Bezienswaardigheden in het magische Sintra

Bezienswaardigheden in het magische Sintra Sintra is een klein stadje, ongeveer 30 kilometer ten westen van Lissabon. Het is perfect voor een dagtrip vanuit Lissabon, al is er meer dan genoeg te zien en te doen om meerdere dagen op te vullen. Alle fraaie gebouwen en monumenten maken dat het gehele stadje al sinds 1995 op de Unesco Werelderfgoedlijst vermeld staat. De meest bezochte bezienswaardigheden in Sintra zijn het Palácio Nacional, Palácio da Pena, Castelo dos Mouros en het Quinta da Regaleira.

Bezienswaardigheden en vervoer in Sintra

Sintra is een mooi stadje om een dagtrip naartoe te maken vanuit bijvoorbeeld Lissabon. Het is per trein goed, goedkoop en gemakkelijk bereikbaar en er zijn in Sintra zijn vele kastelen, paleizen, tuinen, musea, etc. te vinden. Te veel om allemaal te beschrijven en om in één dag te kunnen bezichtigen. Het Palácio Nacional, Palácio da Pena, Castelo dos Mouros en het Quinta da Regaleira staan bekend als de meest populaire en meest bezochte bezienswaardigheden. De meeste bezienswaardigheden in Sintra zijn bereikbaar met één van de toeristenbussen (lijn 434 en 435), welke beide een eigen ronde hebben langs enkele veelbezochte plekken. Voor deze bussen kun je voor een paar euro een kaartje kopen, waarbij je bij elke locatie kunt uitstappen en na het bezoek weer verder kunt reizen naar de volgende bezienswaardigheid. Voor de drie belangrijkste bezienswaardigheden (Nationale paleis, Pena paleis en Morenkasteel) kan ook een combinatieticket gekocht worden. Deze kosten voor volwassenen 25 per persoon en voor kinderen 20 (2016).

Palácio Nacional / Bron: Alvesgaspar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Palácio Nacional / Bron: Alvesgaspar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Palácio Nacional

Het Palácio Nacional (nationale paleis) ligt midden in Sintra en kan worden herkend aan zijn kegelvormige torens. Deze torens dienen als schoorstenen van de keukens van het paleis. Het paleis is gebouwd in overwegend Moorse stijl en is het best bewaarde Middeleeuwse paleis in Portugal.

Het Palácio Nacional werd gebouwd tijdens de Moorse overheersing in de 9e en 10e eeuw. In dezelfde periode werd ook het Castelo dos Mouros gebouwd, wat op een heuvel boven het Palácio Nacional ligt en diende voor militaire ondersteuning van de regio. In het Palácio Nacional woonde de Islamitische Moorse Taifa Lissabon, die heersten in Lissabon van ca. 1022 tot 1093. Hierna werd het paleis bewoond door de koningen van Portugal, die de regio herwonnen. Door verbouwingen in de 15e en 16e eeuw, is er nu een mengeling van gotische -, Manuel-, Moorse - en Mudejar stijlen zichtbaar. Van de eerste bouw in de 10e eeuw is niets meer over gebleven. Het oudste bewaard gebleven deel van het paleis is de kapel, die in de 14e eeuw gebouwd is.

Het paleis bleef tot de 19e eeuw bewoond door koningen, die kleine aanpassingen maakten in schilderingen, panelen en meubilair. In 1910 werd het een nationaal monument en sindsdien is het een belangrijke toeristische attractie.

Informatie voor bezoek

Het Palácio Nacional is elke dag geopend van 09.30-19.00. Entreeprijzen zijn voor volwassenen en kinderen respectievelijk 9,00 en 7,00 (2016). Een gemiddeld bezoek aan het paleis kost 30-60 minuten.

Palácio da Pena / Bron: Guillaume70, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Palácio da Pena / Bron: Guillaume70, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Palácio da Pena

Het opvallende en exotische Palácio da Pena, met haar rood en geel gekleurde muren, staat bovenop een van Sintra's heuvels en is op een heldere dag zichtbaar vanuit Lissabon. De bouwstijl van het Palácio da Pena is romantisch, maar er komen ook Neo-gothische, Neo-Manuel, Neo-Islamitische en Neo-renaissance stijlen in terug. Zowel de binnen- als de buitenkant van het paleis zijn weelderig versierd.

Eeuwenlang stond er op de plek waar nu het paleis staat een klooster en was het een rustige plek voor meditatie. In de 18e eeuw werd het klooster ernstig beschadigd door bliksem en stortte het in tijdens de aardbeving in 1755. Enkel de kapel bleef vrijwel onbeschadigd. Jarenlang werden de ruïnes niet aangeraakt, totdat koning Ferdinand II de ruïnes en de omliggende grond in zijn bezit kreeg. Hij veranderde het oude, ingestorte klooster in een paleis dat ging dienen als zomerverblijf van de Portugese koninklijke familie. De architect die de verbouwing toegewezen kreeg, was de Duitse Baron Wilhelm Ludwig von Eschwege. In 1854 was het Palácio da Pena klaar en hebben verschillende koningen er met hun familie verbleven. In 1910 werd het paleis een nationaal monument en een museum.

Het Palácio da Pena wordt omgeven door het dichtbegroeide Pena Park, dat in totaal meer dan 200 hectaren groot is. Het park werd tegelijkertijd met het paleis aangelegd, en heeft dezelfde exotische stijl. Er staan bomen uit vele landen in het park, besteld door koning Ferdinand II zelf. Het park heeft twee uitgangen en door het park lopen vele paden en smalle wegen. Het park is een prachtige plaats om doorheen te struinen en te verdwalen tijdens het ontdekken van alle interessante plekken. Ook is er in het park de mogelijkheid om, tegen betaling, te gaan paardrijden.

Informatie voor bezoek

Entreekosten voor het Palácio da Pena zijn 14,00 voor volwassenen en 12,50 voor kinderen. Een goedkoper ticket kost voor volwassenen en kinderen respectievelijk 7,50 en 6,50 (prijzen anno 2016). Dit is een ticket waarmee alleen entree tot het park en de buitenkant van het paleis mogelijk is, dus je hebt geen entree tot de binnenvertrekken van het paleis. De openingstijden van het paleis zijn in de zomer van 09.30 tot 18.00 (laatste kaartverkoop om 17.00) en in de winterperiode vanaf 10.00. In de zomer kan bezoek tussen 11.00-12.00 en 15.00-16.00 het best vermeden worden, i.v.m. de grote drukte op deze tijdstippen. Voor een bezoek aan het Palácio da Pena kan het beste drie uur tot een halve dag uitgetrokken worden.

Het Palácio da Pena is het best bereikbaar met de bus (nummer 434) die vertrekt vanaf het treinstation in Sintra, gezien de grote hoogte en steile weg er naartoe en de weinige parkeerplekken rondom het paleis.

Castelo dos Mouros / Bron: Portuguese_eyes, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Castelo dos Mouros / Bron: Portuguese_eyes, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Castelo dos Mouros

Het Castelo dos Mouros, oftewel Morenkasteel, werd tegelijkertijd met het Palácio Nacional gebouwd. Het werd op een hoge bergrug gebouwd, om het de Moren mogelijk te maken de macht die ze net hadden gegrepen, vast te kunnen houden in het gehele omliggende gebied. In 1147 werden de Moren verslagen en kwam het kasteel in het bezit van koning Alfons I. Tijdens de 15e en 16e eeuw verloor het kasteel zijn functie en kwam het uiteindelijk leeg te staan. Ferdinand II gaf, toen hij de grond in zijn bezig kreeg, opdracht tot een grote renovatie.

In de 20e eeuw, werd de DGEMN betrokken bij de renovatie van de kasteelmuren en in de jaren 50 van deze eeuw werd het kasteel meer geschikt gemaakt voor toeristen. Zo werden er picknickgebieden aangelegd en werden maatregelen getroffen om verlichting mogelijk te maken.

Het Morenkasteel en Penapaleis zijn via dezelfde weg bereikbaar, zowel met de auto, te voet als met een pendelbus.

Informatie voor bezoek

Het Morenkasteel is in de zomer open van 09.30-20.00 en in het winterseizoen van 10.00-18.00 met de laatste toegang ongeveer één uur voor sluitingstijd. Voor een gemiddeld bezoek kun je het beste één tot anderhalf uur uittrekken. De prijs voor een ticket is voor volwassenen 8,00 en voor kinderen 6,50 (2016).

De bekende 'Initiation Well' in Quinta da Regaleira / Bron: Stijndon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De bekende 'Initiation Well' in Quinta da Regaleira / Bron: Stijndon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Quinta da Regaleira

De Quinta da Regaleira is een landgoed met daarop een Romantisch paleis, kapel, en de omliggende tuinen met daarin enkele bijgebouwen, grotten, putten, fonteinen, ondergrondse gangen, torens, enz.

In 1892 kocht Carvalho Monteiro de grond van een rijke handelaarsfamilie, de familie van de gravin van Regaleira, en wilde er een plek van maken om symbolen van zijn interesse te verzamelen. Hij nam de architect Luigi Manini in de arm, wie het vier hectare grote landgoed ontwierp. Er werden vooral Romantische, Gotische, Renaissance en Manuel-stijlen gebruikt en Manini verwerkte symbolen uit de wereld van alchemie, Vrijmetselarij, de Tempeliers en de Rozenkruisers in het ontwerp. Het landgoed was af in 1910. In 1942 werd Quinta da Regaleira verkocht aan Waldemar d'Orey en in 1987 werd het opnieuw verkocht, aan een Japanse corporatie. Het bleef tot 1998 gesloten voor publiek en diende als privéresidentie. In 1997 kwam het landgoed in handen van de Sintra Town Council ('gemeenteraad'), welke restauraties lieten uitvoeren om het gereed te maken voor publiek.

Informatie voor bezoek

Quinta da Regaleira is in het zomerseizoen geopend van 10.00-20.00 en in de winter van 10.00-17.30. Entreekosten voor het paleis én de tuin zijn voor volwassenen en kinderen respectievelijk 6 en 3. Voor 10 (inclusief entreekosten) is het mogelijk om een rondleiding met gids te krijgen (prijzen anno 2016). Een gemiddeld bezoek aan het landgoed kost anderhalf uur, waarbij het grootste deel van de tijd in de tuin besteed wordt. Quinta da Regaleira is te voet goed bereikbaar en een taxi nemen is dus niet nodig. De wandeling is iets minder dan twee kilometer en duurt dus ongeveer een kwartier.
© 2017 - 2024 Catharinamaria, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sintra: het mooiste van PortugalSintra is een relatief kleine gemeente net buiten de Portugese hoofdstad Lissabon. In de loop der eeuwen bouwden vorsten…
Paleis van Queluz: het Versailles van Portugal bij LissabonHet kasteel van Queluz was eigenlijk een reactie op Versailles. Queluz werd in de rococostijl uitgevoerd. Deze kunstvorm…
Nationale paleis van Pena: romantiek vlakbij LissabonNationale paleis van Pena: romantiek vlakbij LissabonBoven op de heuvels van Lissabon ligt het Nationale paleis van Pena. In het verleden een plek voor bezinning, maar vanaf…
Cabo de la Roca bij Lissabon: meest westelijke punt EuropaCabo de la Roca bij Lissabon: meest westelijke punt EuropaHet meest westelijke punt van heel Europa is gelegen in Portugal! Het heet de Cabo de la Roca. Deze plek ligt op ongevee…

Grand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenGrand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenIn elk lijstje met topbezienswaardigheden in de Verenigde Staten komt nationaal park Grand Canyon voor. De door de natuu…
De Grote Markt van Brussel en zijn bezienswaardighedenDe Grote Markt van Brussel en zijn bezienswaardighedenDe Grote Markt of 'Grand Place' is een van de mooiste bezienswaardigheden van Brussel. Het is niet alleen een van België…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michelmondadori, Pixabay
 • http://whc.unesco.org/en/list/723
 • http://www.reisgenieten.nl/lissabon/sintra-bezienswaardigheden
 • https://www.visitportugal.com/nl/content/ontdek-sintra
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Palace_of_Sintra
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Pena_Palace
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Castle_of_the_Moors
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Quinta_da_Regaleira
 • http://www.sintra-portugal.com
 • Afbeelding bron 1: Alvesgaspar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Guillaume70, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Portuguese_eyes, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Stijndon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Catharinamaria (11 artikelen)
Laatste update: 10-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.