Een stedentrip naar Istanboel
Istanboel is een van de grootste steden van de wereld. Het is een geweldige bestemming voor een stedentrip. Waar krijg je allemaal mee te maken als je naar Istanboel gaat?
Istanboel
Istanboel is de grootste stad van Turkije, het is ook het culturele en financiële centrum van Turkije. Istanboel ligt in twee werelddelen, Europa en Azië. Istanboel was vroeger de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en is nu een van de grootste steden ter wereld.
Klimaat
Istanboel heeft een gematigd zeeklimaat. Een gematigde zeeklimaat heeft warme en vochtige zomers en koude en natte winters. Er valt erg veel neerslag in Istanboel. In de zomer is de gemiddelde temperatuur 27ºC en in de winter is de gemiddelde temperatuur 2ºC. Er kan ook sneeuw vallen, dit is vaak in de maanden december tot maart. De beste reistijd voor Istanboel is mei, juni, september en oktober.
De reis naar Istanboel
De meest vliegtuigen komen aan op luchthaven Atatürk. Deze luchthaven ligt 20 kilometer ten westen van Istanboel. Je kunt dan met de taxi, de tram of de bus naar het stadscentrum van Istanboel, met de tram is het goedkoopste. Je hebt voor Turkije een visum nodig, deze kun je op de luchthaven kopen. Istanboel heeft nog een vliegveld Sabiha Gökçen International Airport, deze luchthaven ligt in Azië. Vanaf deze luchthaven is het, het goedkoopste om met de bus naar het stadscentrum te reizen. De meeste vluchten vanaf Schiphol gaan naar de luchthaven Atatürk.
Rondreizen in Istanboel
Het is niet erg makkelijk om te reizen met het openbaar vervoer in Istanboel. Het is erg druk in het openbaar vervoer tijdens de spitsuren. De bussen kun je herkennen aan de groene of rood-beige kleur. Kaartjes voor de bus kun je kopen bij een krantenverkoper of bij een busstation, je kunt het kaartje ook in de bus kopen. De taxi’s in Istanboel zijn geel, je vindt ze bijna overal. Een Dolmus is ook een taxi, maar is veel goedkoper dan een gewone taxi. Als de Dolmus vol zit vertrekt hij pas, hij heeft een vaste route en je kunt uitstappen wanneer je wilt.
Bezienswaardigheden
- Het Topkapi Paleis was lang het onderkomen van de Osmaanse sultans. Tegenwoordig is het een museum, het museum geeft een goed beeld van het leven van de sultans.
- Hagia Sofia was een kerk maar is tegenwoordig een moskee. Het is een van de mooiste gebouwen van Istanboel.
- De Blauwe Moskee is een erg indrukwekkend gebouw, het gebouw hoort bij de skyline van Istanboel. De moskee is bezaaid met blauwe, groene en bruine tegeltjes.
- Het Archeologisch Museum is het oudste museum van Istanboel, het is ook een van de grootste musea ter wereld. In het museum kun je voorwerpen uit de tijd van Ottomaanse Rijk bewonderen.
- De Grote Bazaar is een van de grootse overdekte markten ter wereld.
Winkelen
De munteenheid in Istanboel is de Turkse Lira, de euro wordt ook wel op toeristisch plaatsen geaccepteerd. Er zijn genoeg plekken te vinden waar je je Euro’s kunt inwisselen voor Turkse Lira’s. De winkels zijn op zondags gesloten. De grote winkelcentra hebben veiligheidscontroles net zoals op luchthavens. In Istanboel zijn erg veel bazaars, je kunt hier goedkoop spullen kopen.
Accommodatie
Verblijven in Istanboel is duur in vergelijking met andere steden in Turkije, vergeleken met Nederland is het echter niet duur. De meeste toeristen verblijven in de wijk Sultanahmet, hier zijn dan ook erg veel hotels vinden. Er zijn geen campings in Istanboel, maar wel genoeg jeugdherbergen. Het goedkoopste is om in jeugdherbergen te overnachten.
Gezondheid
Het is niet veilig om het kraanwater te drinken, de meeste Turken kopen daarom ook flessen met water. De gezondheidszorg is van goede kwaliteit in Turkije, veel artsen spreken ook Engels, Duits of Frans. Het officiële alarmnummer is 112.
Veiligheid
Istanboel is over het algemeen een veilige stad voor toeristen, ook in de avond. Pas wel op voor zakkenrollers in de toeristische gebieden. Je moet er ook voor oppassen dat je niet wordt opgelicht, er zijn namelijk veel oplichters actief in Istanboel. Als je aangifte wilt doen kun je dat doen bij de toeristenpolitie, de toeristenpolitie spreekt Engels, Duits, Frans en Arabisch.