Sintra: het mooiste van Portugal

Sintra is een relatief kleine gemeente net buiten de Portugese hoofdstad Lissabon. In de loop der eeuwen bouwden vorsten en veldheren hier hun zomerpaleizen om de hitte van de stad te kunnen ontvluchten. Deze paleizen hebben Sintra op de Wereld Erfgoed Lijst van UNESCO gekregen. Het hele gebied is zeker een bezoekje waard.

Sintra

De gemeente Sintra ligt zo'n veertig minuten rijden vanaf de Portugese hoofdstad Lissabon. Het gebied is gemakkelijk te bereiken met de auto, maar ook de trein is een prima alternatief. Zowel met de auto als per trein zult u uitkomen in het plaatsje Sintra zelf. Het gebied rond Sintra is heuvelachtig en zeer bosrijk. De natuur is er prachtig en ondanks de hoeveelheid toeristen is het een rustige plek. Mocht u na het bezoeken van de paleizen nog tijd over hebben, dan is het zeker de moeite waard een boswandeling te maken in de omgeving.

Vervoer naar de paleizen

Door het heuvelachtige karakter van de omgeving zijn de wegen er over het algemeen steil en soms lastig te begaan door de grote hoeveelheid haarspeldbochten. U kunt natuurlijk proberen deze wegen te nemen en bij de paleizen zelf een parkeerplaats te vinden. U kunt echter ook voor de bus kiezen. Vanaf het al eerder genoemde plaatsje Sintra gaan om het kwartier pendelbussen naar de verschillende paleizen die het gebied rijk is. Er zijn twee buslijnen. De eerste lijn brengt u naar de zuidzijde van het gebied, de andere lijn gaat met u naar het noorden. U betaalt voor een retourticket tien euro (per buslijn). De bus rijdt u langs een aantal paleizen, waarbij de regel geldt dat u in uw weg naar boven steeds in en uit de bus mag stappen. Wanneer u naar beneden gaat, mag u slechts één keer uitstappen.

Het is goed om te weten dat de wegen in het gebied van Sintra veelal eenrichtingswegen zijn. Dit betekent ook dat wanneer u met de bus de paleizen wilt bezoeken, u slechts één keer over dezelfde weg zult rijden. Het is dan ook verstandig om inderdaad op de heenweg steeds bij elk gewenst paleis uit te stappen. Na de bezichtiging kunt u dan op de volgende bus wachten die u verder omhoog brengt naar een volgt paleis.

De paleizen

Sintra kent vele kastelen en paleizen. Er zijn er echter een aantal die de kroon spannen. Allereerst spreek ik hier over het Paleis van Sintra. Dit paleis bevindt zich in het plaatsje Sintra zelf. U kunt er vanaf het station zelf naar toe lopen. Afhankelijk van de periode waarin u het paleis bezoekt, zal een ticket tussen de 7 en 10 euro kosten. Momenteel (augustus 2013) wordt het Paleis van Sintra gerenoveerd.

Wanneer u verder de heuvel op gaat, zult u al snel het Kasteel van de Moren tegenkomen. Dit kasteel is ouder dan de meeste paleizen in de omgeving en stamt dan ook uit de elfde eeuw. Het is een kasteel dat is gebouwd door de Moren en vandaag de dag nog enkel uit een lange muur bestaat. Vanaf het plaatsje Sintra en vanaf de hoger gelegen paleizen heeft u een mooi uitzicht op dit kasteel. Weer afhankelijk van de periode waarin u reist, zal een ticket rond de 7 euro kosten. Ook dit kasteel wordt op dit moment gerenoveerd.

Wanneer u de weg die u naar het Kasteel van de Moren heeft gebracht verder naar boven volgt, zult u op de top van de heuvel het schitterende Paleis van Pena vinden. Dit paleis stamt uit de vijftiende eeuw en is gebouwd in een mengeling van stijlen. U vindt er zowel Moorse aspecten als typisch Portugese bouwstijlen. Het paleis is absoluut een bezoek waardig, het uitzicht vanaf de heuvel is bovendien adembenemend. Het kasteel biedt u verder een kijkje in het leven van de koningen en koninginnen van Portugal. U kunt ook binnen in het kasteel een kijkje nemen waarbij u zult opmerken dat het lijkt alsof de koninklijke familie er net is vertrokken. De prijzen voor dit paleis zijn hoog, maar u krijgt zeker waar voor uw geld. Een ticket kost ongeveer 14 euro.

Wanneer u tijd over heeft, is het zeer aan te raden om ook de Tuinen van Pena te bezoeken. Vanaf het Paleis van Pena loopt u een prachtige route omlaag in een schitterende omgeving. U kunt ervoor kiezen om dan ook het Tuinhuisje van Pena te bezichtigen. Verder bestaat de tuin uit een aantal idyllische meertjes die verkoeling bieden tijdens de hete zomer. Voor de tuinen kunt u een apart kaartje kopen van ongeveer 3 euro.

Aan de noordzijde van het gebied liggen eveneens schitterende paleizen (te bereiken met een andere buslijn). Eén van die paleizen is Monserrate. Dit exotische paleis is in de negentiende eeuw gebouwd en diende, net als de meeste andere paleizen in Sintra, als zomerresidentie voor leden van het koningshuis. Monserrate is ook weer gebouwd in die typische Moorse stijl die u in heel Portugal zult tegen komen. Ook dit is weer een mooi paleis en het is zeker een bezoekje waard.

De hier genoemde paleizen zijn de hoogtepunten van het Sintragebied. Er zijn in de omgeving echter nog veel meer mooie paleizen en kastelen te vinden die u eigenlijk niet mag missen!
© 2013 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in het magische SintraBezienswaardigheden in het magische SintraSintra is een klein stadje, ongeveer 30 kilometer ten westen van Lissabon. Het is perfect voor een dagtrip vanuit Lissab…
Cabo de la Roca bij Lissabon: meest westelijke punt EuropaCabo de la Roca bij Lissabon: meest westelijke punt EuropaHet meest westelijke punt van heel Europa is gelegen in Portugal! Het heet de Cabo de la Roca. Deze plek ligt op ongevee…
De mooiste stranden rond LissabonDe mooiste stranden rond LissabonLissabon, gelegen aan de noordoever van de Taag die voorbij Lissabon uitmondt in de Atlantische Oceaan, is ideaal gelege…
Paleis van Queluz: het Versailles van Portugal bij LissabonHet kasteel van Queluz was eigenlijk een reactie op Versailles. Queluz werd in de rococostijl uitgevoerd. Deze kunstvorm…

Half Moon Cay en the Great Blue Hole bij BelizeHalf Moon Cay en the Great Blue Hole bij BelizeVoor de kust van Belize ligt het eilandje Half Moon Cay, een onderzoekseilandje vlakbij de atol met de Great Blue Hole,…
Robbeneiland  het eiland waar Mandela gevangen zatRobbeneiland het eiland waar Mandela gevangen zatRobbeneiland is het eiland voor de kust van Kaapstad. Het heeft zijn bekendheid te danken als gevangeniseiland waar onde…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaringen
Maria_louise91 (153 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.