Brussel, belangrijke en bezienswaardige Belgische stad

Brussel, belangrijke en bezienswaardige Belgische stad Brussel is eigenlijk maar een betrekkelijk kleine stad maar met Brussel wordt in de regel het hele Hoofdstedelijke Gewest bedoeld en daar wonen ruim over de miljoen inwoners en in de hele agglomeratie Brussel ongeveer twee miljoen. Brussel is op diverse gebieden de belangrijkste stad van België en speelt ook Europees een grote rol. Het is de hoofdstad van het land en zeer belangrijk op cultureel, economisch en politiek gebied. Brussel telt ook talrijke bezienswaardigheden die de moeite van een bezoek waard zijn en kent eveneens veel plekken waar veel te beleven valt.

Van nederzetting naar miljoenenstad

De nederzetting waaruit Brussel is ontstaan heette Bruecsela en bevond zich op een eilandje in de rivier de Zenne. Die nederzetting is ontstaan in de tiende eeuw. In de middeleeuwen groeide Brussel uit en kreeg in 1229 stadsrechten. In de tweede helft van de veertiende eeuw werd een nieuwe omwalling aangebracht omdat de stad uit de eerste omwalling was gegroeid. Alles binnen die omwalling is het huidige centrum van de stad met veel historische gebouwen en pleinen.

Brussel landelijke hoofdstad en Europees centrum

Vanaf het ontstaan van België in 1830 is Brussel de hoofdstad van het land en werd vooral groter door de industriële ontwikkeling in de negentiende eeuw. In de twintigste eeuw groeide Brussel als Hoofdstedelijk Gewest uit tot een stad met negentien gemeenten. Brussel is niet alleen belangrijk als hoofdstad van het land maar heeft ook een belangrijke Europese betekenis als centrum van de Europese Unie en is ook een belangrijke diplomatenstad waar velen vanwege een diplomatieke functie enkele jaren verblijven.

Veel overnachtingen in hotels

Brussel telt als meest bezochte stad van België jaarlijks ongeveer zes miljoen overnachtingen. Uiteraard zijn daar de miljoenen dagjesmensen die Brussel kort bezoeken niet bijgeteld. De overnachtingen vinden plaats in de vele hotels waarvan opvallend veel viersterrenhotels en vijfsterrenhotels. Dat de stad zoveel hotels met vier en vijf sterren heeft komt voor een deel door de vele zakelijke verblijven. Overigens bezoeken zakenlui de stad hoofdzakelijk op doordeweekse dagen en zijn de kamers in het weekend voor toeristen beschikbaar. Vanwege de lagere bezettingsgraad in het weekend kunnen toeristen soms tegen lagere prijzen boeken.

Goedkoper overnachten

Naast de vele hotels heeft Brussel ongeveer honderd mogelijkheden voor bed and breakfast die vooral in stadsappartementen te vinden zijn. De prijzen liggen dan een stuk lager terwijl er dikwijls meer ruimte beschikbaar is dan in een hotelkamer. De meeste hotels zijn te vinden in de binnenring die om het centrum heen ligt.

Bron: Eorihuela, PixabayBron: Eorihuela, Pixabay
Bron: Csharker, PixabayBron: Csharker, Pixabay
Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Veel belangrijke bezienswaardigheden

De talrijke bezienswaardigheden kunnen menige bezoeker urenlang bezighouden en nodigen uit tot terugkeren. Goede loopschoenen zijn dan wel makkelijk want een bezoek aan Brussel betekent vaak veel kilometers lopen. Maar er zijn uiteraard alternatieven in openbaar vervoer, taxiís of huurfietsen en er is zelfs een waterbus op de rivier de Zenne. Enkele belangrijke bezienswaardigheden zijn:

Atomium

Een zeer bekend bouwwerk is het Atomium dat bestaat uit een stalen constructie met negen grote bollen. Het Atomium is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1958 en kan dagelijks tegen betaling bezocht worden. Het ligt, helaas voor de toeristen, niet op loopafstand van het centrum.

Grote Markt

Een zeer bijzonder plein is de Grote Markt in hartje van Brussel dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat vanwege de monumentale panden zoals het Stadhuis, Broodhuis en een aantal Gildehuizen. Op het plein vinden regelmatig evenementen en bijzondere activiteiten plaats zoals het tweejaarlijks aanbrengen van een groot bloementapijt. Het tapijt meet bijna tachtig bij bijna vijfentwintig meter en wordt toch in vier tot vijf uur gerealiseerd. Het tapijt kan tegen betaling worden bezichtigd eventueel vanaf een hogere plek zoals het balkon van het stadhuis.

Jubelpark

Door koning Leopold II werd in 1880, ter gelegenheid van het vijftigste jaar van de Belgische onafhankelijkheid, het Jubelpark aangelegd met aan het einde een triomfboog. Aan weerszijden van die boog bevinden zich zuilengalerijen met daarin ondergebracht:
  • Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
  • Autoworld
  • Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Koninklijk Paleis

Een indrukwekkend gebouw is het Koninklijk Paleis dat dienst doet als werkplaats voor de koning.

Basiliek

Even indrukwekkend is de Basiliek van Koekelberg in art-deco-stijl gelegen boven op een heuvel. Aanvankelijk zou daar een kerk komen in neogotische stijl maar de bouw daarvan werd stilgelegd vanwege de Eerste Wereldoorlog. Daarna werden de oorspronkelijke bouwplannen gewijzigd en ook de bouwstijl. De kerk werd overigens pas in 1951 ingewijd. Tegen betaling kunnen bezoekers met een lift naar boven om op een hoogte van bijna drieënvijftig meter van het uitzicht te genieten.

Manneke Pis

Soms is een stads vooral bekend om iets onbenulligs. Bij Brussel is dat het geval door het wereldbekende Manneke Pis. Een onbenullig beeldje ergens tamelijk achteraf maar met kolossaal veel bekijks en dus bekendheid.

Martelaarsplaats

Op zonnige dagen is de Martelaarsplaats (ook genoemd het Martelarenplein) een van de mooiste plekjes met een typische uitstraling van de witte gebouwen en midden op het plein een monument. Dat monument herinnert aan de grote slag in Brussel tijdens de Belgische Revolutie in 1830 en is opgericht voor de gesneuvelden.

Belgische friet

Naast deze bezienswaardigheden telt Brussel nog talrijke anderen. Het best is om als bezoeker een goed boekwerkje aan te schaffen omdat zelf op zoek gaan wel spannend is maar er toch veel gemist zal worden. Om even uit te rusten kent Brussel talrijke gelegenheden en om de honger te stillen eveneens ontelbare mogelijkheden. De toch al zeer gewaardeerde Belgische friet moet volgens kenners ook vooral in Brussel worden genuttigd waar de smaak onovertroffen is. Een jaarlijkse wedstrijd moet aangeven welke de tien beste verkooppunten van friet zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Atomium in Brussel bezoekenHet Atomium in Brussel bezoekenHet prachtige Atomium wordt beschouwd als het symbool van België en meer bepaald van Brussel. Het is een uniek monument…
Brussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel is de hoofdstad van België maar ook van de Vlaamse en de Franse gemeenschappen. Samen met de Duitse gemeenschap…
Het Atomium - Monument in BrusselHet Atomium - Monument in BrusselHet Atomium in Brussel is het symbool van de Europese hoofdstad. Het gebouw is gebouwd voor de wereldtentoontenstelling…
Dagje uit naar België waar naar toe?Dagje uit naar België waar naar toe?België is voor de Nederlandse toerist een aantrekkelijke bestemming. Zonder al te ver te hoeven rijden, is het mogelijk…

Renaissance wandeling door FlorenceItalië heeft acht steden die bekend staan om de Renaissance en waar tal van herinneringen aan weleer terug te vinden en…
Openluchtzwembaden in en rond AntwerpenOpenluchtzwembaden in en rond AntwerpenDe perfecte citytrip bestaat uit een juiste combinatie van een vleugje cultuur en op tijd en stond wat ontspanning. Bezo…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 27-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.