De Iraakse stad Erbil, het nieuwe Dubai?

Erbil, ook wel bekend onder de naam Arbil of Irbil, is op dit moment (2014) de meest welvarende stad van Irak. Het wordt als hoofdstad beschouwd van Iraaks-Koerdistan, een federale staat waarin 90% van de bevolking Koerdisch is. Erbil is de op 3 na grootste stad van Irak en ligt in het noordoosten van het land. De stad telde in 2009 ruim 1,7 miljoen inwoners.

De geschiedenis van de stad samengevat

Erbil had van oorsprong een andere naam zoals de meeste steden. Het werd gesticht onder de naam 'Urbillum' door het volk de Sumeriërs, zo’n 2.300 jaar voor onze jaartelling. Volgens sommige bronnen gaan de wortelen van Arbil tot wel 6.000 jaar voor Christus terug. Het zou daarmee één van de oudste steden kunnen zijn die tot op heden nog steeds bewoond wordt.

Al vrij snel kreeg de stad de naam 'Arba-Ilo' toegewezen, wat verwijst naar de toegangspoorten van de stad in alle vier windrichtingen. 'Arba' betekent namelijk vier en 'ilo' betekent ingang: vier ingangen. Dit verwijst weer naar vier Sumerische goden. Erbil vormde toentertijd een belangrijk religieus centrum voor onder andere de verering van de godin Isjtar, ook wel bekend als Astarte, een vruchtbaarheidsgodin. Eeuwenlang bleef Erbil een deel van het Perzische Rijk.

Rond het jaar 100 was Erbil getransformeerd in een centrum voor het Syrische christendom. Er werden bisschoppen uitgekozen die voortaan een hoge machtspositie zouden bekleden. Ook werden er vanaf toen veel Bijbelse en Joodse namen gebruikt. Deze christelijke periode eindigde echter eeuwen later weer.

Na een aanval van Mongolië op de stad in 1237 (waarna deze voor 21 jaar was ingenomen) en een destructieve invasie van Timur (Turks-Mongoolse heerser) ging de stad Erbil behoren tot het Ottomaanse rijk. Dit tot vlak na de Eerste Wereldoorlog. In de grofweg 400 jaar dat de stad deel uitmaakte van dit rijk werd het gebruikt als belangrijke handelsroute tussen de steden Bagdad en Mosul. Deze rol speelt Erbil vandaag de dag nog steeds.

De veranderingen vanaf 2003

Vanaf het jaar 2003 maakte Erbil positieve veranderingen mee: De stad begon op te bloeien tot de meest welvarende stad van Irak. Buitenlandse ondernemers profiteerden van deze welvaart door er bedrijven te vestigen of projecten van de stad te investeren en te beleggen. Dit beleggen en investeren werd zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt.

Deze transformatie die de stad doormaakte kwam vooral door de val van Saddam Hoessein in 2003 en daarmee ook het Ba’ath regime. De stad vormde toen het toneel van het vele feestvieren onder de burgers. De Koerden namen de stad in handen. Zij hadden plotseling de macht die zij eerst nooit hadden. In 2005 is er daarom ook een Koerdische regering aangesteld.

Sinds de overname van de Koerden en de vorming van een regering zijn er vele projecten gestart her en der om de stad te verbeteren in vele opzichten. Mede hierdoor kan de stad worden gezien als een goed voorbeeld en economische toegangspoort voor de rest van Irak.

Een voorbeeld van een project waarin miljoenen euro’s zijn en worden gestoken is het zogenaamde Dream City winkelcentrum. Dit enorme winkelcentrum beslaat zo’n 1 miljoen vierkante meter. Het complex heeft vier ingangen en is omheint door een 4.000 meter lang hekwerk welke de veiligheid en privacy van de bewoners waarborgt. Daarnaast is de infrastructuur binnen het centrum uitmuntend, zijn er water- en elektriciteitsvoorzieningen en is er een snel netwerk voor telefoon en internet.

Het Arbil van 2014

Het Erbil van vandaag de dag is nog steeds welvarend. Wel is het wat onstuimig in de stad geweest. En dat terwijl er al sinds 2003 amper aanslagen gepleegd zijn. De zorg ligt hem vooral bij de opkomst van ISIS in de Koerdische regio. De opmars van deze terreurgroep lijkt haast niet te stuiten en dringt steeds dieper het noorden van Irak binnen, waar Erbil ook gelegen is. Na aanvallen op kleinere stadjes, zo’n 50 kilometer ten zuiden gelegen van Erbil, werden vele bewoners ongerust. De stad staat nog steeds onder bedreiging.

Het Citadel van Erbil en andere bezienswaardigheden

In het historische hart van Erbil rijst een terp-achtige, kunstmatige heuvel tot wel 32 meter boven de omliggende vlakte uit. Dit wordt een tell of tall genoemd en is een normaal fenomeen in het Midden-Oosten. Op deze tell staan gebouwen en huizen die een ovalen gebied bedekken van 340 bij 430 meter. Er wordt beweerd dat dit gebied de oudste nederzetting in de wereld kan zijn die nog steeds bewoond wordt.

Vroeger, was de citadel opgesplitst in drie districten: De Takya, Serai en de Topkhana. In elk district woonde weer een andere bevolkingsgroep. In de Serai woonden de families met veel aanzien, in de Takya woonden Islamitische geestelijken en in de Topkhana de armere bevolkingsgroep. Namelijk de handelswerklieden en boeren.

Na vele restauraties is het Citadel van Erbil uiteindelijk genomineerd om op de werelderfgoedlijst opgenomen te worden. In juni 2014 werd dit werkelijkheid.

De Mudhafaria Minaret

Deze 36 meter hoge minaret in het westelijke deel van Erbil is ook een echte trekpleister voor toeristen of zakenmannen die de stad een bezoekje brengen. De minaret is ongeveer in 42 jaar tijd gebouwd door de prins van Erbil rond de 12de eeuwwisseling. De basis van de minaret heeft een achthoekige vorm welke overgaat in een cilindervorm tot aan de top. Tussen de achthoekige en cilindervormige delen is een balkon.

Het Kurdish Textile Museum

Als je toch de citadel eens bezoekt, combineer het dan met het Kurdish Textile Museum welke zich in een gerestaureerd pand in de Citadel van Erbil bevindt. Dit museum is, zoals de naam al aangeeft, gewijd aan textiel, textielproductie en alles wat daarmee te maken heeft. Wat je hier aan kan treffen is dus vooral geweven tapijten en andere textielproducten uit het Midden-Oosten.

Het klimaat in de stad

Zomerse temperaturen van 40 graden of meer zijn niet ongewoon in Erbil. Met een hete zomer en koele winter heeft de stad een Mediterraan klimaat met als overheersende kenmerk: Een stikhete zomer waarin bijna geen neerslag valt. Sneeuw valt er in Erbil al helemaal niet. Alleen in januari bestaat er een kleine kans op een besneeuwd stadsbeeld.
© 2014 - 2024 Dynawrite, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Isis en de geheime naam van RaRa, de zonnegod, was de machtigste van alle goden. Hij was tenslotte de schepper van hemel en aarde en hij heerste over…
Een stedentrip naar DubaiDubai is een erg grote stad in de Verenigde Arabische emiraten. Het is de ideale vakantiebestemming voor ieder budget.
Het verhaal achter ISISVandaag de dag horen wij op het nieuws, of lezen wij in de kranten steeds meer over het Midden-Oosten. De laatste tijd i…
Egyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aEgyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aIn het oude Egypte speelden mythen over goden een belangrijke rol. Een mythe zou men, in godsdiensthistorische zin, kunn…

Een stedentrip naar MilaanMilaan is de modehoofdstad van de wereld. Maar de stad heeft veel meer te bieden dan alleen dat. De Italiaanse stad is e…
Een stedentrip naar IstanboelIstanboel is een van de grootste steden van de wereld. Het is een geweldige bestemming voor een stedentrip. Waar krijg j…
Bronnen en referenties
  • http://www.dreamcity-erbil.com
  • http://nos.nl/audio/684054-de-geruchten-over-isis-vliegen-in-het-rond-in-erbil.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Erbil
Dynawrite (4 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.