Het Atomium in Brussel bezoeken
Het prachtige Atomium wordt beschouwd als het symbool van België en meer bepaald van Brussel. Het is een uniek monument dat gebouwd werd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1958. Het Atomium is één van de meest populaire attracties van Brussel. Het stalen monument - met 9 bollen van telkens 18 meter diameter - bevindt zich in het Heizelpark te Brussel en werd ontworpen door ingenieur André Waterkeyn. Het Atomium is uiteraard te bezoeken. Vijf van de negen bollen zijn opengesteld voor het publiek en zorgen voor een unieke ervaring van deze topbezienswaardigheid in Brussel.
Het Atomium is één van de meest populaire bezienswaardigheden van Brussel. /
Bron: 821292, PixabayWat is het Atomium?
Heel wat grote steden hebben één groots monument dat wordt gelinkt met de stad. Zo is er in Parijs de Eiffeltoren, in Sydney het Opera House, in Londen de Tower Bridge en in Barcelona de bouwwerken van Gaudi. Brussel wordt door buitenlandse toeristen onmiddellijk geassocieerd met het Atomium. Het Atomium werd oorspronkelijk gebouwd als een tijdelijk monument, maar intussen is het Atomium één van de best bezochte attracties of bezienswaardigheden van België. In januari 2013 werd het Atomium uitgeroepen tot “meest bizarre gebouw” van Europa. Het Atomium is er niet enkel om van buitenaf te bewonderen. Je kan het ook binnenin gaan bezoeken. Een bezoekje aan de bovenste bol laat je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Brussel.
Geschiedenis
Het Atomium werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1959 (Expo 58). Het heeft een kubisch ruimtelijk gecentreerde structuur. Het Atomium heeft de vorm van een uitvergroot atoom. De bollen werden van aluminium gemaakt, een materiaal dat in de jaren 50 in opkomst was. Experten gaan ervan uit dat men voor aluminium koos omdat aluminium beter bestand was tegen corrosie dan staal. Het monument was voorzien om gedurende zes maanden te blijven staan. Aan het eind van Expo 58 werd er toch besloten om het Atomium – omwille van zijn populariteit en bekendheid – te laten staan.
De constructie van het Atomium
Het Atomium is 102,705 meter hoog. Het grondvlak kan aanzien worden als een zeshoek met een diameter van 94 meter. Het Atomium bestaat uit negen bollen, telkens met een diameter van 18 meter. Deze bollen bestaan uit 48 driehoekige platen van 1 mm dik. Een bol heeft een oppervlakte van 1082 m2 en een niveau heeft een oppervlakte van 240m2 (twee niveaus per bol). Met de lift kan men naar de bovenste bol gaan. In deze bol is een restaurant gevestigd en heeft men een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Met de roltrappen en gewone trappen kan men de vier andere bollen van het Atomium bezoeken:
- Basisbol: deze bol biedt een permanent overzicht van de Wereldtentoonstelling in 1958 (Expo 58);
- Tentoonstellingsbol: bol waar tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden;
- Centrale bol: in deze bol is een snackbar gevestigd;
- Kinderbol: deze bol is enkel toegankelijk voor schoolgroepen, die er ook kunnen overnachten.
De verschillende bollen verbinden elkaar met roltrappen en gewone trappen. De drie buitenste hoge bollen zijn om veiligheidsredenen gesloten voor het publiek.
Atomium bezoeken: locatie, openingsuren en prijzen
Het exacte adres van het Atomium is Atomiumsquare te 1020 Brussel. Het Atomium bevindt zich in het noordelijk deel van Brussel in het Heizelpark, op 5 minuten wandelen van het metrostation Heizel/Heysel (lijn 6). Het Atomium is bereikbaar op
verschillende manieren.
Het Atomium is elke dag van het jaar geopend van 10 uur tot 18 uur. De kassa’s sluiten om 17.30 uur. Op 24 en 31 december zijn de openingsuren van 10 uur tot 16 uur. De kassa sluit dan om 15.15 uur. Op Kerstmis en 1 januari is het Atomium geopend van 12 uur tot 18 uur, waarbij de kassa sluit om 17.30 uur. De toegangsprijzen kan je terugvinden op de
officiële website van het Atomium.
Praktische weetjes
- Vanaf groepen van 20 personen is het aangeraden om op voorhand te reserveren.
- Een gedeelte van de 5 “publieke” bollen is toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Het Atomium biedt een gids of audiogids aan om van het bezoek een onvergetelijke ervaring te maken.
- Souvenirs en cadeaus kunnen gekocht worden in de Atomium-boetiek.
- Het Atomium biedt ook de mogelijkheid tot evenementen, werkvergaderingen, persconferenties, enzovoort.
- Uiteraard zijn er naast het Atomium nog vele andere monumenten te bezichtigen in Brussel. Voorbeelden hiervan zijn het Stadhuis van Brussel, de Grote Markt, Manneken Pis, de Basiliek van Koekelberg, het Koninklijk Paleis, enzovoort.