Van Las Vegas naar de Grand Canyon

Bijna iedereen die Las Vegas bezoekt, bezoekt ook de Grand Canyon. De Canyons behoren tot de mooiste natuurwonderen van de wereld en mag je voor geen geld gemist hebben. Bovendien kom je onderweg tevens de Hooverdam en Route 66 tegen.

Lake Mead

Vandaag gaan we vroeg op pad voor een rit van ruim 460 km naar Grand Canyon National Park. De rit duurt ongeveer 6 uur, maar we willen onderweg op enkele plaatsen halt houden. We rijden aan de rand van Las Vegas eerst naar het Lake Mead oftewel de Las Vegas Bay met onder andere Boulder Beach. Dit is het kunstmatig meer dat in stand wordt gehouden door de Hooverdam en maar liefst 180 km lang is. Het water is natuurlijk afkomstig van de Colorado rivier die al miljoenen jaren lang de Canyons aan het wegslijten is. Het probleem voor Vegas was dat de rivier in het najaar zo goed als droog viel. In 1903 veroorzaakte de rivier dan ook nog eens een gigantische overstroming.

The Hooverdam

In 1922 besloot de regering daarom een dam te bouwen om het gevaarte te kunnen beheersen. De bouw van de dam duurde 5 jaar en is 379 meter lang en 221 meter hoog. Beneden is de dam nog eens 200 meter dik. Het bevat genoeg beton om een snelweg met 4 baanvakken te leggen van San Francisco tot New York, met name 2 miljoen kubieke meter. Hooverdam levert gemiddeld 4.000.000.000 kWh stroom per jaar, aan de hand van 17 gigantische generatoren. Niet alleen Las Vegas, maar heel Nevada, Arizona en Zuid Californie worden hiermee van stroom voorzien. We rijden langs Lake Mead naar de Hooverdam, die slechts 50 km ten zuiden van Vegas ligt. De Grand Canyon is hier op zijn einde gekomen in de zogenaamde Black Canyon. Rv´s en andere grotere voertuigen dienen zich te parkeren achter de dam op het grondgebied van Arizona. Je mag de dam pas oversteken na een grondige controle die sterk verscherpt is sinds 11 september. Na even de buitensporige dimensies van de brug waar te hebben genomen rijden we door.

The West Rim

Wat verder kan je eerst eventueel de West Rim van de Grand Canyon bezoeken. In tegenstelling tot de North Rim en de South Rim, is dit uitkijkpunt niet uitgebaat door de overheid, maar door de plaatselijke indianen. Jammer genoeg wil dit zeggen dat deze kant minder goed georganiseerd is en vooral ook duurder is. Vanuit deze West Rim vertrekken wel alle vliegtuig- en helicoptervluchten over de Canyons en is een glazen brug over de Canyon geplaatst die erg spectaculair is, maar niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Route 66

We rijden door tot aan Kingman, om daar oostwaarts de historische Route 66 op te draaien. Dit is de legendarische highway die vertrekt in Chicago en eindigt in Santa Monica in Los Angeles. De US66 is bijna 4000 km lang, maar sinds 1985 niet meer in gebruik. De meeste stukken hebben een andere benaming of nummering gekregen of zijn ondertussen vervangen door bredere Interstate Highways. Dit stuk in Arizona is bewaard gebleven. Ook langs dit historisch stuk loopt evenwijdig een nieuwe Interstate snelweg, die de US66 in feite overbodig maakt. Het wordt dan ook enkel behouden als toeristische attractie. De weg staat vooral symbool voor de "American dream". Jonge mensen lieten Chicago definitief achter zich om hun geluk te gaan beproeven in Hollywood. Daarom werd de highway zoveel bezongen en geëerd in muziek, boeken en films. Op je weg kom je nu leuke oude tankstations en winkeltjes tegen en waan je jezelf soms echt terug in de "sixties".

The South Rim

In Williams slagen we af richting Tusayan tot in Grand Canyon Village om er de South Rim te bezoeken. Dit is het beste en meest bezochte uitkijkpunt over de Grand Canyon. Alvorens dit Nationaal Park te betreden dien je inkom te betalen. Dit is 25 dollar per voertuig. Maar beter koop je een jaarpas voor alle Nationale Parken in de VS, die kost 80 dollar per voertuig en zal gedurende de reis nog handig van pas komen. Eenmaal in het park kan je kiezen voor verschillende Campings en gebruik maken van een gratis shuttlebus. Het Xanterra RV Park voorziet full hookups en kost ongeveer 25 euro per nacht.
In Grand Canyon Village is werkelijk vanalles te doen en is fantastisch georganiseerd.

The North Rim

De gratis Shuttle brengt je overal naartoe, je kan bovendien gratis geleide uitstappen maken met een "ranger" van het park, de Canyon afdalen tot waar het water stroomt en rondneuzen in het dorpje waar een heuse stoomtrein stopt. De Canyon is vooral prachtig bij zonopgang en -ondergang. Houd er wel rekening mee dat de temperaturen serieus kunnen schommelen, afhankelijk van waar en wanneer je jezelf bevind. De overkant van de kloof ligt 16 kilometer verder en al zou je het niet zeggen, bijna 400 meter hoger. Omdat het zo hoog ligt kan er in de winter een pak sneeuw liggen en de North Rim is daarom in de winter gesloten. Om er te geraken dien je ofwel door het dal te gaan, ofwel 400 km oostwaarts rond te rijden. Ik raad je aan om een korte uitgestippelde wandeling te maken en de rest van het park met de shuttle te bezoeken. Geniet s´avonds van de zonsondergang en de rust op de camping.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grand Canyon in AmerikaGrand Canyon in AmerikaDe Grand Canyon, een machtige grote kloof in de Amerikaanse staat Arizona. In verschillende films zijn er opnamen te zie…
Hoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaHoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaEen rondreis maken door het zuidwesten van Amerika is voor velen een droom die uitkomt. Je kent Amerika misschien alleen…
Toerisme in de Verenigde StatenToerisme in de Verenigde StatenDe Verenigde Staten heeft veel te bieden voor de toeristen. Er zijn prachtige steden en natuurgebieden en een rondreis m…
Las Vegas: de verrassendste uitjesLas Vegas: de verrassendste uitjesIn Las Vegas kun je meer dan alleen gokken... ontdek alle mogelijkheden van deze wereldstad en laat je betoveren! Al bli…

Van San Francisco tot Los AngelesZowel Los Angeles als San Francisco zijn twee erg toeristische steden in Californië. Maar ook de weg tussen die twee ste…
Van Los Angeles naar Las VegasToeristen die het westen van de Verenigde Staten bezoeken, beginnen hun reis meestal in Los Angeles of San Francisco. De…
Bronnen en referenties
 • http://www.reisfanaten.be/nl/rondreizen/west-amerika/vraag-en-antwoord/vooraf-hotels-boeken/
 • http://www.allesamerika.com/reisgidsen-amerika.html
 • http://www.verenigdestaten.info/rsvh/index.html
 • http://www.reisverhalen.net/amerika/usa/zuidwest/
 • http://www.ontdek-amerika.nl/
 • http://www.christopheschepens.be/usa2003/
 • http://www.allesamerika.com/west-amerika1.html
 • http://www.v-houwelingen.nl/reisverslag/
 • Lannoo's Reisgids: Californië & Zuidwest USA
 • Trotter Gids: Westkust USA
 • Insight Guides voor Amerika: Nationale Parken West-Amerika
 • Nelles Guide: USA Oostkust, Midwest, Zuidelijke Staten
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 28-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.