kunt u dus terecht om uw voorraden aan te vullen of een snack voor onderweg te kopen.
  • Keuken: Gemeenschappelijke keukens zijn toegankelijk voor alle gasten van het Olifants kamp.
  • Wasserij: Het is mogelijk uw kleding te wassen in Olifants, handig als u bijvoorbeeld deel heeft genomen aan een wandeling. Zo kunt u makkelijk de teken die eventueel op uw broek zitten, wegwassen.
  • Tankstation: Over uw benzine hoeft u zich geen zorgen te maken. Er is een pomp aanwezig in Olifants voor moest u zonder brandstof komen te zitten.
  • Diensten: Het kamp biedt vanzelfsprekend ook nog diensten aan zoals EHBO-assistentie, een publieke telefoon en een postservice.

Koken

Aankopen doet u het best voordat u het park binnenrijdt. Er is een winkel in Olifants, maar daar kunt u hogere prijzen verwachten dan buiten het safaripark. Dat betekent niet dat het hier duur is, Afrika is immers een goedkoper land dan Nederland, maar u zult meer geld kwijt zijn dan wanneer u uw boodschappen elders had gedaan. Bent u toch iets vergeten, dan kunt u natuurlijk perfect terecht in de winkel. Zij bieden naast allerlei prullaria en souvenirs een relatief groot aanbod voedingsproducten aan. Het bereiden van uw gerechten kunt op twee manieren, de keuken of de braai. Er staan goed geëquipeerde gemeenschappelijke keukens tot uw beschikking. U heeft ook de optie om een rondavel met privé-keuken te boeken, de kans dat u geen gemeenschappelijke keuken vindt die nog vrij is, is echter klein. In die zin maakt het een privé-keuken overbodig. De reden daarvoor? De braai! Braaien is ongetwijfeld de meest beoefende Afrikaanse sport. U kunt het natuurlijk uit het woord zelf afleiden, maar even ter verduidelijking: het gaat om barbecueën. Op enkele meters van elke rondavel staat een barbecue waarvan u zonder gêne gebruik mag maken. Aanmaakblokjes, kolen en lucifers kunt u kopen in de plaatselijke winkel, maar opnieuw zult u goedkoper af zijn als u ze buiten het Krugerpark koopt. Terwijl u braait kunt u de indrukwekkende sterrenhemel boven het safaripark bewonderen. Er is niet enkel een minimum aan lichtvervuiling, aangezien u zich aan de andere kant van de wereld bevindt verschilt het firmament ook volledig van wat u thuis gewoon bent. Na het eten kunt u moe maar voldaan gaan slapen met de zekerheid dat de barbecue de dag erop volledig proper is. Klaar om u 's avonds weer van sfeer (en lekker eten natuurlijk) te voorzien! Ten slotte is er ook de optie om te gaan dineren in het restaurant van Olifants.

Ervaring

Een rondavel voor twee personen kost ongeveer 55 euro per nacht in het laagseizoen en 65 in het hoogseizoen. (Prijzen voor 2017-2018). Hiertegenover staat een onvergetelijke ervaring. Overdag kunt u naar believen rondrijden in het Krugerpark of deelnemen aan een waaier van betalende activiteiten aangeboden door het Olifantskamp. Zo kunt u onder andere kiezen op begeleide safari te gaan of uzelf volledig tussen de wilde dieren te begeven in een wandeling door het park. 's Avonds kunt u lekker barbecueën en van de rust genieten. Een wekker hoeft u niet te zetten, daar hebben ze in Afrika de apen voor. De omheining beschermt u dan wel tegen leeuwen en luipaarden, een behendige baviaan houdt men niet zomaar tegen. 's Ochtends kunt u ze buiten zien rondstruinen op zoek naar voedselrestjes achtergelaten door de toeristen. Dit doen ze vergezeld van de nodige apenstreken. Vergeet echter niet 's nachts uw raam te sluiten. Tenzij u graag wakker wordt met een aap in uw bed.

Er zijn nog talrijke andere plekken waar u kunt overnachten in het Krugerpark, deze kunnen minder goed maar eventueel ook beter zijn dan Olifants. Dat hangt van uw verwachtingen en eisen af. Schuim dus zeker het internet af op plaatsen die voor u eventueel aantrekkelijker zijn. Waar u ook terechtkomt: een aangename reis toegewenst!
© 2017 - 2024 Infoton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf op safari in het Krugerpark van Zuid-AfrikaZelf op safari in het Krugerpark van Zuid-AfrikaHet Great Limpopo Transfrontier Park, ook bekend als het Krugerpark, is het grootste natuurreservaat in Zuid-Afrika. Er…
Oostkust van Zuid-Afrika: Krugerpark tot St Lucia WetlandsOostkust van Zuid-Afrika: Krugerpark tot St Lucia WetlandsZuid-Afrika was altijd een droombestemming, een land dat ik ooit wilde bezoeken. In 2010 maakte ik een rondreis vanaf Jo…
Op safari in het KrugerparkOp safari in het KrugerparkHet Krugerpark is één van de grootste toeristische attracties van Zuid-Afrika. Het is een droom van vele dierenliefhebbe…
Zuid-Afrika: alles over Kruger nationaal parkZuid-Afrika: alles over Kruger nationaal parkKruger nationaal park is het beroemdste nationale park van Zuid-Afrika. Deze wildtuin, zoals Afrikanen het noemen, biedt…

Dierenrijk, de familiedierentuin in NuenenDierenrijk, de familiedierentuin in NuenenVoor vele kinderen en volwassenen staat een bezoek aan de dierentuin nog steeds op nummer één van de gezinsuitstapjes. K…
Rodelen in de zomer: het kan in de Harz (Duitsland)Rodelen in de zomer: het kan in de Harz (Duitsland)Wie rodelen zegt, zegt wintersport. Op een futuristische slee over een smalle glijbaan van ijs naar beneden suizen. Toch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cocoparisienne, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_Kruger
  • http://www.krugerpark.co.za/Kruger_National_Park_Lodging_&_Camping_Guide-travel/olifants-camp.html
Infoton (9 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.