Renaissance wandeling door Florence

Italië heeft acht steden die bekend staan om de Renaissance en waar tal van herinneringen aan weleer terug te vinden en te bewonderen zijn. Van deze zogenoemde Renaissance steden Bologna, Florence, Genua, Milaan, Napels, Rome, Sienna en Venetië is Florence na Rome een van de meest bezochte steden als het om kunst en cultuur gaat. Om langs alle belangrijke bezienswaardigheden te gaan, zijn er diverse mogelijkheden. Toeristen kunnen gebruik maken van de hop on – hop off bus of een begeleide fietstocht of wandeling boeken. Maar er zijn ook genoeg mogelijkheden om individueel door het Renaissance openluchtmuseum van Florence te lopen. Wie niet op een begeleide tour wil, maar tegelijkertijd ook liever niet een hele dag doorbrengt in de hop on – hop off bus, die kan de overblijfselen van het Renaissance tijdperk prima ontdekken tijdens een individuele wandeling door Florence. Koop een duidelijke stadsplattegrond en stippel daarop de gewenste wandelroute vooraf uit. Een voorbeeld van een geschikte Renaissance wandeling door Florence is:

Van Piazza Indipendenza naar de grootste markt van Florence

Een goed startpunt het Piazza Indipendenza. Begin hier in de morgen de wandeling en loop direct in de richting van de Via Nazionale. Wanneer je op de Via Nazionale na ongeveer 500 meter linksaf slaat, kom je op de Via dell’ Ariento. Je staat nu van het ene op het andere moment midden op de grootste markt van Florence. Deze markt wordt al sinds de 11de eeuw op deze plek gehouden. Momenteel vind je er vooral lokale nijverheidsproducten, kleding, lederwaren en souvenirs. Houd er rekening mee dat deze markt op zondag en maandag gesloten is.

San Lorenzo basiliek

Nabij de eeuwenoude markt, ben je tegelijkertijd in het gebied rondom de San Lorenzo basiliek, de oudste kerk van de stad die oorspronkelijk in 1060 door de Romeinen werd gebouwd. De kerk die je nu ziet, dateert echter uit 1423 en is ontworpen en gebouwd door Brunelleschi. Hier zijn diverse kunstwerken te bewonderen, waaronder Pala del Sacramento van Desiderio da Settignano, Lo Sposalizio della Vergine van Rosso Fiorentine en een bronzen kunstwerk van Donatello dat scènes uit het oude testament laat zien. Tot de San Lorenzo basiliek behoort ook de ‘Capelle Medicee’, het door Michelangelo in 1520 gemaakte familiemausoleum.

Piazza Duomo en de Santa Maria kathedraal

Wanneer je om de San Lorenzo basiliek heen loopt, bereik je via de achterkant de Piazza Duomo. Op de Piazza Duomo valt het oog direct op het meest beroemde beeld van Florence: de Santa Maria kathedraal met zijn geometrische contouren, imposante roodgekleurde koepel en gotische klokkentoren. Aan de overkant van de klokkentoren staat de Battistero, de achthoekige doopkapel. Heel bijzonder zijn de drie deuren van Lorenzo Ghiberti en Andrea Pisano die uit de 14de eeuw dateren. Wie zin heeft, kan de klokkentoren, de Giotto Campanile, beklimmen en wordt bovenaan de 414 treden (er is geen lift!) beloond met een prachtig uitzicht over Florence.

Orsanmichele kerk en museum

Loop vanaf de Piazza Duomo over de Via dei Calzaiuoli richting de rivier. Heb je inmiddels trek gekregen, dan kun je bij de Via dei Cimatori even linksom slaan en op nummer 38 een snack halen bij I Fratellini, waar twee broers zelfgemaakte sandwiches en huiswijn verkopen. Aan de andere kant van de Via dei Calzaiuoli staat aan de Via Arte della Lana de Orsanmichele kerk en het museum, dat oorspronkelijk een klooster met grote tuinen was. De openingstijden van de kerk zijn van dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 uur en 17:00 uur. Het museum is eveneens tussen de 10:00 en 17:00 geopend, maar dan alleen op de maandag. De entree is gratis.

Mercato Nuevo

Vervolgens loop je verder naar de Mercato Nuovo, waar je tegen een beeld van een wild zwijn aan loopt, Il Porcellino genoemd. Hierover gaat het verhaal dat als je een munt in zijn mond gooit en deze precies in het putje eronder valt, je naar Florence terugkeert. Een andere versie vertelt dat wanneer je een wens doet en de munt in de put valt, deze wens uit zal komen.

Piazza della Signoria en Palazzo Vecchio

Wanneer je verder loopt door de Via dei Cimatori en rechtsaf slaat naar de Via Cerchi, kun je een blik op de Piazza della Signoria werpen. Steek het plein over en vervolg de weg in de Via Cerchi, waardoor je via een omweg bij het Palazzo Vecchio komt. Op de hoek bij het Palazzo Vecchio, waar Uffizi en Via della Ninna elkaar kruisen, kun je als je goed kijkt het verborgen portret van een mannelijk profiel onderscheiden. De legende vertelt dat het portret door Michelangelo in de stenen werd gekerfd en het gezicht is van een van de Florentijnen die hem nog geld schuldig was. Door hem in de steen te kerven, zouden de mensen in Florence hem nooit meer vergeten. Een ander verhaal vertelt dat Michelangelo dit portret heeft gemaakt met zijn handen op zijn rug, om zo het tegendeel te bewijzen aan de mensen die aan zijn vakmanschap twijfelden.

Uffizi Galleria en Palatina Gallerina

Verlaat het Palazzo Vecchio en loop door de Via dei Cerchi richting de Uffizi Galleria. In dit museum zijn de kunstwerken te vinden van onder andere Rafaello en Leonardo. Ook kun je hier de academische galerie bezoeken. In deze galerie bevinden zich de belangrijke schilderijen en beeldhouwwerken uit de 13de tot en met de 16de eeuw zoals het bekende David beeld van Michelangelo. Tevens vind je er een collectie muziekinstrumenten, welke tot de Medici familie behoort, destijds een belangrijke en invloedrijke familie in Florence. Hiernaast bevindt zich het Vasari Corridor en het Palazzo Pitti met de Palatina Gallerina.

Italiaanse couture en Ferragamo museum

Loop vervolgens richting Ponte Vecchio en sla rechtsaf. Volg de weg langs het water naar de Via dei Tornabuoni waar alle beroemde Italiaanse designer boetieks gevestigd zijn. Hier kom je langs de chique etalages van designers als Ferragamo, Ferrè, Cavalli, Bulgari, Prada en Gucci. In de kelder van de Palazzo Spini Feroni in de Via Tornabuoni bevindt zich het Ferragamo museum. Het museum werd in 1995 door de familie Ferragamo opengesteld voor publiek. In het museum wordt het verhaal verteld van de creatieve talenten van Salvatore Ferragamo en vind je een uitgebreide mode- en schoenencollectie. Het adres van het Museo Salvatore Ferragamo is Piazza Santa Trinita 5/r (Palazzo Spini Feroni) en is dagelijks geopend tussen 10:30 uur en 19:30 uur. Vooraf reserveren is verplicht en de entree bedraagt 6 euro.

Hotel Antica Torre di Via Tornabuoni

Als je inmiddels trek hebt gekregen in een kleine aperitivio, kun je naar het dakterras van Hotel Antica Torre di Via Tornabuoni gaan, waar je met een hapje en drankje kunt genieten van het uitzicht over Florence. Dit hotel is gevestigd in de Via dei Tornabuoni.

Oltrarno en Piazzale Michelangelo

Loop vanaf de Via dei Tornabuoni terug richting het water en steek hier via de brug over. Vervolg vanaf hier je route langs het water in de wijk Oltrarno. In ongeveer twintig minuten loop je naar de Piazzale Michelangelo. Midden op het plein staat een bronzen replica van David, het bekende beeld van Michelangelo. ’s Avonds komen de Florentijnen hier graag om te flaneren en te genieten van de zonsondergang.

San Niccolà

Terwijl het aan het einde van de dag wat schemerig wordt, is het tijd om een leuk eettentje op zoeken. In de wijk San Niccolà kom je veel gezellige kroegjes en restaurantjes tegen. Direct tegenover de middeleeuwse deur van San Niccolà bevindt zich Il Rifrullo, een restaurant en loungebar waar je in de tuin terecht kunt voor een drankje. Bij Trattoria la Beppa Fioraia is het eten heerlijk en heerst er een heel ontspannen sfeer. In Osteria Antica Mescita kun je vooral genieten van de traditionele Florentijnse keuken.
© 2015 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toscane; Florence en MichelangeloToscane; Florence en MichelangeloDe wereldberoemde kunstenaar Michelangelo is geboren in de buurt van Florence en verhuist al op jonge leeftijd naar deze…
Italië – Florence, geboorteplaats van de renaissanceItalië – Florence, geboorteplaats van de renaissanceDe Italiaanse stad Florence – in het Italiaans Firenze genaamd – is een wereldberoemde stad, die vooral vanwege haar ove…
Firenze, een stad vol kunst en architectuur!Firenze, een stad vol kunst en architectuur!Wanneer je door Firenze, ook Florence genoemd, wandelt adem je gewoon cultuur en geschiedenis in. Niet enkel vind je er…
Sandro Botticelli (1444-1510)Sandro Botticelli (1444-1510)Botticelli is een van de belangrijkste schilders uit de Renaissance. Zijn leven kende grote tegenstellingen. Hij was een…

Eiffeltoren en tips voor de stedentrip naar ParijsEiffeltoren en tips voor de stedentrip naar ParijsEnkele malen per dag vertrekt er vanuit Amsterdam een snelle trein via Brussel naar Parijs. De Thalys brengt je in dik d…
Brussel, belangrijke en bezienswaardige Belgische stadBrussel, belangrijke en bezienswaardige Belgische stadBrussel is eigenlijk maar een betrekkelijk kleine stad maar met Brussel wordt in de regel het hele Hoofdstedelijke Gewes…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikibooks.org/wiki/Italiaanse_renaissance/De_steden_van_de_renaissance
  • http://florence.ticketbar.eu/nl/wandeltochten/florence-top-bezienswaardigheden-wandeltocht-/
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.