Grand Canyon in Amerika

Grand Canyon in Amerika De Grand Canyon, een machtige grote kloof in de Amerikaanse staat Arizona. In verschillende films zijn er opnamen te zien van de Grand Canyon, Hoe is deze ontstaan, wie heeft hem ontdekt, en zal hij ook altijd blijven bestaan?

Eerste ontdekking

De Amerikaan John Wesley Powell, leefde van 24 maart 1834 tot 23 september 1902. Deze Amerikaanse soldaat hield zich bezig met Geologie. Hij is bekend vanwege zijn drie maanden durende boottocht, die over de Colorado ging, dwars door de Grand Canyon. Hij was echter niet de eerste die de Grand Canyon bezocht. De Spanjaard García López de Cárdenas was in het jaar 1540 de eerste Europeaan die de Grand Canyon bezocht. In die tijd woonden in de wanden van de Grand Canyon Indianen. Momenteel wonen er nog steeds ongeveer 500 Indianen in dit gebied.

Colorado

De Colorado is een grote rivier, die wars door de staten Utah, Arizona, Nevada en Californië loopt. Deze rivier is 2333 kilometer lang. Het is een hele sterke rivier, met een sterke stroming. Door sterke stromingen, ontstaan kloven in de aarde, ook wel aardkloven genoemd. De grootste aardkloof die de rivier de Colorado heeft gemaakt, is de Grand Canyon. De Grand Canyon is dus niks anders dan een aardkloof, ontstaan uit de stroming van een rivier. Dit verklaart waarom de Grand Canyon zo kronkelig verloopt. Op deze sterke rivier wordt heel veel geraft, maar het is ook een gevaarlijk gebied. In 2 miljard jaar tijd is de Grand Canyon ontstaan, onder invloed van regen, wind, de rivier, ijs en opwaartse druk van de aardbodem. De Grand Canyon zal nooit vergaan, hooguit nog verder uitbreiden door weersinvloeden.

Randen

De randen van de Grand Canyon kennen een noord en een zuidkant. De noordkant noemt men North Rim. De zuidkant heet de South Rim. De zuidkant heeft mooiere uitzichten dan de noordkant. Hierdoor liggen er ook wat meer toeristische trekpleisters aan de noordkant. Automatisch trekken daarom de meeste bezoekers ook naar de zuidkant. De Grand Canyon is 1.600 meter diep. De zuidkant ligt op ruim 2.100 meter hoog.

Vakantie in de Grand Canyon

De Grand Canyon trekt jaarlijks heel veel toeristen. van dagtoeristen tot mensen die er wekenlang verblijven. Om er te komen neem je de volgende route:
  • Noordkant: viade lokale weg de 67, vanaf de stad Kanab tot Jacob Lake. In de winter is deze lokale weg gesloten.
  • Zuidkant: de zuidkant is veel beter bereikbaar, en ook aantrekkelijker voor toeristen. Vanaf Utah gaat de U.S. Route 89 via Cameron. Voor Page neemt men de afslag naar links richting Jacob Lake.

Aan de noordkant ligt het Bright Angel Point. Hier ligt onder andere een resthouse. Om van boven tot het eerste plateau te wandelen, duurt ongeveer vier uur. Dit geeft aan hoe diep de Grand Canyon is. Verderop vind men het Grandview Point en Lipan Point, waarvandaan men heel diep onder zich de Colorado-rivier kan zien stromen. Op Desert View Point vind men een stenen wachttoren. Op de S-89 vind men de Horseshoe Bend. Dit is een apart eilandje midden in de Colorado-rivier. Dit eilandje bestaat uit rode rots met daaromheen een beetje land. Door de rivier daar uitgesleten. In de Grand Canyon West is er sinds 2007 de skywalk, dit is een glazen platform die 1200 meter boven de bodem hangt. Je kan hiermee tot 22 meter over de afgrond van de Grand Canyon wandelen. Aan de zuidkant vind men onder andere Hermit's Rest, aan de Hermit Road. Men kan hier het wandelpad de Hermit Trail volgen, die doorloopt tot aan de Colorado-rivier. In de plaats Grand Canyon Village overnachten vee,l toeristen,. Van hieruit gaat een gratis pendelbus naar verschillende uitzichtspunten. Het stadje zelf is klein, met amper 1500 inwoners. In de Grand Canyon vind men ook het National park Grand Canyon. Het is een van de oudste nationale parken.

Reis boeken

Wie naar de Grand Canyon wil, kan deze boeken bij diverse reisbureaus. De reis gaat meestal naar Las Vegas of Phoenix Arizona. Van hieruit is het ongeveer 4 tot 5 uur rijden naar de Grand Canyon. De meeste toeristen bezoeken de zuidkant, maar het is aan te raden om ook het veel rustigere noordkant te bezoeken. Van de zuidkant naar de noordkant is ongeveer 1 dag rijden. Alleen van mei tot oktober kan men de noordkant bezoeken. Er liggen hotels in onder andere Grand Canyon Village (zuidkant), en in Flagstaff, wat weer wat verderop ligt. De retourprijs voor een ticket van Amsterdam naar Phoenix Arizona gaat vanaf ongeveer 525 euro per persoon. Naar Las Vegas vanaf ongeveer 550 euro per persoon. Hotels zijn te boeken vanaf ongeveer 55 euro per nacht, per persoon. Kleine motelkamers zijn te boeken voor ongeveer 34 euro per kamer, per nacht.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van Las Vegas naar de Grand CanyonBijna iedereen die Las Vegas bezoekt, bezoekt ook de Grand Canyon. De Canyons behoren tot de mooiste natuurwonderen van…
Leven in de Grand CanyonHoewel het canyonlandschap er op het eerste gezicht doods en kaal uitziet, is het rijk aan flora en fauna. Zo komen in d…
Grand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenGrand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenIn elk lijstje met topbezienswaardigheden in de Verenigde Staten komt nationaal park Grand Canyon voor. De door de natuu…
Hoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaHoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaEen rondreis maken door het zuidwesten van Amerika is voor velen een droom die uitkomt. Je kent Amerika misschien alleen…

Hakka Fujian Tulou: aarden huizen in Zuid-ChinaHakka Fujian Tulou: aarden huizen in Zuid-ChinaOp zo'n twee uur rijden van de Zuid-Chinese kust in de provincie Fujian, rijzen uit het glooiende heuvellandschap honder…
Vaccinaties voor je reis naar Zuid-Oost AziëVaccinaties voor je reis naar Zuid-Oost AziëOp veel mensen heeft Azië een onweerstaanbare aantrekkingskracht. De cultuur. Het mysterie. De natuur. De mensen en hun…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pdimaria, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Canyon_Village
  • http://surprisetickets.nl/reizen/163-grand-canyon
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.