Nationale parken Noord-Amerika: Bryce Canyon

Nationale parken Noord-Amerika: Bryce Canyon Bryce Canyon nationaal park, gelegen in het zuidwesten van Utah, Verenigde Staten, is een van de favoriete plekken van toeristen. Deze plek wordt jaarlijks door vele toeristen bezocht, vanwege de mooie canyon, de verre uitzichten en de rijke geschiedenis. Ook vallen in dit park verschillende, bijzondere, dieren te vinden.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Bryce Canyon nationaal park

Bryce Canyon nationaal park, een van de meest bezochte nationale parken van de Verenigde Staten, ligt in Utah. Utah ligt ten noorden van Arizona en ten westen van Colorado. Er bevindt zich in het park een bezoekerscentrum waar men informatie kan opvragen over wandelingen, ruitertochten of gewoon algemene informatie. De mogelijkheden en uitzichten in dit park zijn gigantisch! Het park is "slechts" 145 vierkante kilometer groot, maar biedt wel enkele zeer bijzondere plekken. Het park is gelegen op een hoogte van 2500 tot 2800 meter. Een ritje van Las Vegas naar Bryce Canyon is 400 kilometer.

Geschiedenis van Bryce Canyon

De geschiedenis loopt van de tijd van de indianen tot nu. Wat momenteel gebeurt is geen geschiedenis, maar het gebied heeft zich constant ontwikkeld. Zo'n 10.000 jaar geleden betrokken de indianen dit gebied. Ze controleerden het gebied, aten wat ze hier vonden en verbouwden wat ze nodig hadden. Ze jaagden op de dieren die hier voorkwamen voor hun voeding en leefden in vrede. Tot ongeveer de 12e eeuw na Christus wordt geschat, meer weten we namelijk niet over deze indianen.

In de 18e en 19e eeuw kwam de Europese vestiging in Amerika op gang, in het gebied van Bryce Canyon. Dit gebied werd bewoond vanwege de mogelijkheden die het biedt. Er werd hier een kerk gebouwd en op 15 september 1928 werd dit park tot nationaal park verklaard.

Flora van Bryce Canyon

Het park biedt plaats voor meer dan 400 planten die er van oorsprong voorkomen en daarnaast nog een handvol planten die niet in dit gebied thuishoren. De laagste gebieden van het park worden overheerst door naaldbomen en jeneverbes. Wel groeien er nog veel verschillende planten daar tussenin. Ook het middengedeelte en het hoogste gedeelte van het park worden overheerst door naaldbomen. In het park staan bomen van meer dan 1600 jaar oud!

Fauna van Bryce Canyon

De fauna in Bryce Canyon nationaal park is relatief groot. Het gebied zelf is niet zo groot, maar dankzij de gebieden waar het aan grenst, komt hier toch een zeer rijke fauna voor. Er zitten hier meerdere kleine zoogdiersoorten, maar ook bijvoorbeeld vossen. De grootste roofdieren die hier voorkomen zijn de lynx, de poema, de coyotes en de zwarte beer. De kans om deze grote roofdieren tegen te komen is zeer klein. Het muildierhert is het meest voorkomende grote zoogdier. De wapiti en de gaffelbok kan men ook beiden vinden in of nabij het park. De kans om deze te zien is echter veel kleiner ten opzichte van de kans om het muildierhert te zien.

Elk jaar worden hier minimaal 170 soorten vogels aangetroffen. Deze verschillende soorten zijn onder andere de Amerikaanse witte pelikaan, de Californische Condor en de stellers gaai. De condor is een van de grootste roofvogels die er bestaat. De kale kop is kenmerkend. De stellers gaai is zeer opvallend met een blauw lichaam en een overwegend zwarte kop. De kuif zou ook op kunnen vallen, alhoewel dit in vlucht te snel zal gaan om te herkennen.

Elf soorten reptielen, waaronder slangen, en vier soorten amfibieën leven in dit park. Hagedissen, salamanders en slangen zijn het meest voorkomend.

Andere bezienswaardigheden in het park

Bryce Canyon heeft een aantal zeer bijzondere dingen die bij de meeste mensen een indruk achterlaten. Vooral bekend is het amfitheater. Dit amfitheater dat natuurlijk is gevormd is zeer groot en levert mooie plaatjes op. De mogelijkheid om hier tijdens volle maan te hiken is er, wat wederom bijzondere, zeer mooie plaatjes oplevert. Wanneer de maan minder fel is kan men hier heel goed naar de sterren kijken en de melkwegen zien. Dit komt doordat er hier nagenoeg geen lichtvervuiling is en de sterren dus goed zichtbaar zijn. Tenslotte zijn er talloze paden waarover men kan wandelen in dit park. Er zijn vooraf opgezette wandelingen waarbij men in een rondje loopt of heen en weer moet lopen. De mogelijkheid is er echter ook om gewoon zelf te gaan wandelen, op de bonnefooi.

Menselijke invloeden

Aangezien dit gebied bewoond is sinds 8000 voor Christus zijn er verschillende invloeden te zien. Zo is er bijvoorbeeld een weg het park in, maar is er ook een weg die door het park loopt. De bebouwing is minimaal, maar wel aanwezig. Tenslotte zijn er aangelegde paden, twee campings, een lodge. De vervuiling in de natuur is aanzienlijk, vanwege het laten liggen van afval. Met 1 miljoen bezoekers per jaar is dit moeilijk te voorkomen, toch doen de handhavers hard hun best!
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bryce Canyon bezoeken: bezienswaardigheden en uitzichtpuntenBryce Canyon bezoeken: bezienswaardigheden en uitzichtpuntenBryce Canyon in de staat Utah is een van de grootste toeristische trekpleisters van het zuidwesten van de VS. Velen vind…
Hoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaHoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaEen rondreis maken door het zuidwesten van Amerika is voor velen een droom die uitkomt. Je kent Amerika misschien alleen…
Van Capitol Reef naar Yosemite National ParkIn het westen van de Verenigde Staten liggen enkele prachtige nationale parken die zeker de moeite waard zijn om te bezo…
Zion National Park: Angels Landing trailZion National Park: Angels Landing trailZion National Park is een minder bekend nationaal park in het zuidwesten van de Verenigde Staten, maar toch zeker de moe…

Australië, divers en grootsAustralië, divers en grootsAustralië is een divers land. Australië is maar liefst 7,68 miljoen vierkante kilometer groot. Hiermee is het ook gelijk…
Faeröer Eilanden - eilanden van grienden slachtingFaeröer Eilanden - eilanden van grienden slachtingDe Faeröer Eilanden zijn Deense eilanden die middenin de Atlantische oceaan tussen IJsland en Schotland liggen. Het is e…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • http://www.nps.gov/brca/index.htm
  • http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/utah/bryce/brycecanyon.html
  • http://www.allesamerika.com/bryce-canyon.html
  • http://www.bryce.canyon.national-park.com/
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.