Zelf Kreta verkennen; er is zoveel te zien en te ontdekken

Wil je Kreta verkennen, zonder reidleiding, maar zelf er op uit. Mooie plekjes, druk toeristisch of bergdorpjes. Je hebt het eiland niet in een paar dagen gezien. Voor ons de beste manier: zelf een auto huren of een motor! We hebben enorm van dit prachtige, veelzijdige eiland genoten en hebben nog steeds niet alles gezien.

Het eiland Kreta.

Kreta is het grootste eiland dat bij Griekenland hoort. Het eiland is 260 km lang en de breedte varieert van 12 kilometer (bij Ierapetra) tot 60 kilometer. Op het smalste gedeelte van het eiland kun je bij Kalamafka 2 zeeën zien. De Egeïsche en de Libiesche zee. Op veel Griekse eilanden heb je ook echt het gevoel dat je op een eiland bent. Kreta ervaar je het meer als een zelfstandig 'landje' als je daar bent, mede doodat je er dagen kunt rondrijden en nog steeds niet het hele eiland gezien zult hebben. De inwoners zijn vriendelijk en gastvrij. Tegelijkertijd trots en onafhankelijk. Loop je door een dorpje en zitten de bewoners buiten voor hun huisje met elkaar te praten; ze zullen niet reageren als jij dit ook niet doet. Maar groet je ze, dan krijg je zeker een allervriendelijkste reactie.

Een beetje geschiedenis.

Het eiland is in de loop der eeuwen door meerdere volken bezet geweest: Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Venetiërs en Turken. Tijdens de Turkse overheersing, begonnen de Kretenzers een grote onafhankelijkheidstrijd. Rond 1900 begon de onafhankelijkheid van Kreta.In de tweede wereldoorlog hebben de Duitsers het eiland aangevallen. Al deze overheersing hebben de bouwstijlen beinvloed en vaak ook de gerechten. Toch ziet iedere bewoner van Kreta alles als puur kretens. Groot gelijk!

Kreta moet je zien.

Als je het eiland wilt zien kun je dat per auto doen, op de motor, of natuurlijk met een bustocht van een touroperator of zelfs per taxi.
Op de motor* is wat ons betreft de meest intensieve manier; je ruikt de natuur, ziet rondom je al het natuurschoon en de bergen; in de auto kun je door de voorruit en zijramen natuurlijk veel zien, maar op de motor Kreta is alles veel intenser, een ervaring apart!
Maar hoe je ook beslist Kreta te gaan verkennen, ik weet bijna zeker, dat je onder de indruk zult zijn en minstens nog een keer naar Kreta teruggaat.
Hieronder beschrijf ik een paar mogelijkheden, die je eigenlijk wel gedaan en gezien moet hebben, omdat het indrukwekkend is.
1 Startend vanuit het toeristische Malia kun je de weg naar Mochos** nemen, maar je kunt ook via Krassi***. De borden met Lassithi (hoogvlakte) spreken voor zich. De hoogvlakte ligt ten oosten van Iraklion en ten westen van Agios Nikolaos. Dit plateau ligt tssen de bergtoppen van het Diktigebergte op 800 meter hoogte en de vlakte staat bekend om zijn windmolens. Helaas zijn er nog maar weinig oorspronkelijke windmolens intact, de meeste die je tegen zult komen zijn er speciaal voor toeristen of bij eetgelegenheden nagebouwd.
Je vindt hier ook de Dikti-grot die volgens een legende de geboorteplaats van Zeus is. Zeker de moeite waard en ALS je wilt afdalen in deze grot, houd er dan rekening mee, dat bij de afdaling het zelfs rond het vriespunt kan zijn. Terwijl het buiten in het hoogseizoen vaak ruim boven de 30 graden is.

*

Er op uit met de motor

Een echte motor'held' kan zijn hart ophalen met de bochten en de hellingen(10%); lekker 'plat' door de bochten. Er zijn ook prima motoren te huur, maar dat moet je niet niet bij de eerste de beste doen. Vergelijken en een goede deal afsluiten zijn de sleutelwoorden. Heb je vrienden of bekenden op het eiland, dan zullen zij je zeker kunnen adviseren. Logeer je in een hotel of apartementencomplex; de receptie of het barpersoneel zal je vaak een prima adres geven! Houd je aan de maximum snelheid; de wegen kunnen door de droogte en hitte glad worden. Een beetje olie op de weg is al genoeg. Ook zijn de boetes behoorlijk en of die mot je meestal gelijk betalen. Onderweg stoppen bij een restaurant met een schitterend uitzicht over de vlakte, een echt verse boerensalade en een fles bronwater of vers, heerlijk zoete sinaasappelsap. Genieten met een hoofdletter!
© 2008 - 2024 Louisa55, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta is een erg mooi Grieks eiland, waar van alles te beleven valt. Liefhebbers van mooie natuur kunnen er aan hun trek…
Mythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingMythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingDe Minoïsche beschaving is een hele oude beschaving op het Griekse eiland Kreta. Kreta was heel handig gelegen, waardoor…
Mythen en Sagen - Theseus en de MinotaurusMythen en Sagen - Theseus en de MinotaurusDe minotaurus was een verschrikkelijk, moorddadig beest uit de Griekse Mythologie: hij was half mens en half stier. Hij…
De geschiedenis van KretaDe geschiedenis van KretaKreta wordt wel gezien als de bakermat van de Europese beschavingen. Dit komt door de Minoïsche cultuur, die al in 3300…

Van Russische raketbasis tot attractieEen pittoresk nationaal park in Litouwen is de onwaarschijnlijke locatie van een voormalige nucleaire raketbasis uit het…
Musea in ParijsMusea in ParijsParijs is bij uitstek de stad van liefde en romantiek. Maar de Franse hoofdstad heeft ook wereldwijde roem als het gaat…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Louisa55 (3 artikelen)
Laatste update: 10-11-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.