Musea in Parijs

Musea in Parijs Parijs is bij uitstek de stad van liefde en romantiek. Maar de Franse hoofdstad heeft ook wereldwijde roem als het gaat om cultuur en musea. Iedereen kent het Louvre, maar er is nog veel meer te ontdekken; met bijna 200 musea biedt Parijs ook op cultureel gebied voor ieder wat wils. Enkele aanraders:

Le Louvre, bekendste museum van Parijs

Heb je het Louvre niet gezien, dan ben je niet in Parijs geweest. Met meer dan 6 miljoen bezoekers per jaar is het museum de grootste culturele trekpleister van Frankrijk en het bekendste Parijse museum. Men startte met de bouw van het Louvre in de tijd van Lodewijk de 14e. De Zonnekoning gelastte in Parijs een paleis te bouwen, van waaruit hij het land kon besturen. Zijn opvolgers hadden ook hun trots en breidden het Louvre onder hun heerschappij telkens weer verder uit, waardoor het gebouw tot kolossale grootte uitgroeide. Het koninklijk paleis van weleer is vandaag de dag zo omvangrijk dat je er dagenlang kunt ronddolen.
De collectie is grofweg verdeeld in zeven afdelingen, die duidelijk op de plattegronden (te verkrijgen bij de ingang) zijn aangeduid:

  1. Oriëntaalse oudheden
  2. Egyptische oudheden
  3. Griekse en Romeinse oudheden
  4. Schilderijengalerij
  5. Sculpturen van de Middeleeuwen tot de moderne tijd
  6. Meubelen en handwerk
  7. Etsen en tekeningen

In de vierde afdeling (schilderijengalerij) is een speciaal gedeelte gewijd aan Oudnederlandse schilders, en daar kunt u onder andere werken van Rubens en Vermeer bewonderen.

Andere musea in Parijs

Natuurlijk bestaat er naast het Louvre nog een groot aantal Parijse museums.

Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay is een ware trekpleister voor cultuurliefhebbers. Vooral schilderfanaten kunnen er hun hart ophalen; het museum heeft een uitgebreide collectie met werken van onder anderen Monet, Renoir en Van Gogh.

Musée National d’Art Moderne

Het Franse nationale museum voor moderne kunst is gevestigd op de vierde en vijfde etage van het Centre Georges Pompidou. Het gebouw is een markant punt in het stadscentrum en is een modern kunstwerk op zich. Het museum laat u werken zien uit het kubisme, surrealisme en alle andere moderne stromingen. Bovendien zijn er topstukken te vinden van onder anderen Matisse, Kandinsky en Picasso.

Musée Carnavalet

Dit museum spitst zich toe op de geschiedenis en ontwikkeling van de stad Parijs. Er zijn verschillende maquettes te zien, die een even helder als verrassend kijkje geven in het Parijs van de voorbije eeuwen. Het museum herbergt verschillende originele aandenkens van het oude Parijs, en er zijn voorwerpen van Napoleon te vinden.

Musée de la Mode et du Textile

Ook wat betreft mode is Parijs wereldberoemd, en daarom heeft de stad dit museum aan de grootste modeontwerpers gewijd. Niet alleen de geschiedenis van de mode komt aan bod, maar er is ook veel aandacht voor de nieuwste wereldwijde ontwikkelingen.

Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme

Dit museum is gevestigd in een mooi gerestaureerd paleis in het centrum van Parijs. U vindt er een uitgebreid overzicht van joodse kunst en cultuur door de tijden heen. Er is speciale aandacht voor de geschiedenis en huidige positie van joden in Frankrijk.

Cité de la Musique

De Cité de la Musique is de topattractie van het cultuurpark La Villette.
Wie geïnteresseerd is in muziek en muziekinstrumenten, kan er zijn hart ophalen. Verder worden hier regelmatig experimentele concerten uitgevoerd.

Cité des Sciences et de l’Industrie

Dit technologiemuseum, dat u ook in het cultuurpark La Villette vindt, laat u kennismaken met de modernste technieken.

Musée National Auguste Rodin

Dit fraaie museum is geheel gewijd aan de befaamde beeldhouwer. Topstuk is zonder twijfel de wereldberoemde ‘Le Penseur’ (De Denker).

Maison de Victor Hugo

Victor Hugo was de bedenker van tegenwoordige kaskrakers als ‘Les Misérables’ en ‘De Klokkenluider van de Notre-Dame’. Alles uit het leven van deze fenomenale schrijver is verzameld in zijn oude huis aan het Place des Vosges.

Espace Saint-Exupéry

Dit museum is geheel gewijd aan een van de bekendste Franse boeken die ooit zijn verschenen. Alles staat hier in het teken van ‘Le Petit Prince’.

Musée Delacroix

Een bijzonder aardig, maar betrekkelijk onbekend museum, waarin alles omtrent de meesterschilder Eugène Delacroix is tentoongesteld. Vooral voor liefhebbers van schilderijen zeker een bezoek waardig.

Tot slot

Uiteraard kent elk museum eigen openingstijden. De meeste musea zijn zes dagen per week geopend. In de regel zijn ze alleen op maandag of dinsdag en de meeste feestdagen gesloten.

Bent u een fanatiek museumbezoeker, dan is het zeker aan te raden de ‘Carte Musées et Monuments’ aan te schaffen bij het Office du Tourisme. Deze pas kost €12,- per dag, en daarvoor biedt hij u toegang tot bijna alle musea, zonder dat u daarvoor in de rij hoeft te staan. Vooral in periodes van topdrukte (kerstvakantie, meivakantie) kan de pas dus zeker handig zijn.
© 2008 - 2024 Salo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Louvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenLouvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenHet grootste en meest befaamde museum ter wereld staat in Parijs, namelijk het Musée du Louvre oftewel het Louvre. Wanne…
De 10 best bezochte kunstmusea in de wereldOf het nu gaat om oude meesters uit de Gouden Eeuw of moderne kunst van spraakmakende kunstenaars: mensen houden van kun…
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Stedentrip ParijsStedentrip ParijsParijs staat bekend als een echte liefdesstad. Dit heeft vooral te maken met de historische bezienswaardigheden, de vele…

Zelf Kreta verkennen; er is zoveel te zien en te ontdekkenWil je Kreta verkennen, zonder reidleiding, maar zelf er op uit. Mooie plekjes, druk toeristisch of bergdorpjes. Je hebt…
Salo (28 artikelen)
Laatste update: 30-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.