Eiffeltoren en tips voor de stedentrip naar Parijs

Eiffeltoren en tips voor de stedentrip naar Parijs Enkele malen per dag vertrekt er vanuit Amsterdam een snelle trein via Brussel naar Parijs. De Thalys brengt je in dik drie uur naar de Franse hoofdstad. Een stedentrip van enkele dagen vanuit Nederland begint en eindigt in Amsterdam of Rotterdam, vanuit België in Antwerpen of Brussel, en in die tijd kun je heel veel zien van de stad die lichtstad en stad van de liefde is. In dat tijdsbestek zijn de hoogtepunten van Parijs bezoeken. De Eiffeltoren kan in dat programma niet ontbreken: we geven een paar tips, met als achterliggende reden dat je met een goed voorbereide trip precies die dingen in beperkte tijd doet die je wilt doen.

Op naar Parijs


Stedentrip Parijs

Tijdens een stedentrip kun je diverse hoogtepunten van de stad bekijken. Wie nog nooit in Parijs is geweest kan niet om Montmartre heen, moet wandelen langs de Seine en uiteraard de Eiffeltoren beklimmen of in ieder geval van dichtbij bekijken. Het Louvre is min of meer een must en de Notre Dame wil je niet missen. Er is nog meer, veel meer dat je onder de Parijse hoogtepunten kunt scharen, maar een trip van een paar dagen is gauw gevuld.

Eiffeltoren

Een heel geschikte manier om in korte tijd veel van de stad te zien is een vaartocht over de Seine en een bustour door de stad. Er is een arrangement te boeken waarbij deze twee zijn gecombineerd met een bezoek aan de Eiffeltoren. De Tour Eiffel is het bezoeken overdag waard: bij avond is het weer heel anders en een belevenis op zich. De verlichting van de toren maakt het tot iets bijzonders. Het is aan te bevelen om thuis online de combiticket te boeken. Het scheelt in Parijs uren wachten in de rij en als je maar een paar dagen gaat zijn er leukere dingen te doen dan wachten tussen duizenden mensen.

Bustour

De bustour slingert langs beroemde gebouwen, majestueuze beelden en mooie doorkijkjes en heeft als een van de stops de Trocadero, een plek van waaruit je een prachtige blik op de Eiffeltoren hebt. Die toren is de laatste bestemming van de drie onderdelen die in het combiticket gebundeld zijn.

Bewaking bij de IJzeren Dame van Parijs

Bij avond gonst het plein tussen de pilonen van Eiffeltoren van het publiek. Vooral in de drukke zomermaanden. Handelaren in lichtgevende helikoptertjes, Eiffeltorentjes en andere hebbedingen lopen tussen duizenden mensen waarvan het grootste deel in de rij staat voor de beklimming. Op diverse punten staat militaire politie met hun automatische wapen in de hand. Sinds de aanslag op Charlie Hebdo en de supermarkt in Parijs in januari 2015 is Parijs strikt in zijn bewaking, zeker op plekken die als toeristische trekpleister worden beschouwd en potentieel doel zijn.

Glazen wand om de Eiffeltoren

Zolang er nog een terroristische dreiging is loopt er militaire politie bij de belangsrijkste bezienswaardigheden van de stad. In maart 2017 besloot de gemeenteraad dat de Eiffeltoren aan twee kanten een 2,5 meter hoge muur van kogelwereld glas krijgt, die in het voorjaar van 2018 klaar zal zijn. Het voorplein blijft vrij bereikbaar. Er worden tevens betonblokken bij de toren geplaatst.

Gustave Eiffel

Ondanks de maatregelen die de omgeving van de Eiffeltoren niet verfraaien, blijft het een bezienswaardigheid van de bovenste plank. De Eiffeltoren is een 324 meter hoge ijzeren toren, inclusief de televisieantennes op de top, die er in den beginne niet op zaten. Hij is genoemd naar Gustave Eiffel. De ingenieur en bruggenbouwer werkte samen met de ingenieurs Maurice Koechlin en Emile Nouguier en architect Stephen Sauvestre. Eiffel was de aannemer van het project.

Eiffeltoren overdag / Bron: Jeanet de JongEiffeltoren overdag / Bron: Jeanet de Jong
Eiffeltoren bij avond / Bron: Jeanet de JongEiffeltoren bij avond / Bron: Jeanet de Jong
Parc du Champ de Mars / Bron: Jeanet de JongParc du Champ de Mars / Bron: Jeanet de Jong
Op grote hoogte / Bron: Jeanet de JongOp grote hoogte / Bron: Jeanet de Jong

Franse Revolutie en de Wereldtentoonstelling

De toren is gebouwd ter ere van de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie en de Wereldtentoonstelling van 1889. Hij bestaat op 18.000 delen, die in twee jaar en twee maanden tijd in elkaar werden gezet tot de sierlijke toren die er heden ten dage nog staat. En dat met het materieel en gereedschap van die tijd en zonder noemenswaardige ongelukken. De afzonderlijke delen zijn met 2,5 miljoen klinknagels aan elkaar geklonken. De toren wordt liefkozend de IJzeren Dame genoemd, Dame de fer. Het was destijds het hoogste gebouw ter wereld, dat na twintig jaar weer zou worden afgebroken. Veel Parijzenaars hadden de Dame de fer inmiddels in hun harten gesloten, al was er ook ergernis om de nadrukkelijke aanwezigheid van het gebouw. Inmiddels is de toren het icoon van de stad en wordt het beschouwd als een van de niet-klassieke wereldwonderen. Het is de meest bezochte bezienswaardigheid van Frankrijk: er komen jaarlijks rond de 7 miljoen mensen. In 2002 verwelkomde de Eiffeltoren haar 200 miljoenste bezoeker.

Op 29 september 2017 vierde de IJzeren Dame van Parijs dat er 300 miljoen bezoekers haar hadden bezocht. De toren veranderde in een disco en 1500 mensen mochten gratis naar boven en het feest meevieren. Enkele feiten:
  • De totale hoogte is 324 meter;
  • tot aan de vlaggenmast is hij 317 meter hoog;
  • de toren bestaat uit 3 platformen;
  • de eerste etage ligt op een hoogte van 57,63 meter;
  • de tweede etage bevindt zich op een hoogte van 115,73 meter;
  • de derde etage ligt 276,13 meter boven het maaiveld;
  • de trap naar de top bevat 1665 traptreden; de trappen boven het tweede platform zijn niet voor publiek toegankelijk: de lift brengt je naar de top;
  • de Eiffeltoren weegt 7300 ton exclusief funderingen;
  • de toren is zwaar maar oogt licht door de open constructie;
  • de toren heeft vier poten die naar de windrichtingen zijn genoemd;
  • elk jaar wordt er op de Franse nationale feestdag, 14 juli, een groots vuurwerk ontstoken bij de Eiffeltoren ter ere van de Franse revolutie;
  • in 2019 bestaat de toren 130 jaar;
  • de Eiffeltoren is het meest bezochte monument ter wereld, met 6 miljoen bezoekers per jaar (2019).

Adres

De Eiffeltoren staat aan de linkeroever, rive gauche, van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs. De rivier snijdt dwars door de stad en verdeelt Parijs in de linkeroever (met de Eiffeltoren en het Hôtel des Invalides, waar Napoleon ligt) en de rechteroever (met het Louvre, stadhuis en Centre Pompidou)
Het adres van de toren is:
Champ de Mars
5 Avenue Anatole France
75007 Paris


Radiomast

Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed de toren dienst als radiomast en werd van groot strategisch belang. Toen werd besloten dat ze mocht blijven. In de loop van de jaren is de Eiffeltoren hét symbool van Parijs geworden. In de jaren 30 van de twintigste eeuw loste het Chrysler Building de Eiffeltoren af als hoogste gebouw en inmiddels zijn er heel wat meer gebouwen die hoger zijn dan de Eiffeltoren. Op de Eiffeltoren zelf is een presentatie te zien van alle hoge gebouwen die na deze zijn gebouwd. De Parijse toren is nog steeds het hoogste gebouw van Europa, de televisietorens niet meegerekend.

De toren op

Bezoek de Eiffeltoren niet alleen overdag, maar ook een keer bij avond. Zorg dat je Skip-the-Line tickets hebt zodat er niet zoveel tijd verloren gaat met wachten voor de kassa en ga de toren op, stap in de lift en zoef door naar de tweede etage en naar de top. Zodra het donker wordt gaan op de Eiffeltoren de lichtjes aan. Tijdens de Millenniumwisseling kreeg de toren schitterlichtjes, die de ijzeren constructie sprookjesachtig verlichten. De knipperlichtjes gaan elke tien minuten aan en ontlokken de mensen op het plein “ohh’s” en “ahh’s.” Het was bedoeld als extraatje op Oudejaarsavond van het jaar 1999, maar omdat het zo mooi is zijn de schitterlichtjes gebleven. Wie op de toren staat ziet dat effect minder goed, maar die kan wel genieten van de lichtjes van Parijs. De gebouwen waar je eerder die dag tijdens de bustour langsreed en de aangelichte Sacré-Cœur op de heuvel van Montmartre zijn prachtig te zien. Die andere hoge toren van de stad, de Tour Montparnasse, tekent zich met een blauw randje af tegen de avondlucht. De selfie-stick-handelaren doen goede zaken, want de Eiffeltoren is een prachtige locatie voor een selfie.

De smartphone app

De Eiffeltoren heeft een eigen smartphone app met informatie en foto’s: Tour Eiffel, guide officiel de visite of Eiffel Tower's official visitor guide. De app geeft een audio tour en laat een HD 360° panorama zien, zodat je bovenop de Eiffeltoren kunt uitzoeken welke monumenten en welk landschap je beneden ziet. Met de app zijn 70 beroemde gebouwen en plekken te benoemen: Grand Palais, Sacré-Coeur, Champs-Elysées, Louvre, Notre Dame en 65 meer. De app kan overschakelen van dag- naar nachtbeelden.

Jouw gids

De app is te verkrijgen in de AppStore en via Google play in het Frans en Engels. Hij is niet gratis en kost € 2,99. De app is jouw gids en vertelt in 27 stappen alles wat je wilt weten over de toren, over de monumenten, de verlichting, de liften, de constructie, de geschiedenis en interessante weetjes, maar geeft ook handige informatie over waar je kaartjes kunt kopen, wat het kost, wat de openingstijden zijn en waar je wat kunt eten. Na installatie werkt de app perfect zonder internetverbinding. Wie hem thuis nog niet heeft gedownload kan het ter plekke doen via een dedicated WiFi netwerk.


Tips voor jouw stedentrip naar Parijs

  • Bestel je tickets online zodat je in Parijs niet in de rij hoeft te wachten
  • boek een bustour: je zit heerlijk in de bus en wordt langs vele hoogtepunten gereden
  • ga overdag naar de Eiffeltoren, maar bezoek hem ook als het donker is: het is een machtig gezicht
  • de souvenirs bij de handelaren op straat zijn doorgaans goedkoper dan in de souvenirwinkeltjes
  • hoe dichter je bij de grote toeristische bestemmingen komt hoe duurder de winkels en terrasjes
  • pas op voor zakkenrollers
  • de drukste maanden zijn juli en augustus, wil je in een rustige tijd, bezoek de toren dan in januari, februari, maart of november
  • vergeet niet een stokbrood te kopen bij een bakker of in een supermarkt, met een camembertje: voor een picknick langs de Seine.

Eiffeltoren en coronavirus

Na 104 dagen gesloten te zijn geweest vanwege het coronavirus, is de Eiffeltoren vanaf 25 juni 2020 weer geopend voor publiek. Bezoekers vanaf 11 jaar zijn verplicht een mondkapje te dragen en er wordt maar een beperkt aantal mensen toegelaten. Het is daarom verstandig om vooraf tickets te bestellen via de website.


Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Parijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs is een prachtige stad, met zeer veel historische gebouwen en grote musea. Het is een multiculturele stad waar zic…
Tips voor kort verblijf in ParijsOf een modehoofdstad wel eens uit de mode raken kan? Bijna niet. Parijs in ieder geval niet. Bij een 2-daags verblijft i…
Stedentrip ParijsStedentrip ParijsParijs staat bekend als een echte liefdesstad. Dit heeft vooral te maken met de historische bezienswaardigheden, de vele…

Musea en monumenten ontdekken in ParijsMusea en monumenten ontdekken in ParijsParijs, de hoofdstad van Frankrijk, de lichtstad, de stad der geliefden. Parijs is een stad die elk jaar vele bezoekers…
Renaissance wandeling door FlorenceItalië heeft acht steden die bekend staan om de Renaissance en waar tal van herinneringen aan weleer terug te vinden en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tognopop, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • ANWB Extra Parijs
  • http://toureiffel.fr/images/PDF/prvisions%20daffluence%202015_eng.pdf geraadpleegd op 14 juli 2015
  • http://www.eiffeltoren.info geraadpleegd op 14 juli 2015
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eiffeltoren geraadpleegd op 14 juli 2015
  • https://www.jan-magazine.nl/hotspots/buitenland/artikel/heftig-nieuws-eiffeltoren-krijgt-muur-van-kogelwerend-glas geraadpleegd op 29 juli 2017
  • https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/29/eiffeltoren-viert-300-miljoenste-bezoeker/ geraadpleegd op 30 september 2017
  • https://www.ad.nl/buitenland/eiffeltoren-verandert-in-disco-voor-300-miljoenste-bezoeker~va68a47be/ geraadpleegd op 30 september 2017
  • Leeuwarder Courant - 'IJzeren schoorsteen' wordt geliefd symbool - 6 mei 2019
  • https://www.lc.nl/buitenland/Eiffeltoren-weer-open-na-drie-maanden-coronasluiting-25791377.html - geraadpleegd op 26 juni 2020
  • https://www.wegwijsnaarparijs.nl/blog/corona-virus-in-parijs/ geraadpleegd op 26 juni 2020
  • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 4: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 27-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.