Van San Francisco tot Los Angeles

Zowel Los Angeles als San Francisco zijn twee erg toeristische steden in Californië. Maar ook de weg tussen die twee steden is de moeite waard. Best verlaat je hiervoor de drukke "Interstate autosnelweg" en volg je "Highway 1" langs de kustlijn, zodat je de vele badplaatsen op je weg kan bezoeken. In volgend artikel geef ik de mooiste route wanneer je van San Francisco tot Los Angeles rijdt.

El Camino Real

Verlaat de autosnelweg en volg de historische en mooie Highway 1, oftewel de El Camino Real, langs de kust naar het zuiden richting Los Angeles. Onderweg kunnen we op verschillende plaatsen stoppen en overnachten doen we in Pismo Beach. De rit van vandaag is ongeveer 420 km lang en duurt een 5 tal uur. Wat we vooral niet bezoeken op deze weg is Hearst Castle. Het is na Disneyland de drukst bezochte attractie in Californië, maar vooral ook "toeristtrap number 1". Alhoewel het kasteel erg mooi is, is de kostprijs om het te bezoeken schandalig hoog en wordt je in alles beperkt om ook werkelijk te genieten van het paleis.

Van noord naar zuid

Het is nog geen hoogseizoen en normaal gezien moet de drukte op Highway 1 nog enigszins meevallen. De route heeft dezelfde sterrenstatus als Route 66. In feite begint de weg al een stuk noordelijker en loopt uiteraard ook over de Golden Gate Bridge. El Camino Real of King´s Highway krijgt daarnaast ook wel eens de naam California Mission Trail. In de 17e eeuw kwamen Spaanse zeevaarders aanmeren in Californië en bouwden er tal van missieposten om de plaatselijke bevolking, met name de indianen te bekeren tot het christendom. Veel van de missieposten bestaan vandaag nog steeds en zijn vaak mooi gerestaureerd.

Santa Cruz

Santa Cruz ligt in Monterey Bay en is sinds de jaren ´60 een toevluchtsoord voor intellectuelen en linkse hippies. Er werd zelfs een universiteit geopend die vaak extreme politieke standpunten innam. Vandaag is de sfeer eerder gelaten en ontspannen. Tevens is Santa Cruz een van de beste plaatsen op de wereld om te boardsurfen. Men surft hier reeds sinds 1885. Wie kent de Santa Cruz en O´Neill surfplanken en skateboards niet die hier worden geproduceerd. Het amusementpark op de Beach Boardwalk is de oudste van de VS en is sinds 1915 door eenzelfde firma in beheer. De carrousel en de rollercoaster zijn prachtige monumenten.

Monterey

Ook Monterey heeft een hippieverleden met het Montereyfestival in 1967, hetgeen het grootste popconcert tot dan toe was. Een festival dat de aanleiding heeft gegeven voor latere festivals als het Woodstock Festival. Het festival was belangrijk in de aanloop naar de "Summer of Love" met optredens van onder meer Jimi Hendrix, Janis Joplin en The Who. Een ouder festival dat tot op vandaag nog steeds doorgaat is het Monterey Jazz Festival dat voor het eerst werd georganiseerd in 1958. Monterey heeft ook een literair verleden, waardoor het tal van cultuurliefhebbers aantrekt. De stad heeft alleszins zijn charme en de Fisherman´s Wharf doet denken aan die in San francisco, maar dan authentieker. Veel toeristen bezoeken hier ook The Monterey Bay Aquarium.

Carmel

Tussen Monterey en Carmel-by-the-Sea ligt de 17 Mile Drive, een mooi stukje kustweg waarvoor je tolgeld dient te betalen. Geld waarmee de mondaine golfterreinen bewaterd worden. Toch is het de moeite waard om de 9,25 dollar op te hoesten. Niet alleen ligt hier het mooiste golfterrein van de V.S., ook de uitzichten zijn prachtig. De Lone Cypress Tree staat min of meer symbool voor deze weg. Hier woont een deel van de "rich and famous" van Californië. Carmel is een geval apart. Hier leven tal van kunstenaars en acteurs en was voorheen Clint Eastwood zelfs burgemeester ( tussen 1986 en 1988 ). Liefst krijgt men hier niet te veel toeristen over de vloer. Honden zijn dan weer wel opvallend welkom. Er bestaan hier zelfs restaurants met "doggie menus". Het dorp telt tal van grote villa´s achter hoge muren, heeft geen verkeerslichten en evenmin kom je er reclameborden tegen. De meeste huizen hebben geen huisnummer. Er gelden hier ook enkele erg ongewone wetten die nergens anders ter wereld gelden. Zo is het niet toegestaan om hoge hakken te dragen zonder schriftelijke toestemming. Het is hier evenmin toegestaan om roomijs te verkopen of op te eten in het openbaar. Deze wet werd trouwens ingevoegd door Clint Eastwood. Carmel laat tot grote frustratie van de bewoners niemand onbewogen.

Big Sur

Bij het verlaten van Carmel komt het mooiste stukje van Highway 1, de Big Sur. Het is een bergachtig kustgebied dat op en neer kronkelt en enkele hoge bergtoppen heeft, vlak bij de kust. Cone Peak is zelfs 1500 meter hoog. Dit gebied is bijna 100 km lang en zeer dun bevolkt.Op een bepaald moment heb je de indruk dat je in een achtbaan zit. In de winter kun je grijze walvissen zien zwemmen langs de hoge rotswanden. En natuurlijk kamperen ook hier de zeeleeuwen weer. Door de mistnevel, krijgt het gebergte een mystiek karakter.

Pismo Beach

Na deze wildernis volgt nog een vlakker gebied en uiteindelijk kom je aan op de brede stranden en duinen van Pismo Beach. Je kan hier genieten van een frisse duik en lange wandelingen maken op het strand. Pismo Beach is het Dune Buggie Capital of the World. De strandbuggies vlammen hier over het zand. De 30 km lange beach is immers groot genoeg voor iedereen.

Santa Barbara

Vanaf Santa Barbara kom je stilaan in de drukkere omgeving van Los Angeles. In Santa Barbara bevond zich ooit de belangrijkste missiepost van de Spanjaarden, maar een stevige aardbeving in 1925 heeft het meeste van de gebouwen uit die tijd vernietigd. Santa Barbara wordt vandaag vooral beschouwd als de Amerikaanse Rivièra. Het staat dan ook bekend om de vele witte huisjes en villa´s, de duurdere woonwijken en de mooie jachthaven.

Malibu

Na Santa Barbara, kom e nog langs Ventura en daarna langs het mondaine Malibu. Malibu is de badplaats voor de rijke jetset uit Bel Air en Beverly Hills. Langs Malibu Beach wonen verschillende rijke acteurs en muzikanten en de meeste stukken strand zijn dan ook privé-eigendom. Dit is tevens het laatste stukje natuur alvorens je Los Angeles binnen rijd.
© 2010 - 2023 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme in de Verenigde StatenToerisme in de Verenigde StatenDe Verenigde Staten heeft veel te bieden voor de toeristen. Er zijn prachtige steden en natuurgebieden en een rondreis m…
Een auto kopen in AmerikaEen auto kopen in AmerikaWie kent die grote wagens nou niet waarmee ze in de Verenigde Staten rijden? Veel mensen dromen van een echte Amerikaans…
Rondreis in Amerika, zelf plannen!Rondreis in Amerika, zelf plannen!In de vakantiegidsen staan vaak een aantal rondreizen, per bus of per auto. Maar jammer genoeg staat dan net die plaats…

Van de Grand Canyon naar Capitol ReefEen rit van twee dagen door het westen van de Verenigde Staten brengt je van The Grand Canyon tot aan Capitol Reef. Onde…
Van Las Vegas naar de Grand CanyonBijna iedereen die Las Vegas bezoekt, bezoekt ook de Grand Canyon. De Canyons behoren tot de mooiste natuurwonderen van…
Bronnen en referenties
 • http://www.reisfanaten.be/nl/rondreizen/west-amerika/vraag-en-antwoord/vooraf-hotels-boeken/
 • http://www.allesamerika.com/reisgidsen-amerika.html
 • http://www.verenigdestaten.info/rsvh/index.html
 • http://www.reisverhalen.net/amerika/usa/zuidwest/
 • http://www.ontdek-amerika.nl/
 • http://www.christopheschepens.be/usa2003/
 • http://www.allesamerika.com/west-amerika1.html
 • http://www.v-houwelingen.nl/reisverslag/
 • Lannoo's Reisgids: Californië & Zuidwest USA
 • Trotter Gids: Westkust USA
 • Insight Guides voor Amerika: Nationale Parken West-Amerika
 • Nelles Guide: USA Oostkust, Midwest, Zuidelijke Staten
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 28-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.