Van de Grand Canyon naar Capitol Reef

Een rit van twee dagen door het westen van de Verenigde Staten brengt je van The Grand Canyon tot aan Capitol Reef. Onderweg kom je langs indianen reservaten en Monument Valley. Ook Arches National Park mag je zeker niet vergeten te bezoeken.

The Grand Canyon

Na nog eens de zon te hebben zien opkomen over de Canyons rijden we vandaag naar Monument Valley. Deze rit duurt ongeveer 4 uur. Onderweg kan je tijdens het afdalen nog even stoppen bij Dessert View Watchtower. Deze toren uit 1932 ligt aan de East Rim. Vanuit de toren heb je nog een laatste uitzicht over de Canyons, alvorens de woestijn in te trekken. Nu kom je in het gebied van de indianen en het "tumbleweed" dat over de vlakte raast, als zijn het dansende struiken. Overal langs de weg proberen de indianen je souvenirs aan te prijzen en overal waar je stopt staan kraampjes.

De indianen

Wat verder volg je in het Hopi reservaat de Navajo Trail. Of ook gewoonweg Highway 160, want alles is hier van de indianen, maar toch ook vooral van de blanke Amerikanen. Je komt onderweg verschillende dorpjes en nederzettingen tegen. De indianen hebben een haat/liefde relatie met de toeristen. Men is altijd bereid om je te helpen, zolang je er maar voldoende voor betaald. De Hopi zijn nog met zijn 18000. Let erop dat je hen niet fotografeert en hou je aan de regels, want ook de indiaanse Cherif moet zijn geld verdienen. Tuba City is het centrum van het reservaat en is een kort bezoek zeker waard.

Monument Valley

Monument Valley is in handen van de Navajo indianen. Dit wil over het algemeen zeggen: hoge toegangsprijzen en minder goede infrastructuur. Om Monument Valley uitgebreid te bezoeken dien je alvast diep in je zakken te tasten. Er leven ongeveer een 340000 Dineh of Navajo indianen in dit gebied. Die liggen de laatste jaren min of meer in ruzie met de Hopi indianen. Op twee kilometer van de ingang van het park bevind zich het Monument Valley Tribal Park met het Visitors Center en waar je ook kan kamperen met een prachtig uitzicht. Kamperen kost 10 dollar per nacht. Daarenboven betaal je nog eens 5 dollar per persoon toegang tot het Monument. Om te paard of met een jeep het park te bezoeken kost al gemakkelijk 60 dollar per persoon voor een half uur. Een weg van 27 km is verhard en kan met de camper bereden worden.

John Wayne

De bekendste rotsen in het park zijn alvast de Mitten Butte en de Merrick Butte. Daarnaast heb je de Totem Pole en de Three Sisters. Deze rotsen zijn tussen de 100 en 300 meter hoog. De typische rode kleur komt door het talrijk aanwezige ijzeroxide in de bodem. Monument Valley is een van de meest gefotografeerde plaatsen in de VS en is tevens te zien in tal van westers. John Wayne en Clint Eastwood zijn enkele van de acteurs die op deze vlakte hun acteertalent getoond hebben. In de buurt van dit park komen 4 staten van de V.S. samen, met name Utah waar we ons bevinden, Arizona, Colorado en New Mexico. Daarom noemt men dit het Four Corners reservaat. Meer naar het zuiden ligt nog een reservaat dat we echter niet gaan bezoeken, het Canyon De Chelley van de Apache indianen. Deze indianen houden zich nog het meest van allemaal aan de oude tradities met inwijdingen, traditioneel medicijngebruik en het "sunrise" dansen. Maar liefst 27% van de staat Arizona is indianenreservaat. Er zijn dan ook nog tal van kleine minder bekende stammen. Maar er heerst nog veel armoede, want lang niet alle stammen zijn even welstellend.

De Colorado

Vandaag bezoeken we enkele minder bekende parken, die daarom niet minder mooi zijn. De vorige parken zijn toeristisch erg druk omdat ze vlot op een dag te bezoeken zijn vanuit las Vegas. We rijden naar Arches National Park en daarna verder naar Capitol Reef. Beide tochten zijn ongeveer 240 km lang en duren tussen de 3 en de 4 uur. Onderweg komen we al snel langs The Mexican Hat, een erg opvallende rotsformatie. In feite noemt het dorp met 88 bewoners Mexican Hat en de rots Hat Rock, om alle verwarring te voorkomen. Daarna gaat het richting Moab via een schaars begroeide hoogvlakte met links de Canyonlands, want weldra gaan we de Colorado rivier oversteken en dat is geleden van aan de Hooverdam.

De Mormonen

Onderweg komen we ook voorbij Monticello, een stadje met 2000 inwoners die bijna allemaal lid zijn van The Church of Jesus Christ of Latterday Saints. Deze kerkgemeenschap kennen we ook als de Mormonen. Dit is een van de vele Mormoonstadjes, die je vooral veel tegenkomt enkele honderden km noordelijker rond de stad Salt Lake City. Men leeft hier van akkerbouw, veeteelt en de ontginning van uranium. Jawel, men heeft hier opvallend vaak kanker door bestraling! Bij het woord Mormoon moet men meestal denken aan lange onderbroeken en polygamie. Polygamie is ondertussen bij wet verboden, maar alcohol en tabak zal je hier opvallend weinig aantreffen. Maar ook de criminaliteit is hier minimaal. In Utah lijkt de tijd trager te gaan dan op andere plaatsen in de V.S..

Arches National Park

Achter de La Sal Mountains ligt Moab en Arches National Park. Arches NP is een staatspark dat dus met je jaarpas van 80 dollar bezocht kan worden. Het is bekend om de ruim 200 zandsteen rotsbogen die de natuur aan de hand van erosie uit de rotsen heeft gesneden. Vanuit het Visitors Center kan je met de camper een tocht maken van ongeveer anderhalf uur en de belangrijkste en grootste bogen bekijken. Landscape Arch heeft een spanwijdte van 90 meter. Delicate Arch is veruit de mooiste boog met uitzicht op de besneeuwde La Sal Mountains.

Capitol Reef

De rit naar Capitol Reef is niet bepaald boeiend. Uiteindelijk kom je in het smalle dal van de Fremont rivier en kan je op zoek naar de camping in Torrey, Alvorens langs het Visitors Center in Fruita te gaan komen we een kleine waterval tegen waar we even kunnen afkoelen. Het Thousand Lakes RV Park is een volledig uitgeruste camping. Er is stromend water en elektriciteit, Wi-fi en zelfs een verwarmd zwembad. En dat allemaal met een voortreffelijk uitzicht op de bergrug van Capitol Reef.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grand Canyon in AmerikaGrand Canyon in AmerikaDe Grand Canyon, een machtige grote kloof in de Amerikaanse staat Arizona. In verschillende films zijn er opnamen te zie…
Grand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenGrand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenIn elk lijstje met topbezienswaardigheden in de Verenigde Staten komt nationaal park Grand Canyon voor. De door de natuu…
Leven in de Grand CanyonHoewel het canyonlandschap er op het eerste gezicht doods en kaal uitziet, is het rijk aan flora en fauna. Zo komen in d…
Van Capitol Reef naar Yosemite National ParkIn het westen van de Verenigde Staten liggen enkele prachtige nationale parken die zeker de moeite waard zijn om te bezo…

Parc du Morvan, het groene hart van FrankrijkBossen, weilanden, heuvels. Ik kan urenlang rondrijden in het middenfranse Parc du Morvan, zonder iemand tegen te komen.…
Van San Francisco tot Los AngelesZowel Los Angeles als San Francisco zijn twee erg toeristische steden in Californië. Maar ook de weg tussen die twee ste…
Bronnen en referenties
 • http://www.reisfanaten.be/nl/rondreizen/west-amerika/vraag-en-antwoord/vooraf-hotels-boeken/
 • http://www.allesamerika.com/reisgidsen-amerika.html
 • http://www.verenigdestaten.info/rsvh/index.html
 • http://www.reisverhalen.net/amerika/usa/zuidwest/
 • http://www.ontdek-amerika.nl/
 • http://www.christopheschepens.be/usa2003/
 • http://www.allesamerika.com/west-amerika1.html
 • http://www.v-houwelingen.nl/reisverslag/
 • Lannoo's Reisgids: Californië & Zuidwest USA
 • Trotter Gids: Westkust USA
 • Insight Guides voor Amerika: Nationale Parken West-Amerika
 • Nelles Guide: USA Oostkust, Midwest, Zuidelijke Staten
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 28-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.