De Grote Markt van Brussel en zijn bezienswaardigheden

De Grote Markt van Brussel en zijn bezienswaardigheden De Grote Markt of 'Grand Place' is een van de mooiste bezienswaardigheden van Brussel. Het is niet alleen een van België’s indrukwekkendste pleinen, maar is ook werelderfgoed. Op deze unieke plek ben je volledig omgeven door imposante gebouwen met fraaie gevels. De twee grootste gebouwen op de Markt zijn het Stadhuis en het Broodhuis. Daarnaast ontdek je verschillende kleine gildehuizen, stuk voor stuk panden met een rijke geschiedenis. Om alle mooie plekjes te zien kun je het beste een wandeling langs de versierde gevels maken. Neem de tijd om alle huizen te bewonderen. Sommige kan je zelfs bezoeken. Zo ontdek je in het stadhuis waardevolle wandtapijten en kan je in 'De Koning van Spanje' lekker eten in een prachtig decor.
De Grote Markt van Brussel / Bron: Francisco Anzola, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)De Grote Markt van Brussel / Bron: Francisco Anzola, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Bezienswaardigheden op de Grote Markt van Brussel: wat zien?

Grote Markt

De grootste bezienswaardigheid is natuurlijk het indrukwekkende plein zelf. Het ene prachtige historische gebouw staat naast het andere. De Brusselse markt is overdag al adembenemend, maar bezoek het plein ook eens bij valavond of wanneer het donker is. ‘s Avonds maakt de verlichting de rijk versierde gevels immers extra betoverend.

Gebouwen

De Grote Markt heeft twee grote gebouwen: het Stadhuis en het Broodhuis. Daarnaast staan rond de Markt nog verschillende kleine gildehuizen, historische panden met mooie barokgevels. In vroegere tijden kwamen mensen met hetzelfde beroep er samen om te vergaderen en te eten.

De gildehuizen werden gebouwd na de Franse verwoestingen van 1695. In de negentiende eeuw werden ze gerestaureerd en kregen zo hun vroegere uitstraling terug.

Wandeling

De beste manier om de Grote Markt te verkennen is een wandeling rond het plein. Je vertrekt op de hoek met de Boterstraat en wandelt zuidwaarts richting Guldenhoofdstraat.



Gildenhuizen tussen Boterstraat en Guldenhoofdstraat

Langs de westzijde van de Grote Markt kom je eerst voorbij zes fraaie gildehuizen. Je ontdekt er enkele van de mooiste gevels op het plein.

MapNaam gildenhuisBetekenis
1De Koning van Spanjehuis van de bakkers
2De Kruiwagenhuis van de ‘vettewariërs’ of vetsmelters
3De Zakhuis van de schrijnwerkers en kuipers
4De Wolvinhuis van de kruisboogschutters
5De Hoornhuis van het schippers
6De Voshuis van de garen- en bandverkopers

Koning van Spanje

Dit huis heeft een indrukwekkende koepel met een vergulde windwijzer die de Faam voorstelt. Binnen vind je 'Brasserie Le Roy d'Espagne', een authentiek en gezellig restaurant in een mooi historisch kader.

De Wolvin

Let vooral op de prachtige beelden. Boven de ingang zie je Romulus en Remus, de stichters van Rome. Ze worden gezoogd door de wolvin. Op de tweede verdieping bevinden zich vier beelden. Ze stellen de Waarheid, de Leugen, de Vrede en de Tweedracht voor. Helemaal bovenaan zie je een vergulde feniks.

De Hoorn

Dit gebouw heeft een opvallende geveltop. Hij lijkt op de achtersteven van een fregat en verwijst zo naar de betekenis van het pand als hoofdkwartier van de schippersgilde.

De Vos

De benedenverdieping heeft een mooie gebeeldhouwde fries. Op het dak staat een beeld van de Heilige Nicolaas.

Stadhuis van Brussel / Bron: Huidig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Stadhuis van Brussel / Bron: Huidig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Stadhuis

Op de hoek van de Grote Markt met de Guldenhoofdstraat sla je linksaf en wandel je voorbij het gotische stadhuis, een van de mooiste bezienswaardigheden.

Historiek

Het stadhuis dateert uit de dertiende en vijftiende eeuw. Bij het begin van de vijftiende eeuw, bestond het gebouw alleen uit de linkervleugel en het Belfort. De huidige Leeuwentrap was toen de hoofdingang.

Later werd een rechtervleugel bijgebouwd, maar die was kleiner in oppervlakte. Daardoor staat de 96 meter hoge toren niet mooi in het midden. Op de top staat een koperen beeld van de aartsengel Michaël.

Wandtapijten

In het stadhuis kan je spectaculaire Brusselse wandtapijten zien. Het loont de moeite om even een kijkje te nemen. De meeste wandtapijten vind je in de Maximiliaanzaal.

Gildenhuizen tussen Karel Bulsstraat en Hoedenmakersstraat

Voorbij het stadhuis dwars je de Karel Bulsstraat en vind je langs de zuidkant van de Grote Markt opnieuw vijf gildenhuizen.

MapNaam gildenhuisBetekenis
8De Sterrekleinste huis rond de Grote Markt
9De Zwaanhuis van de slagers
10De Gouden Boomhet brouwershuis
11De Roosprivate woning
12De Berg Thaborprivate woning

De Sterre

Onder de arcade van dit gebouw vind je een beeld van Everaard ‘t Serclaes, een Brusselse patriciër uit de veertiende eeuw. Tijdens de Brabantse successieoorlog heroverde hij Brussel op de Vlaamse graaf Lodewijk van Male, waardoor hij een echte held werd. Volgens de legende brengt de rechterarm van het beeld aanraken geluk en mag je dan een wens doen.

De Gouden Boom

In dit voormalige huis van de brouwers vind je een Brouwerijmuseum. Het is een reconstructie van een bierbrouwerij uit de achttiende eeuw, compleet met gistkuipen en stoomketels. Een unieke kans om te zien hoe men in vroegere tijden bier brouwde. Op het dak staat een beeld van Karel van Lotharingen.

Gebouwen tussen Hoedenmakersstraat en Heuvelstraat

Aan de oostkant van de Grote Markt gaan verschillende gildehuizen schuil achter één gemeenschappelijke, indrukwekkende gevel uit 1698. Samen vormen ze het 'Huis van de hertogen van Brabant'. De borstbeelden op de pilasters stellen de hertogen van Brabant voor. Je kunt de individuele gebouwen nog moeilijk onderscheiden.

MapNaam gildenhuisBetekenis
13De Faemprivate woning
14De Cluyseprivate woning
15De Fortuineprivate woning
16De Windmolenprivate woning
17De Tinnepotprivate woning
18De Heuvelprivate woning
19De Borseprivate woning

Gildenhuizen tussen Heuvelstraat en Haringstraat

Het laatste gedeelte van de Grote Markt is de noordzijde, waar je eerst opnieuw langs een aantal prachtige gildehuizen wandelt.

MapNaam gildenhuisBetekenis
20Het Hertprivate woning
21Josephprivate woning
22Annaprivate woning
23De Engelprivate woning
24De Gouden Sloepkleermakersgilde
25De Duifschildersgilde
26De Gulden Koopmanprivate woning

De Duif

De beroemde Franse schrijver Victor Hugo verbleef in de periode 1851-1852 in dit huis. Hij noemde de Grote Markt van Brussel 'het mooiste plein ter wereld'.

De Gulden Koopman

Dit huis, ook wel 'het kamertje van de amman' genoemd, was de verblijfplaats van de amman, een magistraat die in de middeleeuwen de hertog van Brabant vertegenwoordigde.

Het Broodhuis / Bron: Myrabella, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het Broodhuis / Bron: Myrabella, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Broodhuis

Historiek

Al bij het begin van de dertiende eeuw stond er op de Grote Markt van Brussel een ‘broodhuis’, een houten barak waar de bakkers van de stad hun broden verkochten. In 1405 verving men de houten constructie door een gebouw uit steen. Dit pand moest in de zestiende eeuw opnieuw wijken voor een ander gebouw. In de negentiende eeuw besloot men het gebouw aan de hand van tekeningen van 1515 te herbouwen.

Museum van de stad Brussel

In het Broodhuis vind je een interessant museum met een fraaie collectie schilderijen en kunstwerken zoals beelden, zilverwerk en porselein. Er zijn ook indrukwekkende Brusselse wandtapijten zoals 'De gerechtigheid van Trajanus' van rond 1520. Een van de pronkstukken van het museum is het werk ‘Bruiloftsstoet’ op de benedenverdieping, een schilderij van Breughel de Oude.

Grote Markt tussen Vlees- en Broodstraat en Boterstraat

Na het Broodhuis dwars je de smalle Vlees- en Broodstraat en ontdek je nog een paar mooie gebouwen. Dit zijn allemaal private woningen en dus niet voor publiek toegankelijk.

MapNaam gildenhuisBetekenis
34De Helmprivate woning
35De Pauwprivate woning
36Het Vosjeprivate woning
37De Eikprivate woning
38Sint Barbaraprivate woning
39De Ezelprivate woning

Zo kom je terug bij het vertrekpunt en zit je wandeling op de prachtige Grote Markt van Brussel erop!

Lees verder

© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee leuke bestemmingen voor een weekendje wegBen je toe aan een beetje ontspanning? Wil je er even lekker een paar dagen tussenuit? Dan is het geen slecht idee om ee…
Brussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel is de hoofdstad van België maar ook van de Vlaamse en de Franse gemeenschappen. Samen met de Duitse gemeenschap…
Boekrecensie: SlagschaduwrecensieBoekrecensie: SlagschaduwHet verhaal van Slagschaduw is beperkt. Het leven van slechts één persoon, Rick, wordt in dit boek van Van Reybrouck uit…
Brussel, belangrijke en bezienswaardige Belgische stadBrussel, belangrijke en bezienswaardige Belgische stadBrussel is eigenlijk maar een betrekkelijk kleine stad maar met Brussel wordt in de regel het hele Hoofdstedelijke Gewes…

Bezienswaardigheden in het magische SintraBezienswaardigheden in het magische SintraSintra is een klein stadje, ongeveer 30 kilometer ten westen van Lissabon. Het is perfect voor een dagtrip vanuit Lissab…
Oradour-sur-Glane: verwoeste stad wordt museumOradour-sur-Glane: verwoeste stad wordt museumHet is niet meteen de meest opbeurende stad om op uitstap te gaan, maar het is wel een interessante stad. Oradour-sur-Gl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Walkerssk, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Markt_(Brussel)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Broodhuis
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhuis_van_Brussel
  • Michelin, De Groene Gids, België-Luxemburg
  • https://www.brussel.be/artdet.cfm/5757
  • Afbeelding bron 1: Francisco Anzola, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Huidig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Myrabella, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Karldelauw (112 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.