Het Atomium - Monument in Brussel

Het Atomium - Monument in Brussel Het Atomium in Brussel is het symbool van de Europese hoofdstad. Het gebouw is gebouwd voor de wereldtentoontenstelling in 1958. Het gebouw beschikt over negen bollen die elk een diameter van 18 meter hebben. De totale hoogte van het gebouw bedraagt 102 meter!

Het Atomium

Het Atomium is een moment dat gevestigd is in het Heizelpark in Brussel, de hoofdstad van België. Het Atomium is gebouwd voor de Expo '58, de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, waar maar liefst 35 miljoen mensen op afkwamen en waar 46 landen aan deel namen. Het monument staat symbool voor het product ijzer, dat in de jaren vijftig sterk ontwikkelde en een belangrijk rol was voor een positieve kijk was op de ontwikkeling in die tijd. Het gebouw is ontworpen door André Waterkeyn en is maar liefst 102 meter hoog.

De constructie

Het monument bestaat uit een stalen constructie van 9 bollen die elk een diameter van 18 meter hebben. De bollen zijn niet helemaal rond, maar elke bol bestaat uit 48 driehoekig platen, waardoor het zo goed als rond lijkt. De bollen staan elk 29 meter van elkaar af en zijn verbonden met dikke stalen buizen. Samen moet het de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer voorstellen, maar dan wel 169 miljard keer vergroot. De onderste drie bollen worden gedragen door de zo genoemde bipoden. Elke bipode is 35 meter hoog en telt 200 treden.

De bollen

Via roltrappen en gewone trappen zijn 4 van de 5 toegankelijke bollen bereikbaar. In de basis bol is de Expo '58 en andere informatie uit die tijd te zien. In de andere bollen zijn tijdelijke tentoonstelling te zien en is er een plek om wat te eten te halen. Eén van die laatste drie bollen is niet toegankelijk voor publiek, maar is alleen beschikbaar voor bijvoorbeeld schoolgroepen die er willen overnachten. De bovenste en laatst van de toegankelijke bollen is de panoramabol en kan via de lift worden bereikt. In deze bol heb je een heel groot uitzicht over de stad Brussel, met goed weer kan je soms helemaal tot Antwerpen kijken, en is er een restaurant aanwezig. De andere drie bollen zijn niet voorzien van verticale dragers, waardoor het onveilig kan zijn voor publiek en ze zijn daarom ook gesloten voor publiek.

Overige details

Prijzen & Openingstijden

Kinderen tot en met vijf jaar en rolstoelgebruikers hebben gratis entree. Kinderen van 6 tot en met 11 jaar betalen 6 euro, en kinderen van 12 tot en met 18 jaar en 65+-ers betalen 8 euro. Volwassen betalen het volle tarief van 11 euro.

Het gebouw is 365 dagen in het jaar open, dus je kunt gaan wanneer je maar wilt, als het maar tussen 10 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds is. Het restaurant is ook 365 dagen in het jaar open, maar die is van 10 uur 's ochtend tot half 6 's middags en van half 8 's avonds tot 11 uur open.

Algemeen

  • De lift gaat met 5 meter per seconde omhoog of omlaag.
  • De 20 verbindingsbuizen tussen de bollen zijn elk 3 meter dik.
  • De nakomelingen van ontwerper André Waterkeyn hebben het recht op elke foto van het Atomium tot het jaar 2075, 70 jaar nadat André is overleden.
  • Elk van de negen bollen heeft een oppervlakte van 1082 vierkante meter.
  • Het Atomium wordt ook wel eens de Eiffeltoren van Brussel genoemd

© 2011 - 2024 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Atomium in Brussel bezoekenHet Atomium in Brussel bezoekenHet prachtige Atomium wordt beschouwd als het symbool van België en meer bepaald van Brussel. Het is een uniek monument…
Dagje uit naar België waar naar toe?Dagje uit naar België waar naar toe?België is voor de Nederlandse toerist een aantrekkelijke bestemming. Zonder al te ver te hoeven rijden, is het mogelijk…
Twee leuke bestemmingen voor een weekendje wegBen je toe aan een beetje ontspanning? Wil je er even lekker een paar dagen tussenuit? Dan is het geen slecht idee om ee…
Brussel, belangrijke en bezienswaardige Belgische stadBrussel, belangrijke en bezienswaardige Belgische stadBrussel is eigenlijk maar een betrekkelijk kleine stad maar met Brussel wordt in de regel het hele Hoofdstedelijke Gewes…

De mooiste dorpen van Toscane - PitiglianoToscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleiner…
Madame Tussauds, op de foto met je idoolMadame Tussauds, op de foto met je idoolMadame Tussauds in Amsterdam is te vinden aan De Dam. In Madame Tussauds vind je wassenbeelden van bekende mensen uit he…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Atomium
  • http://atomium.be/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Atomium
Rva03 (42 artikelen)
Laatste update: 07-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.