Musea en monumenten ontdekken in Parijs
Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, de lichtstad, de stad der geliefden. Parijs is een stad die elk jaar vele bezoekers mag ontvangen en zoveel bezienswaardigheden heeft dat het onmogelijk is om ze allemaal op te noemen, laat staan ze te beschrijven. Het is een stad waar men naast statische en geschiedkundig belangrijke monumenten ook modernere exposities en voorstellingen kan ontdekken waardoor een lijst weergeven van wat men nu echt niet mag missen in Parijs bij een bezoek steeds onvolledig is.
Het Louvre
Het zou dagen, misschien zelfs weken, duren om alle collecties van het Louvre te bezoeken zonder een sprint te doen en maar de helft van Da Vinci of Rembrandt te bewonderen. Nutteloos dus om te veel te snel te willen doen in het grootste museum ter wereld en een risico tot het krijgen van een degout van al die olieschilderijen, marmeren beelden of mummies omdat men de tijd niet neemt om de nuances van de verschillende zalen tot zich te laten komen. Beter is het om zijn bezoek op voorhand te plannen en één of twee galerijen per dag te bewonderen. De Italiaanse Renaissance, de Vlaamse school, het oude Griekenland,... de keuze is gevarieerd en uitgebreid genoeg voor meerdere bezoeken. Parijs is niet voor niets de stad waar men als geliefden steeds wenst terug te keren.
Impressionisme in het museum van Orsay
In het voormalige station van Orsay kan men terecht voor kunsttentoonstellingen uit de negentiende eeuw. Het is een tempel van realisme, impressionisme, post-impressionisme, pointillisme en andere grote stromingen die verschenen tussen 1848 en het begin van de twintigste eeuw. In 2011 kreeg het museum een grondige facelift en werden collecties gepresenteerd van Courbet, Millet, Manet, Degas, Monet, Van Gogh en Gauguin. Een groots museum als dit leeft van de werken en hun geschiedenis die nog steeds in beweging is. Recentere werken die werden aangebracht zijn "De verdrijving uit het paradijs" door de Duitse schilder Franz Von Stuck (1863-1923) en "La Sorcière au chat noir" van de Fransman, Paul Ranson (1861-1909).
Moderne kunst in het Centre Pompidou
Achter de façade van sanitaire buizen en blootgestelde ventilatiekanalen, ontworpen door de architecten Renzo Piano en Richard Rogers, huist één van de rijkst gevulde moderne kunstcollecties ter wereld. Het Centre Pompidou presenteert de twintigste eeuw onder het prisma van Picasso, Magritte, Duchamp, Pollock, Warhol en Tinguely. Men kan lezen in de bibliotheek of een wandeling maken op de planken van kunstboeken van de boekhandel Flammarion. Ook hier veranderen de exposities vaak, waardoor geen enkel bezoek hetzelfde is als het vorige.
Ballet of opera in het paleis Garnier
Marmer en goud in alle facetten van het gebouw, gecombineerd met zijde en het mooiste ballet of de occasionele opera, maken van het paleis Garnier een weelderige omgeving om in te vertoeven. Het ondergrondse meer inspireerde Gaston Leroux tot het schrijven van "The Phantom of the Opera". Om het plezier na het vallen van het doek nog wat te verlengen, is een bezoek aan het opera-restaurant met zijn exquise keuken zeker een aanrader. Dit paleis is één van de belangrijkste monumenten van de hoofdstad sinds haar opening in de tweede helft van de negentiende eeuw. Indien de prijzen van de shows te duur zijn voor het budget, kan men deze plaats steeds ontdekken via een geplande tour.
Het beklimmen van de Eiffeltoren
De klassieker die op alle lijstjes van Parijs staat, maar is deze ijzeren toren het nu wel of niet waard om te bezoeken? Het lijkt erop dat de Parijzenaars zelf niet tuk zijn op hun pronkstuk, doch eenmaal men boven is (al dan niet met lift), is het gewoon genieten van het adembenemende uitzicht over de stad der geliefden. Deze toren werd in principe slechts tijdelijk gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Hij is vanuit bijna alle uithoeken van Parijs te zien en naast de nieuwe glazen vloer uit 2014, herbergt dit monument ook een panoramische champagnebar op de derde verdieping, een brasserie en het Michelin-sterrenrestaurant Jules Vernes op de tweede verdieping. 's Nachts wordt de toren verlicht met duizenden lampjes, wat vanop een rondvaartboot op de Seine niets anders dan romantisch is.
Paleis van Tokio
Het Paleis van Tokio heropende in april 2012 na een grondige renovatie met 14.000 m² extra tentoonstellingsruimte. Het werd origineel gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1937 en wordt nu verscheurd tussen moderne en hedendaagse kunst. De collectie van moderne kunst is niet zo uitgebreid als in het Centre Pompidou, maar het voordeel is dat het er rustiger is en dat er meer art deco aanwezig is. Aan de andere kant is er het festival van hedendaagse installaties, video's en new age iconen. Niet alleen het visuele wordt hier tentoongespreid, maar men verkent ook poëtische wegen van kunstenaars zoals bijvoorbeeld Ragnar Kjartansson.
Het kasteel van Versailles
Laat u verblinden door het vergulde goud in de spiegelzaal van het Grand Trianon of op het domein van Marie Antoinette in de kapel van de opera.
Jeff Koons,
Xavier Veilhan, Takashi Murakami, Bernar Venet of
Joana Vasconcelos zijn maar enkele hedendaagse artiesten die te zien waren op deze locatie.
Wie is de volgende om het hof van de Zonnekoning te bestormen? Het park van het kasteel strekt zich uit over achthonderd hectare prachtige gazons, Franse tuinen met vijvers, neoklassieke beelden en zeer verfijnde fonteinen.
Hulde aan het Jodendom in de Marais
De Marais is het zenuwcentrum van de Joodse cultuur in Parijs, aan de kant van de Rue des Rosiers. Het gebied bevat twee plaatsen van kunst en uitwisseling, gewijd aan de Joodse geschiedenis. De Shoah Memorial is het monument dat het lijden, opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog, weergeeft. In het Museum voor Kunst en Geschiedenis van het Jodendom vinden we collecties terug die het complexe spirituele en culturele erfgoed van de mensen van Mozes trachten uit te beelden.
Met deze acht bezienswaardigheden is een bezoek aan Parijs reeds rijkelijk gevuld voor enkele dagen. Echter, Parijs is niet alleen een stad met monumenten en musea, maar heeft ook een rijkelijk cultureel programma en vele openbare plaatsen die de moeite zijn om eens langs te gaan.