Notre-Dame de Paris en de nieuwe klokken

Notre-Dame de Paris en de nieuwe klokken De Notre-Dame de Paris is een beeldbepalend pand van de Franse hoofdstad. Wie een stedentrip naar Parijs maakt heeft de kathedraal uiteraard op het lijstje van niet te missen locaties staan. Het kan gerekend worden tot een van de hoogtepunten van de trip. Het gebouw is indrukwekkend en is een deel van de geschiedenis van de stad. In 2013 viert de kathedraal een bijzondere verjaardag; de kerk bestaat 850 jaar en dat wordt gevierd met onder meer nieuwe klokken. Speciaal voor die gelegenheid werden er negen bronzen klokken gegoten. Eén daarvan, de grootste, is in Nederland gemaakt. Ze blijken de brand van april 2019 te hebben overleefd.
Notre-Dame de Paris / Bron: Marietapancheva, PixabayNotre-Dame de Paris / Bron: Marietapancheva, Pixabay

Onze Dame krijgt nieuw klokkenspel


Notre-Dame de Paris

De Notre-Dame van Parijs is een inspirerend gebouw. Hij werd ontelbare keren gefotografeerd en getekend. Er zijn boeken over geschreven, films over gemaakt en theaterproducties over uitgevoerd. Er is zelfs een chocolade klok gemaakt door een Belgische chocolatier met de naam Notre-Dame. Elk jaar wandelen tussen de tien en twintig miljoen bezoekers naar binnen om zich te vergapen aan de entree, de glas-in-loodramen en de gewelven in de kerk. Vrijwilligers leiden de bezoekers rond. Ze vertellen hoe de kathedraal verweven is met de geschiedenis van Frankrijk. De gebeeldhouwde koningen boven de poorten van de kathedraal spreken tot de verbeelding net als de monsters die de bezoekers van boven aanstaren. In de kerk zijn verschillende belangrijke relikwieën van Christus bewaard, zoals de doornenkroon. Wie naar Parijs gaat móet de Notre-Dame gezien hebben.

Maria

Notre-Dame de Paris betekent Onze lieve vrouwenkerk van Parijs. De katehedraal is gewijd aan Maria.

Klokken van de Notre-Dame

De klokken klinken over de Franse hoofdstad, roepen de tijd en roepen op tot gebed. De klokken luiden ook bij wendingen in de geschiedenis, zoals na de bevrijding van de stad in de Tweede Wereldoorlog.

Valse klokken

De klokken van de kathedraal waren van slecht brons gemaakt en daarom klonken ze vals. Vijftig jaar na de Franse Revolutie van 1789 staken de Fransen te weinig tijd en te weinig brons van hoge kwaliteit in de klokken. Het was een haastklus die zich eeuwen later nog vals deed naklinken.

Klokkendiefstal

De klokken die oorspronkelijk in de kathedraal hingen waren kort na de revolutie gestolen. Die klokken waren zes eeuwen oud en het ging de dieven niet om de klank maar om het brons. Het duurde twee maanden voor die goed klinkende klokken op de grond stonden, klaar om te worden omgesmolten. Alleen de zwaarste klok bleef hangen. Om die naar beneden te halen was een te zware klus. Die klok van 11,62 ton zwaar heet Emanuel en hij dankt zijn klokkenleven aan zijn gewicht. De Emanuelklok is de oudste van de klokken; hij hangt al sinds de 15e eeuw in de zuidertoren.

Koningen

In de revolutie werden ook de 28 koningen gesloopt die boven de ingang gebeeldhouwd stonden. Ze waakten over de drie poorten. Het was een daad van vandalisme en daar bovenop kreeg de kathedraal te maken met verwaarlozing.

Klok uit Nederland

De nieuwe klokken werden besteld na Napoleons dood. Het werden de haast-klusklokken die eeuwen lang vals hebben geklonken. In 2013 zijn die tot op de draad versleten en het bisdom van Parijs laat nieuwe exemplaren aanrukken. Op zaterdag 23 maart 2013 worden negen nieuwe klokken ingehuldigd. Om 17.00 uur die dag luiden ze voor het eerst ter ere van het 850-jarig bestaan van de kathedraal. Acht nieuwe klokken zijn in Frankrijk gemaakt, maar de negende komt uit Nederland. De grootste van de negen is in Nederland gegoten door Koninklijke Eijsbouts in het Noord-Brabantse dorp Asten. De klok heeft de naam Mariaklok, weegt 6 ton en klinkt als een klok. Hij is gis gestemd. Hij hangt naast de nog grotere Emanuelklok die fis gestemd is.

Klokken

Noordertoren

De meeste klokken hangen in de noordertoren en ze hebben allemaal een naam.
  • Angélique-Francoise - gewicht 1.910 kilo;
  • Antoinette-Charlotte - gewicht van 1.300 kilo;
  • Hyacinthe-Jeanne - een klok van ruim 900 kilo;
  • Denise-David - 767 kilo.

Zuidertoren

  • Emanuelklok - gewicht 11.620 kilo;
  • Mariaklok - 6.000 kilo.

Geschiedenis van de kathedraal

De plek waar de Notre-Dame staat is een historische plek in Parijs. Er stond ooit een Romeinse tempel en later een vroegchristelijke basiliek. In de derde eeuw na Christus kwamen er steeds meer christenen in Parijs en dat was voor bisschop Maurice de Sully in 1160 reden om opdracht te geven voor de bouw van een christelijke kerk. Het moest een kathedraal worden. In 1163 werd begonnen met de bouw van de kerk in vroeggotische stijl. Paus Alexander III was bij de eerste steenlegging aanwezig. Er werd jaren gebouwd aan de kerk. In 1245 stokte de bouw van de twee torens en de metselaars hebben ze nooit meer afgebouwd. In de loop van de jaren veranderde de smaak en ook de bouwstijl: er werd meer barok gewerkt. Pas in 1345 was de kathedraal klaar.

Franse revolutie

De Parijse katholieken gebruikten de kerk voor hun missen, maar tijdens Franse Revolutie in het einde van de 18e eeuw, werd de kerk gesloten. In die tijd werd er veel vernield: de klokken, beelden en schilderijen en er werd op het gebouw zelf ingehakt. In 1801 werd de kerk opnieuw ingewijd voor het katholieke geloof.

Keizer Napoleon

Een belangrijk moment in de geschiedenis van de kathedraal is de kroning van de keizer. In 1804 liet Napoleon zich in de Notre-Dame tot keizer kronen en de kerk was in die tijd in belabberde staat. Het was in 1804 dat Napoleon Paus Pius VII vroeg hem de kronen. De paus kwam, maar toen hij de kroning wilde verrichten aarzelde hij. Op het moment suprême greep Napoleon de kroon en zette hem zelf op zijn hoofd. Meteen daarop klonk het Leve de Keizer uit de menigte.

Het boek van Victor HugoHet boek van Victor Hugo
Klokkenluider van de Notre-Dame
Schrijver Victor Hugo zette de kerk pas echt op de kaart. Hij schreef in 1831 het boek Notre-Dame de Paris, dat bijna geheel in en rond de kathedraal speelt. Het boek is in diverse talen vertaald en verschillende keren verfilmd als De klokkenluider van de Notre Dame. Ook werd het onderwerp van theater- en balletvoorstellingen.

Opknapbeurt

In de negentiende eeuw kreeg de kathedraal een opknapbeurt. Dat paste in de tijd van het opbloeiende katholieke geloof. Tussen 1845 en 1864 werd er aan de kerk gewerkt. Zwakke stenen werden vervangen door nieuwe, muurschilderingen werden gerestaureerd en er kwamen muurspuwers aan de gevels. Tijdens deze renovatie werden ook de glas-in-loodramen ontworpen en geplaatst. Mede door deze ramen is de Notre-Dame beroemd. In 1991 en 2001 volgden nogmaals een renovatie.

Aartsbisschop

De Notre-Dame is de kerk van de aartsbisschop van Parijs. De kerk is niet alleen een toeristische trekpleister; er worden nog altijd diensten en nationale vieringen in gehouden.

De Notre-Dame doemt op / Bron: Persbureau AmelandDe Notre-Dame doemt op / Bron: Persbureau Ameland

Feiten en weetjes over de Notre-Dame

  • Sinds 1862 historisch monuyment;
  • sinds 1991 werelderfgoed;
  • 130 meter lang;
  • 48 meter breed;
  • 35 meter hoog;
  • de torens die niet af zijn, zijn 69 meter hoog;
  • trap naar de toren heeft 365 treden;
  • 3 portalen aan de voorzijde omgeven door beelden;
  • links het Mariaportaal;
  • midden Het Laatste Oordeel portaal;
  • rechts het Annaportaal;
  • Raamrozet in glas-in-lood uit 1225 met een diameter van 9,5 meter;
  • het orgel heeft 7000 pijpen;
  • een tweede orgel heeft 1850 pijpen.

Île de la Cité

De Notre-Dame de Parikl ligt op het Île de la Cité, een eilandje in de rivier de Seine. Het is te bereiken via prachtige bruggen die over de Seine zijn gelegd. De Notre-Dame is snel via de metro te bereiken. De halte is Cité.

Adres

Notre-Dame de Paris
Place du parvis-Notre-Dame 6,
75004 Paris

Bezoekers

Het bezoekersaantal van de Notre-Dame is gedaald na de terreuraanslagen in Parijs. In 2015 bezochte 13,6 miljoen mensen de kathedraal en dat was 700.000 mensen minder dan in 2014. Algemeen wordt aangenomen dat de angst voor aanslagen het bezoekersaantal heeft doen dalen.

Notre Dame in brand

In de vooravond van 15 april 2019 breekt er brand uit in de Notre Dame. De kathedraal brandt uren, de torenspits stort in en honderden brandweerlieden, Parijzenaren staan huilend naar het brandende icoon te kijken en zingen op straat het Ave Maria. Vlak na de brand wordt gevreesd voor de klokken, maar als de rook is opgetrokken en men de schade op kan nemen, blijken de klokken gespaard te zijn gebleven.


Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paris en Chartres - 2 maal de Notre DameDe meeste mensen kennen de Notre Dame in Parijs, vooral ook omdat er een Walt Disney film over opgenomen is. De "Klokken…
Kathedraal van Chartres terecht op werelderfgoedlijstKathedraal van Chartres terecht op werelderfgoedlijstEen van de beroemdste kerken van Frankrijk is de kathedraal van Chartres (Cathédrale Notre-Dame de Chartres). Het is een…
Beroemde historische heersersBeroemde historische heersersWelk imperium bestuurde Djengis (Ghengis) Khan? Waar bevond zich het Osmaanse Rijk? Wie was de Zonnekoning en wie Ivan d…
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…

Vulkaaneifel: het Weinfelder Maar of TotenmaarVulkaaneifel: het Weinfelder Maar of TotenmaarIn de Eifel vind je vele maren. Kogelronde meren, gevormd in de krater van een uitgebarsten vulkaan. Omdat ze zo rond zi…
Madame TussaudsMadame TussaudsMadame Tussauds is de naam van verschillende wassenbeeldenmusea over de hele wereld. Je kunt er oog in oog komen te staa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sanchezn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Leeuwarder Courant
  • www.wikipedia.nl
  • www.sacred-destinations.com
  • https://www.demorgen.be/buitenland/minder-bezoekers-in-notre-dame-na-aanslagen-van-parijs-bf3e6506/ geraadpleegd op 11 oktober 2017
  • http://www.parijs.nu/bezienswaardigheden/notre-dame geraadpleegd op 11 oktober 2017
  • https://www.rd.nl/kerk-religie/notre-dame-in-parijs-krijgt-klok-uit-nederland-1.657460 geraadpleegd op 11 oktober 2017
  • https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2983790/Klok-van-Eijsbouts-lijkt-de-vuurzee-in-de-Notre-Dame-in-Parijs-te-overleven-Goede-hoop geraadpleegd op 18 april 2019 geraadpleegd op 18 april 2019
  • Afbeelding bron 1: Marietapancheva, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 23-07-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.