Nationale parken Noord-Amerika: Canyonlands

Nationale parken Noord-Amerika: Canyonlands De naam van Canyonlands nationaal park is geen toeval. In het park zijn gigantisch veel canyons, kloven en grotten te vinden. Canyonlands nationaal park beslaat een oppervlakte van 1365 vierkante kilometer. Daarmee is het een redelijk groot park. Het park heeft iets te bieden voor iedereen, van raften tot wandelen.

Algemeen

Canyonlands nationaal park is gelegen in Utah, vlakbij het plaatsje Moab. Het park is opgesplitst in vier verschillende delen, allemaal van elkaar gescheiden dankzij de vele kloven en canyons die in het park lopen. Canyonlands is een park met ontzettend veel kloven en canyons, het is hier dan ook naar vernoemd. Ook bijzondere rotsvormen en rotsen komen hier voor, waaronder tafelbergen. Tafelbergen zijn rotsen die zo op elkaar zijn gestapeld dat het net een tafel lijkt. Vaak is de onderste rots een rots die rechtop staat. Daar ligt dan vaak een platliggende rots bovenop.

Canyonlands nationaal park is 1365 vierkante kilometer groot. Hiermee is het redelijk groot, maar het is niet abnormaal groot. De vegetatie van het park bestaat voornamelijk uit woestijnplanten die ook tegen kou kunnen. In de zomer wordt het hier namelijk gemakkelijk vijfendertig tot veertig graden Celsius, terwijl het 's winters kan afkoelen tot minus dertig graden Celsius.

De vier verschillende gebieden van Canyonlands nationaal park zijn:
  • Island in the Sky
  • Needles
  • Maze
  • Horseshoe Canyon Unit

De bereikbaarheid van de vier verschillende delen verschilt sterk. Men kan niet vanaf het ene deel naar het andere rijden en moet daar dan ook ver voor omrijden. Island in the Sky en Needles zijn goed bereikbaar met een simpele auto. Maze is slechts bereikbaar met een goede vierwielaangedreven auto. Horseshoe Canyon Unit is slechts te voet en te paard bereikbaar.

Het regent hier nagenoeg nooit. Slechts vijfentwintig millimeter neerslag per jaar komt hier uit de lucht vallen. Ter vergelijking: In Nederland regent het gemiddeld 800 millimeter per jaar. Dit zijn 80 emmers per vierkante meter per jaar. In Canyonlands valt er dus slechts twee en een halve emmer water per vierkante meter per jaar.

Geschiedenis

Rond het jaar 8000 voor Christus kwamen hier de eerste indianen. Deze indianen, de paleo-indianen, kwamen in dit gebied wonen en leefden hier voor duizenden jaren. Deze indianen waren jagers en verzamelaars. Ze jaagden op de dieren die hier voorkwamen en zochten naar eetbare bessen, wortels en planten. In het jaar 1300 verlieten ze dit gebied, om onbekende redenen.

De Europese kolonisatie kwam pas rond het jaar 1775 echt op gang in dit nationale park. Dit gebied was eerst van Spanje, maar na oorlogen en conflicten behoorde het uiteindelijk toe aan de Verenigde Staten van Amerika.

Fauna

De fauna van het park is zeer divers. Slechts enkele soorten grotere dieren komen hier voor, maar in het park is een overvloed aan insecten in de zomermaanden. Er komen kevers, sprinkhanen, vlinders en nog veel andere soorten insecten voor. Ook vervelendere kleinere beesten zoals bijen, wespen en muggen komen hier voor.

In het park komt het dikhoornschaap voor. Dit dikhoornschaap kan goed overleven in koude omstandigheden, maar kan ook prima overleven in hitte. Daarnaast is hij zodanig aangepast aan dit natuurgebied, dat ze slechts sporadisch hoeven te drinken, wat in een woestijn ideaal is om te overleven.

De grootste veelvoorkomende carnivoor in het park is de coyote. Coyotes jagen op konijnen, hazen, dikhoornschapen en andere aanwezige, niet al te grote beesten. Reptielen zijn niet zo populair bij coyotes, alhoewel ze zelfs reptielen eten als ze echt hongerig zijn.

In het park komen heel erg veel hagedissen voor. Om de hagedissen te zien is een bezoek in de zomer verstandig. Hagedissen zijn hier er in allerlei vormen, kleuren en maten. Vanaf vijf centimeter tot vijftig centimeter en van saai bruin tot vrolijk gekleurd.

Island in the Sky

Dit gebied telt slechts drie stukken wegen. Het beginstuk van ongeveer negen kilometer lang loopt over "the Neck". Dit is een plaat die hoger ligt dan de omgeving, maar die geleidelijk aan steeds smaller wordt. Op een gegeven moment zijn er uitkijkplekken waar men van het uitzicht kan genieten. Recht tegenover deze plekken ligt een wandelroute van ongeveer vier uur voor mensen met een goede basisconditie.

Ongeveer anderhalve kilometer later volgt de volgende wandelroute. Loop deze wandeling niet mocht je niet fit zijn, want hij is ontzettend zwaar en duurt al gauw tien uur.

Een paar honderd meter voor de splitsing van de weg loopt nog een wandelroute. Deze route loopt richting de "Mesa Arch". Deze natuurlijk boog is vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang mooi, omdat dan de zon laag hangt en het licht mooi valt.

Richting Upheavel Dome

Richting "Upheavel Dome" is het ongeveer acht kilometer rijden heen en acht kilometer terug. De weg loopt dood, dus terugrijden is absoluut nodig. Je komt richting Upheavel Dome verschillende wandelroutes en uitkijkpunten tegen. Aan het einde van de weg ligt een parkeerplaats waar enkele wandelroutes beginnen. De bijzonderste van deze wandelroutes is de "Crater View Trail". Deze weg loopt richting een krater.

Richting Grand View Point Overlook

Richting "Grand View Point Overlook" is het ongeveer negen kilometer rijden heen en negen kilometer terug. Ook bij deze route zijn er vele spectaculaire uitzichten en zijn er diverse wandelroutes. De bijzonderste wandelroute is de "Grand View Point Trail". Deze wandelroute biedt een enorm uitzicht over het Island of the Sky gebied.

Needles

Het "Needles" gebied is vernoemd naar rotsen die in dit gebied voor komen. Deze zandstenen torens zijn rood, geel gekleurd en vallen op. Het hele gebied staat vol met rotsen, maar toch zien deze torens er net weer iets anders uit.
De weg in dit gedeelte van het park is ongeveer tien kilometer lang en kent veel zijwegen die bijna allemaal onverhard zijn. Gelijk aan het begin van de weg, direct na het bezoekerscentrum, ligt een wandelroute die naar een oude graansilo van indianen leidt.

Vanaf de "Sqauw Flat Campground" zijn er vier verschillende wandelingen. Elk met hun voor een nadelen. Bij drie van de vier wandelingen moeten er ladder(s) beklommen worden. Sommige zijn niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. De "Squaw Lost Loop Trail" loopt door een gebied met meer dieren.

De "Druid Arch Trail" leidt langs de "Needles".

Activiteiten in het park

In het park zijn verschillende activiteiten mogelijk. Zo valt hier uitstekend te wandelen. Iedereen die even zijn of haar benen wilt strekken heeft hier genoeg mogelijkheden. Van wandelroutes van minder dan één kilometer lang tot wandelroutes van bijna dertig kilometer lang. Voor iedereen is hier wel wat te vinden!

Ook mountainbiken en paardrijden kan in dit gebied goed. Zelf de weg zoeken, over zandwegen rijden of over een wandelroute rijden, het kan allemaal.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Isalo Nationaal Park, MadagaskarIsalo Nationaal park is een van de drukst bezochte nationaal parken van Madagaskar. Het park bestaat uit bergen, waar do…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Grand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenGrand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenIn elk lijstje met topbezienswaardigheden in de Verenigde Staten komt nationaal park Grand Canyon voor. De door de natuu…
Nationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonNationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonBryce Canyon nationaal park, gelegen in het zuidwesten van Utah, Verenigde Staten, is een van de favoriete plekken van t…

Op vakantie naar TurkijeTurkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.
Nationale parken Noord-Amerika: DenaliNationale parken Noord-Amerika: DenaliDenali nationaal park is gelegen in de Verenigde Staten van Amerika, in Alaska. Dit betekent dat het er 's winters behoo…
Bronnen en referenties
  • http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/utah/canyonlands/canyonlands.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Canyonlands_National_Park
  • http://www.canyonlands.national-park.com/
  • http://www.nps.gov/cany/index.htm
  • http://www.allesamerika.com/canyonlands-national-park-utah.html
Mattie010 (86 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.