Brussel bezoeken: 10 mooie plekjes die je niet mag missen

Brussel bezoeken: 10 mooie plekjes die je niet mag missen Wil je binnenkort Brussel bezoeken en een leuke stedentrip maken? De hoofdstad van België heeft heel wat te bieden. Eén van de fraaiste plekjes is de beroemde Grote Markt, niet voor niets Unesco-werelderfgoed. Maar Brussel heeft nog tal van andere gezellige pleinen en straatjes. Denk maar aan de Korte Beenhouwersstraat of de Stoofstraat, waar je de beroemdste inwoner van de stad, Manneken Pis, aantreft. Doe er nog een aantal mooie bezienswaardigheden zoals het Atomium, het Jubelpark en een groot aantal boeiende musea bovenop en je hebt alle ingrediënten voor een leuk weekendje uit. Wat moet je zien en doen en welke mooie plekjes mag je niet missen?
Mooie plekjes en bezienswaardigheden in Brussel / Bron: Ssalae, PixabayMooie plekjes en bezienswaardigheden in Brussel / Bron: Ssalae, Pixabay

Mooie plekjes in Brussel bezoeken: wat zien en wat doen?

Brussel is ideaal voor een korte citytrip of een leuk weekendje uit. Door de centrale ligging in België ben je er met de trein in een mum van tijd. Vanuit Amsterdam bereik je Brussel in hooguit twee uurtjes sporen.

Mooie plekjes en bezienswaardigheden

Aan mooie plekjes met pittoreske straatjes en pleinen heeft Brussel alvast geen gebrek. Zo is er het Sint-Katelijneplein, de Zavel en het Muntplein met de prachtige Muntschouwburg.

Musea

Brussel heeft een aantal musea van wereldklasse. Afhankelijk van je voorkeur zit er vast wel iets interessants tussen. In de buurt van de Kunstberg zijn vooral de Musea voor Oude en Moderne Kunst een absolute must. Ook het muziekinstrumentenmuseum is een aanrader. Vergeet verder ook het Jubelparkmuseum en het Museum voor Natuurwetenschappen niet. Net buiten het centrum van de stad ligt het befaamde Hortamuseum, gevestigd in een klein huis ontworpen door architect Victor Horta.

Ook leuk is het Belgisch Stripmuseum waar je alles leert over het maken van stripverhalen. Want vergis je niet: België was steeds een kweekvijver van striptekenaars. Denk maar aan Kuifje (Hergé), Guust Flater (André Franquin), Suske en Wiske (Willy Vandersteen), Lucky Luke (Morris), Bollie en Billie (Roba) of de Smurfen (Peyo). Stuk voor stuk Belgische tekenaars.

Kerken

Wie geïnteresseerd is in kerkelijke architectuur mag zeker de Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg niet missen. De 90 meter hoge mastodont met koepel is een van de grootste bouwwerken van de stad. Ook de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, vlakbij het centrum, is een kijkje waard.

Winkelen in Brussel

Wie graag shopt moet naar de Nieuwstraat, Brussels belangrijkste winkelstraat. Ook de Louizalaan en de Sint-Hubertusgalerijen zijn interessant, al zijn de boetieks er wel wat exclusiever en dus duurder.

Grote Markt met bloementapijt / Bron: AlexSky, PixabayGrote Markt met bloementapijt / Bron: AlexSky, Pixabay

Grote Markt van Brussel

Het plein dat niemand wil missen is de beroemde Grote Markt van Brussel. Het behoort tot het Unesco werelderfgoed. Het volledige plein is omgeven door indrukwekkende historische gebouwen. Twee gebouwen, het Stadhuis en het Broodhuis, domineren de Grote Markt. Daartussen staan tal van eeuwenoude gildenhuizen met rijkelijk versierde gevels. In het Broodhuis vind je ook het interessante Museum van de Stad Brussel, waar je de vele kostuums van Manneken Pis maar ook eeuwenoude fraaie wandtapijten kunt zien.

‘s Avonds is de Grote Markt sfeervol verlicht en wordt het een sprookjesachtig decor voor een onvergetelijke avondwandeling in de stad!

Manneken Pis

Dit beeldje is hét symbool van Brussel. Je vindt het op wandelafstand van de Grote Markt, op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat.

Elke toerist wil dan ook een foto of ‘selfie’ met het beroemde beeldje van de plassende jongen. Het originele beeld dateerde uit 1619 en werd gemaakt door Hieronymus Duquesnoy de Oude. De huidige versie is een replica uit 1817. Aan het beeldje zijn heel wat leuke legendes verbonden, maar in oorsprong was het in de zestiende eeuw gewoon een fontein om de buurt van drinkwater te voorzien.

Vaak is men wat teleurgesteld omdat het beeldje in het echt veel kleiner is dan het op foto’s lijkt. Het werd in de loop van de geschiedenis ook een paar keer gestolen. Er werden in de loop der tijden honderden kostuums voor gemaakt. Bij speciale gelegenheden kleedt men het beeldje er soms mee aan.

Zavel

De Zavel ('Sablon' in het Frans) is een van de fraaiste buurten van de stad. Je kan er gezellig rondkuieren tussen de vele restaurantjes en winkels.

Pleinen

De Zavelwijk bestaat eigenlijk vooral uit twee gezellige pleinen. De Kleine Zavel is een groen gezellig pleintje met zuilen en bronzen beeldjes. De Grote Zavel is een mooi plein met historische gevels en heel wat antiekwinkels, restaurants en cafeetjes. Ook in de zijstraatjes en omgeving vind je nog heel wat handelszaken. De laat-gotische, imposante Zavelkerk domineert het plein.

Omgeving

De Zavelwijk ligt vlakbij het Poelaertplein met zijn indrukwekkende Justitiepaleis. Het monumentale bouwwerk werd tussen 1866 en 1883 door architect Poelaert opgericht. Ga even langs de zuilengang en neem een kijkje in de schitterende centrale hal. Maar vergeet vanaf het Poelaertplein ook niet te genieten van het fraaie uitzicht over de benedenstad. Ook de volkse Marollenwijk is niet veraf. Het hart van 'de Marollen' is het Vossenplein. Dagelijks vindt hier een vlooienmarkt plaats. Aan de rand van de Marollen ligt de Kapellekerk met haar fraaie en indrukwekkende interieur.

Sint-Katelijneplein

Het Sint-Katelijneplein (‘Place Sainte Catherine’) is een van de gezelligste pleinen van Brussel. Vooral ‘s avonds is het er gezellig toeven. Men komt er vooral om te genieten van een van de vele visrestaurants. De prachtige Sint-Katelijnekerk ligt aan het uiteinde van het plein.

Oorspronkelijk lag hier trouwens geen plein maar een dok van de Brusselse haven. Toen de havenactiviteit afnam besloot men in 1870 het Sint-Katelijnedok te dempen en bouwde men zowel het plein als de Sint-Katelijnekerk op de plek van het voormalige dok.

De Sint-Hubertusgalerijen, een van vele mooie plekjes in Brussel / Bron: MrsBrown, PixabayDe Sint-Hubertusgalerijen, een van vele mooie plekjes in Brussel / Bron: MrsBrown, Pixabay

Sint-Hubertusgalerijen

Een van de sfeervolste plekjes in Brussel zijn de mooie Sint-Hubertusgalerijen. Alleen al de ingang bij de Bergstraat is indrukwekkend: een sierlijke gevel met beelden en pilasters. Door de statische met glas overdekte galerijen wandelen is een leuke belevenis. Je vindt er restaurants en winkeltjes, luxeboetieks en boekhandels. Er is ook een theater.

Er zijn in totaal drie met elkaar verbonden galerijen: de Koningsgalerij, de Koninginnegalerij en de Prinsengalerij. Ze werden gebouwd in 1846 naar een ontwerp van architect Cluysenaer en hebben niets van hun toenmalige charme en klasse verloren.

Van de Koninginnegalerij wandel je trouwens naadloos de Beenhouwersstraat in, want de galerij kruist het pittoreske smalle straatje.

Korte Beenhouwersstraat

De Korte Beenhouwersstraat is een van Brussels mooiste en bijzonderste plekjes. Zeker, het is erg toeristisch. Maar ook wel erg gezellig.

Restaurants

Het nauwe en schilderachtige straatje huisvest het ene restaurant naast het andere. De restaurants bevinden zich langs beide zijden van de straat. Vriendelijke obers proberen je te overtuigen om bij hen naar binnen te stappen.

Marionettentheater

In de Korte Beenhouwersstraat vind je ook het beroemde Theater Toone. Een voorstelling bijwonen is zeker een aanrader. Het authentieke poppentheater voor volwassenen bestaat al sinds 1830 en nog elke avond om 20.30 uur kan je een opvoering (in het Brussels dialect) bijwonen. Er is ook een klein museum waar poppen uit het verleden zijn tentoongesteld.

Europese wijk in Brussel

Brussel is niet alleen de hoofdstad van België maar ook van Europa. Daarom zijn heel wat belangrijke instellingen zoals de NAVO, het Europees Parlement en de Europese Commissie in Brussel gevestigd.

Architectuur

Vlakbij het Luxemburgplein, op wandelafstand van metrostation Troon (Trône), kan je het indrukwekkende glazen gebouw van het Europees Parlement zien. Wandel er gerust even rond en sla de bedrijvigheid gade. Wat verderop ligt aan het Schumanplein het Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie haar hoofdkwartier heeft.

Museum voor Natuurwetenschappen

In de Europese wijk ligt ook een van de beste musea van Brussel. Het Museum voor Natuurwetenschappen heeft wisselende tentoonstellingen en expo’s. Je kunt er vaak een interessant event meepikken. Check de website voor actuele informatie.

Het museum is vooral interessant om zijn verzameling van 29 skeletten van iguanodons. Deze uitgestorven planteneters leefden tijdens het Krijt. De skeletten werden in 1878 in een mijn in Bernissart in de Belgische provincie Henegouwen ontdekt. Ze staan hier rechtop en zijn zo'n tien meter lang en vijf meter hoog. Ook over andere dinosaurussen zoals de Tyrannosaurus rex vind je hier heel wat boeiende informatie. Een ander pronkstuk van het museum is het skelet van een Neanderthaler, de zogenaamde 'man van Spy'. Het werd ontdekt nabij Namen in 1886. Verder vind je er nog heel wat opgezette dieren, informatie over mineralen, schelpen en insecten en indrukwekkende skeletten van walvissen en blauwe vinvissen, de grootste zoogdieren aller tijden.

Het beroemde Atomium van Brussel / Bron: 821292, PixabayHet beroemde Atomium van Brussel / Bron: 821292, Pixabay

Atomium

Het Atomium is net als Manneken Pis een van de symbolen van de stad. Het bouwwerk werd opgericht voor de Wereldtentoonstelling in 1958. Het stelt een ijzermolecule voor, maar dan miljarden keren vergroot, en is 102 meter hoog. Met een lift bereik je de hoogste bol, vanwaar je geniet van een prachtig uitzicht over Brussel en omgeving.

De bollen zijn van staal maar overdekt met een laag aluminium. Elk van de negen bollen heeft een doorsnede van zo’n achttien meter en ze zijn met elkaar verbonden door buizen. Waarom men voor negen bollen koos? Omdat België in die tijd negen provincies had. Sinds 1995 klopt dit niet meer, omdat België sinds de splitsing van de provincie Brabant in Vlaams-Brabant en Waals-Brabant tien provincies telt.

Museum voor Oude Kunst

Dit museum staat bekend als een van Brussels beste musea. Het heeft een indrukwekkende collectie schilderwerken van de Vlaamse primitieven en kunstenaars als Bruegel de Oude en Rubens. Van deze meesters zijn hier wereldberoemde, belangrijke werken te zien, wat dit museum tot een absolute must voor kunstliefhebbers maakt.

Uit de vijftiende en zestiende eeuw kan je hier belangrijke kunstschatten zien. Zo zijn er schilderijen van Rogier van der Weyden, maar ook bekende werken van Dirk Bouts. Van Hans Memling zie je hier 'Maria met kind' en 'De marteling van de H. Sebastiaan'. Ook Hiëronymus Bosch en Hugo van der Goes ontbreken niet. Meesterwerken van Jordaens en Van Dyck zijn ook te bewonderen.

Wie er niet genoeg van krijgt kan ook nog het vlakbij gelegen Museum voor Moderne Kunst bezoeken. Vraag naar combi-tickets voor toegang tot beide musea aan een voordelig tarief.

Het Jubelpark / Bron: Waldomiguez, PixabayHet Jubelpark / Bron: Waldomiguez, Pixabay

Het Jubelpark van Brussel

Het Jubelpark ligt wat buiten het centrum van de stad maar is een uitstapje waard. Het werd in 1880 aangelegd bij het vijftigjarige bestaan van België.

Jubelparkmuseum

Vooral het Jubelparkmuseum is beroemd voor zijn fraaie verzameling van voorwerpen en kunst uit de oudheid en niet-Europese beschavingen. Zo zie je interessante overblijfselen van de Romeinse, Griekse en Etruskische cultuur. In de afdeling over Egypte zie je een fragment van een heel oud Dodenboek en een mooi basreliëf van koningin Teje, de vrouw van Amenhotep III.

Koninklijk Museum van het Leger en van de Krijgsgeschiedenis

Ook dit museum ligt in het Jubelpark. Het vertelt de Belgische militaire geschiedenis van 1789 tot heden. Een leuk bezoek voor wie in het onderwerp geïnteresseerd is. Je ziet er tal van wapens, uniformen en decoraties. Ook boeiend is de afdeling met harnassen en wapentuig uit de middeleeuwen.

Autoworld

Autoworld is een indrukwekkend museum in het Jubelpark met een verbluffende collectie aan oude, zeldzame wagens. Sommige dateren uit de vroege twintigste eeuw. Zo zie je er een oude Ford en Cadillac uit de jaren 1920. Voor liefhebbers van auto's is een bezoek aan Autoworld een onvergetelijke ervaring!

Lees verder

© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Atomium in Brussel bezoekenHet Atomium in Brussel bezoekenHet prachtige Atomium wordt beschouwd als het symbool van België en meer bepaald van Brussel. Het is een uniek monument…
Brussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel is de hoofdstad van België maar ook van de Vlaamse en de Franse gemeenschappen. Samen met de Duitse gemeenschap…
Dagje uit naar België waar naar toe?Dagje uit naar België waar naar toe?België is voor de Nederlandse toerist een aantrekkelijke bestemming. Zonder al te ver te hoeven rijden, is het mogelijk…
Het Atomium - Monument in BrusselHet Atomium - Monument in BrusselHet Atomium in Brussel is het symbool van de Europese hoofdstad. Het gebouw is gebouwd voor de wereldtentoontenstelling…

10 musea in Brussel die je niet mag missen10 musea in Brussel die je niet mag missenBrussel heeft een heel aantal boeiende musea. Wat je voorkeur geniet hangt natuurlijk vooral van jezelf af. Ben je geïnt…
Rondvaart Oosterschelde naar nieuwe methode oesterkweekRondvaart Oosterschelde naar nieuwe methode oesterkweekBekend is het traditionele verwerken en inpakken van de oesters in de historische oesterputten en loodsjes in Yerseke. E…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Walkerssk, Pixabay
  • Michelin, De Groene Gids, België-Luxemburg
  • Everyman City Guides, Brussels, David Campbell Publishers, London
  • Capitool reisgids, Brussel
  • Eigen ervaring
  • Afbeelding bron 1: Ssalae, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: AlexSky, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: MrsBrown, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: 821292, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Waldomiguez, Pixabay
Karldelauw (112 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.