Op vakantie naar Turkije

Turkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.

Turkije

Turkije ligt aan de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en de Egeïsche Zee, het land ligt in Europa en Azië. De hoofdstad van Turkije is Ankara, maar Istanboel is de grootste stad.

Steden

  • Ankara is de hoofdstad van Turkije en de op een na grootste stad.
  • Antalya is een bekende badplaats aan de Middellandse Zee.
  • Eskisehir is het Venetië van Turkije, het is een van de mooiste steden van Anatolië.
  • Istanboel is de grootste stad van Turkije, het was de voormalige hoofdstad van het Ottomaanse en Byzantijnse rijk. Het is de enige stad die in twee werelddelen ligt.
  • Izmir is de op twee na grootste stad van Turkije, Izmir ligt aan de Egeïsche Zee.
  • Marmaris is de uitgaansbestemming van Turkije.

Andere bestemmingen

  • Efeze is een van de best bewaarde ruïnes ter wereld. Efeze is daarom ook een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld.
  • Sümela is een prachtig klooster op de rotsen van een berg.
  • Pamukkale is een bekend natuurfenomeen in Turkije, Pamukkale betekent letterlijk ‘kasteel van katoen’.
  • Ani is een ruïnestad die op een hoog plateau ligt.
  • Cappadocië is een landschap dat op de Werelderfgoedlijst staat.
  • Ölüdeniz is een van de meest gefotografeerde stranden ter wereld.

De reis naar Turkije

Je moet voor Turkije een visum kopen, een visum kost je € 15. Je hebt geen paspoort nodig, een identiteitskaart is voldoende. De belangrijkste luchthaven van Turkije is Atatürk International Airport in Istanboel. Veel vliegmaatschappijen gaan vanuit Nederland naar Turkije, veel vliegmaatschappijen daarvan zijn low-budget.

Rondreizen in Turkije

Turkije is een erg groot land, daarom is met het vliegtuig reizen soms de beste optie. Turkish Airlines, Onun Air, Pegasus airlines en Atlasjet verzorgen de meeste binnenlandse vluchten in Turkije. Je kunt de vliegtickets het beste in Turkije kopen, dat is goedkoper dan vanuit Nederland je tickets te kopen. De bus is ook een ideaal vervoersmiddel. De bussen rijden allemaal goed op tijd, ze hebben vaak ook airconditioning. De bus moet je vaak wel van tevoren reserveren. Met de trein door Turkije reizen is comfortabeler dan met de bus, vooral ’s nachts.

Winkelen

De officiële munteenheid van Turkije is de Turkse lira. Je kunt op veel plekken je Euro’s inwisselen voor Turkse Lira’s. Op toeristische plekken accepteren ze vaak de euro ook wel. De Visa en de Mastercard worden bijna overal geaccepteerd. Op zondags zijn de winkels gesloten in Turkije. In Turkije worden erg veel namaakproducten verkocht, namaakproducten kun je herkennen aan de lage vraagprijs. De Nederlandse douane is erg streng op het invoeren van namaakproducten.

Accommodatie

Op alle toeristische plekken vind je 5-sterrenhotels, velen daarvan zijn eigendom van internationale hotelketens. Er zijn niet echt veel hostels in Turkije, campings zijn er ook bijna niet. Turkije is niet een heel erg duur land om te verblijven, 5-sterrenhotels zijn er namelijk betaalbaar.

Veiligheid

Turkije is een veilig land om te verblijven. Als je in nood bent gaan de Turken je massaal helpen, dit komt door de groepscultuur. Een groot deel van Turkije is arm, ’s avonds moet je je niet in arme buurten begeven. Het kan gevaarlijk zijn om je in de grensstreek met Irak te bevinden. Het alarmnummer in Turkije is 112.

Klimaat Turkije

In Turkije zijn drie verschillende klimaatzones. Bij de kust heerst een zeeklimaat, dat zijn milde winters en warme zomers met weinig neerslag. In het oosten van Turkije is een gematigd landklimaat, hier valt dan ook erg veel regen. In het midden van Turkije is een steppeklimaat. In heel Turkije kan het in de winter sneeuwen en vriezen. In het oosten van Turkije kun zelfs je wintersporten. Het kan erg warm zijn aan de kust, wel 40 graden.

Taal

Turks is de enige officiële taal in Turkije. Turks is een Altaïsche taal. Ongeveer 7 tot 10% van de bevolking spreekt ook Koerdisch. De jongere generatie spreek meestal wel Engels, de oudere generatie meestal niet. Het kan handig zijn om een Turkse taalgids mee te nemen.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije is een geliefd maar veelbesproken vakantieland. Veel mensen (Nederlanders en Russen zie je er veel) vinden het h…
Een huis kopen in TurkijeEen huis kopen in TurkijeDe laatste jaren kopen steeds meer Nederlanders een tweede huis in het buitenland. Een favoriet land voor een tweede hui…
Een stedentrip naar IstanboelIstanboel is een van de grootste steden van de wereld. Het is een geweldige bestemming voor een stedentrip. Waar krijg j…
Ogen laseren in TurkijeOgen laseren in TurkijeOgen laseren in Turkije wordt steeds populairder. Maar is ogen laseren in Turkije veilig? Ja! Steeds meer ziekenhuizen i…

Vulkaaneifel: Wild-und Erlebnispark DaunVulkaaneifel: Wild-und Erlebnispark DaunNet buiten de stad Daun in de Duitse Vulkaaneifel ligt het Wild-und Erlebnispark Daun. Een dierenpark met veel inheemse…
Nationale parken Noord-Amerika: CanyonlandsNationale parken Noord-Amerika: CanyonlandsDe naam van Canyonlands nationaal park is geen toeval. In het park zijn gigantisch veel canyons, kloven en grotten te vi…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Turkije
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.