Grand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpunten

Grand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpunten In elk lijstje met topbezienswaardigheden in de Verenigde Staten komt nationaal park Grand Canyon voor. De door de natuur ontstane kloof trekt ieder jaar miljoenen bezoekers en wordt gezien als wereldwonder der natuur. Bezoekers kunnen zich vergapen aan prachtige uitzichten vanuit verschillende uitkijkpunten of zelfs de Canyon betreden met een wandeling of zelfs een kampeertocht.

Inhoud


Omschrijving Grand Canyon

De Grand Canyon is een Nationaal Park in Amerika (VS). Het park wordt door een 446 kilometer lange kloof in twee delen gesplitst: de South Rim aan de zuidzijde en de North Rim aan de noordzijde. De afstand tussen de twee helften is hemelsbreed maar 16 kilometer, maar om per auto van de zuidkant naar de noordkant te komen, moet je ruim 300 kilometer rijden. De kloof die de twee helften splitst is maar liefst tot 1829 meter diep en 16 kilometer breed. De Grand Canyon werd in 1919 tot Nationaal Park verklaard. Sinds die tijd verwelkomt het ieder jaar meer bezoekers. In 2016 bezochten bijna 6 miljoen mensen de Grand Canyon (bron: National Park Service Stats, januari 2017). Bezoekers kunnen Grand Canyon bekijken vanaf verschillende uitkijkpunten op de South Rim, als ook op de North Rim. Met name tijdens zonsopkomst of zonsondergang is het erg druk. Toeristen kunnen dan het kleurenspel aanschouwen dat de zon reflecteert op de ravijnwanden.

Ontstaan van de Grand Canyon

Het ontstaan van de Grand Canyon begon ongeveer 65 miljoen jaar geleden. De grond in het gebied rondom de canyon werd omhooggedrukt. Het Colorado Plateau ontstond; een gebied waar de Grand Canyon deel van uitmaakt. De Colorado-rivier, die door de gehele canyon loopt, baande zich een weg door de verschillende lagen rots en steen en zo ontstond er een complexe vorming van het ravijn. Iedere laag uit de rotswand heeft een andere kleur, omdat deze lagen uit verschillende soorten gesteente bestaan. Dat komt door de effecten die het water van de Colorado-rivier en klimaatveranderingen op de canyon hebben gehad. Lange tijd werd het Grand Canyon-gebied bewoond door indianen. Vanaf de 16e eeuw bewonen ook blanken het gebied. Anno 2017 wonen er nog steeds enkele honderden indianen in de Grand Canyon.

Locatie en bereikbaarheid

Nationaal Park de Grand Canyon ligt in de staat Arizona, een zuidwestelijke staat in de Verenigde Staten. Het meest westelijke gedeelte van de kloof ligt in de staat Nevada. De uitkijkpunten en bezienswaardigheden voor toeristen liggen aan de North Rim, de noordelijke kant van de kloof en aan de South Rim, de zuidelijke kant van de kloof. De South Rim, die het hele jaar door geopend is, trekt de meeste bezoekers. Ongeveer 90% van alle toeristen bezoeken de South Rim. De North Rim is van mei tot en met oktober te bezoeken, wegens de koude wintermaanden met eventuele sneeuwval. Het park heeft drie toegangsmogelijkheden.

South Entrance

De South Entrance is te bereiken via het zuiden. Volg vanaf de stad Flagstaff de Route 180 naar het noorden. Bij het plaatsje Valle, na 90 kilometer ga je verder op de Route 64 richting het noorden. Na 55 kilometer bereik je Grand Canyon Village. Wanneer je vanuit de plaats Williams komt, rijd je via de Route 66 naar het noorden. Na 95 kilometer kom je bij Grand Canyon Village.

East Entrance

Wanneer je de Grand Canyon vanuit het oosten aanrijdt via de State Route 89, sla je iets ten zuiden van de plaats Cameron af op de Route 64. Na ongeveer 50 kilometer kom je aan bij de Desert View Watchtower. 25 kilometer verderop ligt Grand Canyon Village.

North Entrance

Aan de noordzijde van de Grand Canyon liggen de twee plaatsen, Page en Kanab. Deze twee plaatsen worden verbonden door twee wegen, Route 89 (noordelijker) en Route 89A (zuidelijker). Neem de Route 89A naar het zuiden. Bij het stadje Jacob Lake ga je via State Route 67 verder zuidwaarts. Na 70 kilometer kom je aan bij de Grand Canyon North Rim.

Uitkijkpunten South Rim

Mather Point

In het dorpje Grand Canyon Village stop je bij het Visitor Centre. Vanuit hier wandel je in een aantal minuten naar het Mather Point. Dit is een erg druk bezocht uitkijkpunt, aangezien alle tourbussen vol toeristen hier ook stoppen.

Yavapai Point

Het mede in het dorp Grand Canyon Village gelegen Yavapai Point biedt een van de prachtigste panorama's van het Nationaal Park en is daardoor ook erg populair. Wanneer je echter een stukje gaat wandelen op de Rim Trail, dan wordt het al vlug wat rustiger.

Yaki Point

Acht kilometer ten oosten van Grand Canyon Village, kom je bij het Yaki Point. Volg de Route 64 (Desertview Drive).

Grandview Point

Volg vanuit Grand Canyon Village de weg Route 64 (Desertview Drive) richting het oosten. Na 20 kilometer vind je Grandview Point.

Desert View Watchtower

Vanuit Grand Canyon Village volg je de Route 64 oostwaarts. Na 40 kilometer vind je de Desert View Watchtower.

Uitkijkpunten North Rim

Imperial Point

Het hoogste punt van de North Rim geeft aan beeldschoon uitzicht. Men zegt dat de zonsopkomst op deze plek in de Grand Canyon het mooist is. Vanuit de plaats Jacob Lake aan de noordzijde van de Grand Canyon volg je de weg Route 67 naar het zuiden. Deze weg is tijdens de wintermaanden gesloten wegens onbegaanbare wegen. Sla na ongeveer 70 kilometer linksaf naar de Point Imperial Road. Na ongeveer 7 kilometer sla je linksaf op de kruising tot na ongeveer 3 kilometer Imperial Point is bereikt.

Cape Royal

Een prachtig panoramisch beeld geeft deze Cape Royal. De bezoeker moet er een eindje voor rijden, maar krijgt prachtige plaatjes te zien. Rijd 37 kilometer op de Main Park Road vanaf het Visitor's Centre en parkeer de auto bij Cape Royal bij het einde van de weg. Loop 1,5 kilometer de weg verder voor het Cape Royal-uitkijkpunt.

Bright Angel Point

Bright Angel Point is per voet te bereiken door een pad van bijna een kilometer te wandelen vanaf het North Rim Visitor's Centre. Het Visitor's Centre is te bereiken door vanaf de plaats Jacob Lake de weg Route 67 72 kilometer naar het zuiden te nemen.
© 2017 - 2024 Rfre, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grand Canyon in AmerikaGrand Canyon in AmerikaDe Grand Canyon, een machtige grote kloof in de Amerikaanse staat Arizona. In verschillende films zijn er opnamen te zie…
Hoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaHoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaEen rondreis maken door het zuidwesten van Amerika is voor velen een droom die uitkomt. Je kent Amerika misschien alleen…
Leven in de Grand CanyonHoewel het canyonlandschap er op het eerste gezicht doods en kaal uitziet, is het rijk aan flora en fauna. Zo komen in d…
Van Las Vegas naar de Grand CanyonBijna iedereen die Las Vegas bezoekt, bezoekt ook de Grand Canyon. De Canyons behoren tot de mooiste natuurwonderen van…

Bastogne oorlogsmuseum: museum over het ArdennenoffensiefBastogne oorlogsmuseum: museum over het ArdennenoffensiefBastogne (Bastenaken), gelegen in Wallonië, België, was een belangrijk onderdeel van het Ardennenoffensief in 1944. Nu i…
Bezienswaardigheden in het magische SintraBezienswaardigheden in het magische SintraSintra is een klein stadje, ongeveer 30 kilometer ten westen van Lissabon. Het is perfect voor een dagtrip vanuit Lissab…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • https://www.nps.gov/grca/learn/management/statistics.htm
  • https://irma.nps.gov/Stats/SSRSReports/Park%20Specific%20Reports/Annual%20Park%20Recreation%20Visitation%20Graph%20(1904%20-%20Last%20Calendar%20Year)?Park=GRCA
  • http://www.travelwriter.nl/de-beste-uitzichtpunten-van-de-grand-canyon/
Rfre (27 artikelen)
Laatste update: 21-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.