Istanbul, Turkije

Istanbul, de grootste stad van Turkije en de enige stad ter wereld welke in twee continenten ligt. Er wonen ongeveer 15 miljoen mensen, echter 12 miljoen zijn er geregistreerd. Istanbul is een mooie stad met een bijzondere ligging

Continenten

Istanbul is verdeeld over twee continenten, één deel ligt in Europa en het andere deel ligt in Azië. De Bosporus scheidt Europa van Azië. De Bosporus loopt door Istanbul heen en mondt in het noorden in de Zwarte Zee uit en in het zuiden in de Zee van Marmara.
Europa en Azië worden door twee bruggen met elkaar verbonden.

Wereldstad

Istanbul is een echte wereldstad. Het is een mix van het moderne westen en het authentieke oosten. 24 uur per dag leeft de stad, altijd en op elke plek vindt je mensen op straat.
Wil je shoppen in Istanbul kom je niks te kort, het is een echt Whalhalla! Akmerkez is het grootste en modernste overdekt winkelcentrum van Europa. Of de Grand Bazaar, hier vindt je honderden kleine winkeltjes met een typisch Oosterse sfeer.

Bezienswaardigheden

Aya Sophia
‘Heilige Wijsheid’. Aya Sophia oftewel Hagia Sophia, is een kerk die zich in het oude stadscentrum in het gedeelte van Europa bevindt.
Samen met de piramides behoort het tot de oudste, intacte bouwwerken die de wereld kent.

Galata Kulesi

De eerste Galatatoren werd in 528 gebouwd, maar helaas tijdens de Kruistochten verwoesd. In 1348 is er een nieuwe gebouwd en deze is te bezoeken. Een prachtig uitzicht over de stad boven in de toren op ongeveer 60 meter hoogte. In de toren bevindt bovendien een panoramarestaurant. De prijzen zijn echter wel aan de hoge kant, maar het uitzicht ’s avonds… geweldig!

Hippodroom

Vroeger was dit een stadion uit de Romeinse tijd, gebruikt voor onder andere wagenrennen. Helaas is er niet veel meer van over. Twee obelisken en de ovale vorm zijn nog te zien.

Blauwe Moskee
In Istanbul wordt deze moskee de Sultanahmet Moskee genoemd. Als één van de belangrijkste moskeeën werd hij in de 17e eeuw gebouwd. Zijn naam is te danken aan de vele opmerkelijke blauwe tegels aan de buitenkant. Overigens is het interieur gedecoreerd met 20.000 handgeschilderde blauwe, roodbruine en groene tegeltjes.

Topkapi Sarayi

Vroeger was dit het regeringscentrum van het Osmaanse Rijk. Nu bestaat het uit 4 hoven, enkele paviljoens en de harem wat zeker bezocht moet worden. Dit was het verboden gedeelte, wat bestaat uit een badhuis, ziekenhuis, keukens en ongeveer 300 kamers die onder de grond met elkaar verbonden zijn. Het is twee keer zo groot als het Vaticaan, enorm dus.

Cisterne Basilic

‘Het Verzonken Paleis’. Je loopt over de planken van dit waterreservoir uit de 6e eeuw. Er wordt muziek gedraaid, zie je de vissen onder je voeten zwemmen en zo af en toe komt er uit het water een voorwerp van moderne kunst.
In het water staan tevens de hoofden van Medusa, welke bij opgravingen zijn gevonden. Er wordt gezegd dat zij mensen in steen konden veranderen.

Kapali Carsi (Grand Bazaar)

4000 winkels, voor ieder wat wils! De grootste overdekte bazaar van Istanbul met een Aziatische sfeer . Met de oppervlakte van 200.000m2 behoort het tot de grootste bazaar van de wereld. Als je iets koopt, onderhandel wel over de prijs.

Taksimplein

Gelegen in het Europese stadsdeel, aan het einde van de grootste winkelstraat in dit gebied, Istiklala Cad. Een groot plein waar overdag veel auto’s en taxi’s rondrijden en ’s avonds super gezellig is.

Bosporusbrug

In 1973 is de Bosporusbrug klaar, een technisch hoogstandje tussen het Europees en Aziatisch Turkije.

Aanraders

Boottocht over de Bosporus

Een onvergetelijke tocht over de rivier de Bosporus. Er worden buiten privé-tochten ook tochten op veerboten aangeboden. Op de Galata brug vertrekken de veerboten en varen 6uur lang over de rivier langs indrukwekkende gebouwen, paleizen en moskeeën.
Voor een lage prijs ben je een mooie ervaring rijker.

Cagaloglu Hamami

Een hartstikke mooie oude Hamam uit 1741. Een Hamam is een Midden Oosten variant van een stoombad.
De Cagaloglu Hamami was het decor voor Indiana Jones! Het is een prachtig oud gebouw met wandtekeningen en lichtinval. Laat je heerlijk verwennen met een Turkse behandeling.

Nachtleven

Het nachtleven in Istanbul is bruisend. Aan de Bosporus zijn diverse trendy clubs te vinden waar je tot in de vroege uurtjes kunt dansen. Vlakbij het Taksim plein zijn er ook veel trendy clubs. Of gewoon lekker naar de bioscoop, de prijs is in ieder geval stukken goedkoper als in Nederland en de film wordt in de originele taal vertoond.

Festivals

In de lente wordt het Tulpenfestival georganiseerd. Dit om de wereld er aan te herinneren waar de bloem zijn oorsprong heeft. In het Emirgan park is een mooie tentoonstelling van lentebloemen. Het Internationaal Festival van de Muziek wordt begin juni tot begin juli georganiseerd. Midden in de stad worden er concerten gegeven door artiesten uit heel de wereld. Tevens in juli wordt het Jazzfestival gehouden. Jazzoptredens en vele dansoptredens zijn er te bewonderen tijdens dit festival.

Voetbal

De grootste Turkse voetbalclubs uit Istanbul zijn Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas. In Istanbul staat ook het Atatürk Olimpiyat Stadyumu, een atletiek- en voetbalstadion. Het is het grootste stadion in Turkije met plek voor ruim 80.000 toeschouwers.

Klimaat

Turkije kent drie klimaatzones
  • Landklimaat: het binnenland heeft een landklimaat. Warme, droge zomers en koude winters. Minder neerslag dan langs de kust en door de hoogte wordt het tijdens de zomer zelden warmer dan 30 graden Celsius.
  • Pontisch klimaat: dit klimaat is vernoemd naar het Pontisch Gebergte aan de noordzijde van de Anatolische hoogvlakte. Het heerst aan de Turkse Zwarte-Zeekust. Kenmerk is dat het zacht weer heeft (zelden komt de temperatuur beneden het vriespunt of boven de 25 graden Celsius) en het heeft grote hoeveelheden regen en sneeuw.
  • Mediterraan klimaat: langs de kusten van de Egeïsche en de Middellandse Zee heerst het mediterraan klimaat. Droge, warme zomers en vochtige, niet te koude winters.

Stedentrip

Er worden veel stedentrips georganiseerd naar Istanbul. Let erop dat je je tijd neemt, je bevindt je in een andere cultuur en ander klimaat, wat zijn aanpassingen nodig heeft. Heb je de mogelijkheid, ga lekker 5 dagen naar Istanbul, tijd genoeg om alles te verkennen.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fatih: een stadsdeel van IstanbulFatih: een stadsdeel van IstanbulFatih is het meest toeristische district van Istanbul. Het district bevindt zich in het Europese deel van de stad. Wat z…
Stedentrip IstanboelIstanboel is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een steeds populairdere bestemming voor stedentrips. De Turkse stad i…
Istanbul: wat moet je zien?Istanbul: wat moet je zien?Waarom Istanbul? Istanbul is een miljoenenstad met een rijke geschiedenis, leuke cafeetjes en veel bezienswaardigheden.…

Stedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgStedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgRusland is onderdeel van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Van al deze staten is Rusland het grootst en toeristi…
Chersonissos: uitgaan en zonnen!Chersonissos (ook bekend als Hersonissos, de griekse versie)ligt op Kreta, en is één van de populairste vakantiebestemmi…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.