Van Capitol Reef naar Yosemite National Park

In het westen van de Verenigde Staten liggen enkele prachtige nationale parken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Iedereen kent uiteraard de Grand Canyon, maar Bryce Canyon is indien mogelijk nog mooier. Yosemite is het drukst bezochte nationale park van de Verenigde Staten. En terecht!

Wandelen in Capitol Reef National Park

Vandaag gaan we eerst even stappen door het Capitol Reef NP. Hierbij kunnen we weer gebruik maken van onze jaarpas. Er zijn tal van leuke, korte, maar vaak steile wandelingen om bij wakker te worden. Goudzoekers vonden hier geen goud maar uraniumhoudend gesteente. De Capitol Dome is een witte rotswand met pilaren die doet denken aan het Capitool in Washington. Maar in het park valt vooral het 160 km lange en 800 meter hoge Waterpocket Fold op, een immense plooi in de aardkorst. Als je wilt weten waar Waterpocket Fold zijn naam aan verdient heeft, dien je te wachten tot het begint te regenen en het dal van deze plooi in een kolkende modderrivier veranderd.

Van Capitol Reef naar Bryce Canyon

Na de wandeling rijden we verder richting Bryce Canyon. Deze tocht is slechts 190 km lang en duurt een flinke 3 uur. Gedurende de middag zullen we dan Bryce Canyon kunnen bezoeken om daarna gedurende 2 uur nog 140 km verder te rijden tot Zion National Park. Op weg naar het zuiden rij je door het land van de Mormonen die zich in heel Utah gevestigd hebben ( 4 miljoen in het totaal ), maar na een tijd wordt de omgeving weer dor en droog en begin je te begrijpen waarom de Amerikanen dit de "badlands" noemen.

Bryce Canyon

Bryce Canyon is wederom een staatspark dat je met je jaarpas kan bezoeken. De organisatie van dit druk bezocht park is goed en een gratis shuttlebus brengt je vanaf de parking en het Visitors Center in 50 minuten het park rond. Op tal van uitkijkpunten kan je uitstappen en korte wandelingen maken. Sunset Point is zo een van de bekende uitkijkpunten die, de naam verraad het al, vooral prachtig is bij een opkomende zon. Nu is het hier snikheet. In de winter kan het hier echter sneeuwen. De Canyons veranderen dan mooi van kleur en kleuren prachtig rood.

Van Bryce Canyon naar Zion National Park

In de namiddag rijden we via Red Canyon door naar Zion National Park. Weeral door Mormonen landschap. Hoe verder we rijden, hoe groener het wordt en eenmaal achter Mt. Carmel junction kronkelen we het park binnen. Een erg smalle tunnel kan problemen geven voor extra grote campers. Een Ranger zal je dan moeten helpen om de tunnel veilig door te komen en dit kost 15 dollar. Opvallend is de witte Checkerboard Mesa rots. Als je hem ziet, weet je onmiddelijk waar de naam vandaan komt. Het dal is gelegen op 1200 meter boven de zeespiegel, zoals bijna het gehele Canyon plateau. De bergen rijken hier echter tot boven de 2600 meter. De rivier die we al een tijdje volgen is de Virgin Rivier. De rivier is hier nog wilt met een verval van 15 meter per kilometer. Dit wil zeggen dat de Virgin rivier nog veel werk zal hebben met het graven van kloven. Elk jaar vervoert de rivier 3 miljoen ton gesteente. We rijden eerst naar het Visitor Center en zoeken ons kampeerterrein.

Zion National Park

Vandaag bezoeken we Zion National Park. Het beloofd een flinke wandeldag te worden. We kunnen onmogelijk kalles bekijken, want het park telt om en bij de 100 km wandelpaden. Het Visitor Center ligt vlakbij en net als de camping prachtig ten midden van de rotsen en is de ideale plek om de dag te plannen. Ook in dit park kan je gebruik maken van de gratis shuttlebus die je voert over Zion Canyon Scenic Drive. Deze weg is het grootste gedeelte van het jaar verkeersvrij, op de shuttles na. Vanaf verschillende stopplaatsen kan je prachtige wandelingen starten. Refrigirator Canyon en Angels Landing zijn mooie uitkijkpunten om te beklimmen en af te dalen. In de namiddag kan je de shuttle tot helemaal op het einde nemen om er het begin van de Narrows te bewonderen en eerst nog even rondwandelen aan Weeping Rocks. Als je verder noordelijk wil wandelen moet je verschillende dagen uittrekken en kampeermateriaal meebregen. Maar het uitzicht is ook hier al prachtig en de rivier lekker fris. S´avonds kan je in Springdale nog lekker rondneuzen en genieten van de rust op de camping.

Van Zion naar Yosemite National Park

Vandaag vertrekken we erg vroeg, liefst voor 8 uur s´morgens, voor een erg lange rit van 920 km naar Yosemite National Park. Alvorens te vertrekken is het aan te raden de camper goed na te kijken en te zorgen dat er voldoende water aanwezig is. We rijden immers langs Death Valley, het warmste punt de V.S.. Eerst rijden we richting Las Vegas, vandaar uit rijden we via highway 95 rond Death Valley. Deze zoutvlakte is in de zomer verboden terrein voor Campers. Temperaturen kunnen er immers oplopen tot ver boven de 40 graden en schaduw zal je er niet vinden. Het is een mooie plek om te bezoeken in de winter. Ook in de zomer is het er mooi, maar te warm om ervan te kunnen genieten. Nu rijden we door al even woestijnrijk gebied en komen we tal van "ghost towns" tegen. Ook rijden we door Area 51, het gebied waar de meeste UFO´s gespot worden, of waar de mensen het meeste last hebben van de hitte, wie zal het zeggen.

Lake Mead

In Tonopah gaan we links op highway 6 richting het Mono Lake. Dit meer ligt letterlijk aan de voet van de Mountains en is een gigantisch zoutmeer bekend om de grillige zoutpilaren die zichtbaar zijn geworden nadat het meer 30% is ingekrompen. Yosemite Park rijden we binnen via de Tioga Pass. Deze doorgang is ongeveer de helft van het jaar gesloten en is afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die in de winter is gevallen pas eind mei of half juni terug geopend. De pass loopt 3000 meter hoog boven de zeespiegel en zorgt voor prachtige vergezichten.

Yosemite Village

Met een beetje geluk komen we voor zonsopgang aan in Yosemite Village. Yosemite is een erg druk park en toegankelijk met je jaarpas. Kamperen kan je op verschillende kampeerplaatsen uitgebaat door de overheid. Commerciële campings liggen allemaal op verscheidene kilometers van Yosemite Village. Upper Pine Campground kan je bijvoorbeeld op voorhand reserveren. Maar dan best ook heel lang op voorhand. De camping is prachtig gelegen, vlak bij het centrum en je beschikt over een kampvuur, een picknicktafel en er zijn douches en toiletten. Water en elektriciteit zijn echter niet voorhanden. S´nachts mag je geen voedsel laten rondslingeren om de naar schatting 300 grizzlyberen in het park op een veilige afstand te houden. Er zijn overal "foodlockers" te vinden, als je het niet in de camper wil of kan bewaren.

Yosemite National Park

Vandaag bezoeken we misschien wel het mooiste Nationale Park van de reis. Net zoals altijd start je bezoek in het Visitors Center. Ook dit park heeft een gratis shuttleservice om je op de belangrijkste plaatsen af te zetten. Er is elke twintig minuten een bus, zodat je nooit veel tijd verliest.Vooreest is er de Valley Shuttle die je in de van de camping naar het Visitors Centre kan brengen. In de vallei is het steeds druk en je kan er letterlijk in de file staan. Dit park trekt dan ook jaarlijks 3 miljoen bezoekers. Maar als je de moeite doet om de asfaltweg 100 meter achter je te laten, ervaar je hier de ultieme rust. De El Captain Shuttle brengt je naar de mooiste plekjes van de vallei, al zal je af en toe ook zelf een stuk moeten wandelen. Glacier Point ligt 7,5 km van de busroute. Maar het uitzicht is prachtig vanop 1000 meter boven de vallei. Je ziet de High Sierra met de watervallen en de imposante witte Half Dome.

El Captain

Na de wandeling kan de bus je verder meenemen naar El Captain, een geweldige granietrots die driemaal zo hoog is als de hoogste wolkenkrabber. Hier is het Mekka van de bergbeklimmers, ook al valt er al wel eens eentje naar beneden. Het is een mooie plaats om te picknicken. In de namiddag rijden we met de bus terug tot aan het centrum, waar we een wandeling starten naar de waterval Yosemite Falls. Een van de grotere watervallen van de V.S.. Als er daarna nog tijd over is kan er eventueel nog gewandeld worden naar Mirror Lake.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite is een van de mooiste nationale parken in west Amerika. Yosemite park is een van de drukst bezochte parken in A…
Hantavirus: reisadvies Yosemite National ParkHantavirus: reisadvies Yosemite National ParkVolgens het Amerikaanse Center voor Disease Control and Prevention (CDC) lopen 10.000 toeristen de kans te zijn besmet m…
Van de Grand Canyon naar Capitol ReefEen rit van twee dagen door het westen van de Verenigde Staten brengt je van The Grand Canyon tot aan Capitol Reef. Onde…
Toerisme in de Verenigde StatenToerisme in de Verenigde StatenDe Verenigde Staten heeft veel te bieden voor de toeristen. Er zijn prachtige steden en natuurgebieden en een rondreis m…

Van Los Angeles naar Las VegasToeristen die het westen van de Verenigde Staten bezoeken, beginnen hun reis meestal in Los Angeles of San Francisco. De…
Op vakantie met de huifkar door DrentheZoek je een vakantie waarbij je dichtbij de natuur vertoeft en kunt gaan en staan waar je zelf wilt? Ga dan op vakantie…
Bronnen en referenties
 • http://www.reisfanaten.be/nl/rondreizen/west-amerika/vraag-en-antwoord/vooraf-hotels-boeken/
 • http://www.allesamerika.com/reisgidsen-amerika.html
 • http://www.verenigdestaten.info/rsvh/index.html
 • http://www.reisverhalen.net/amerika/usa/zuidwest/
 • http://www.ontdek-amerika.nl/
 • http://www.christopheschepens.be/usa2003/
 • http://www.allesamerika.com/west-amerika1.html
 • http://www.v-houwelingen.nl/reisverslag/
 • Lannoo's Reisgids: Californië & Zuidwest USA
 • Trotter Gids: Westkust USA
 • Insight Guides voor Amerika: Nationale Parken West-Amerika
 • Nelles Guide: USA Oostkust, Midwest, Zuidelijke Staten
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 28-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.