Parijs: algemene informatie, bezienswaardigheden

Parijs: algemene informatie, bezienswaardigheden Parijs is een prachtige stad, met zeer veel historische gebouwen en grote musea. Het is een multiculturele stad waar zich veel kunstenaars gevestigd hebben. Ook kun je er fantastisch winkelen en uitgaan. Wie Parijs wil ontdekken kan hierbij het beste gebruik maken van de metro, om de enorme afstanden in Parijs te kunnen afleggen. De bezienswaardigheden van Parijs zijn er teveel om op te noemen, enkele zijn de Eiffeltoren, museum Het Louvre, De Notre- Dame en de Sacré-Coeur.

Hoe kom je in Parijs?

  • Je kunt natuurlijk met de auto naar Parijs. Vanaf Nederland is dat goed te rijden. De autosnelwegen komen uit op de ringweg Boulevard Périphérique. Autorijden in de stad zelf zal niet voor iedereen een pretje zijn. Ik zou dan ook aanraden om je auto de rest van de vakantie te laten staan bij het hotel, of in de parkeergarage, en gebruik te maken van de metro.
  • Een meer ontspannen manier om Parijs te bereiken is met de TGV. Vanuit Amsterdam zit je in 3 uur en 15 minuten in het hartje van Parijs. Het is rustig reizen met de TGV, de plaatsen zijn besproken en de trein zelf maakt weinig lawaai.
  • Met het vliegtuig kom je aan bij luchthaven Charles de Gaulle, wat 23 km ten noorden van het centrum van de stad ligt. Met een pendelbus ga je naar het RER station, waat je een trein of bus naar de stad kunt nemen.

Openbaar vervoer in Parijs

Kaartjes voor openbaar vervoer zijn te koop bij Tabac winkels met een ticketvignet, bij metrostations, bij RER stations en bij buschauffeurs. Een kaartje voor een enkele reis kost 1.50 euro. Deze kaartjes zijn voor alle soorten vervoer bruikbaar. In de RER en metro kun je met het kaartje zo vaak overstappen als je wilt, zolang je maar niet door een uitgangspoortje gaat. Bij de ingang en vaak ook bij de uitgang heb je het kaartje nodig. Er staan scanapparaten. Zodra je ticket is goedgekeurd gaat het poortje open. Het metrostelsel heeft wel 300 stations, je hoeft nooit verder te lopen dan 600 meter om een toegang tot de metro te vinden. Om in de metro te komen moeten vele trappen worden geklommen en voor het overstappen moet je soms behoorlijke afstanden afleggen. De metro is voor gehandicapten en mensen die slecht ter been zijn slecht toegankelijk.

Bezienswaardigheden in Parijs

In Parijs is enorm veel te zien, en voor iedereen is er wel wat naar zijn zin te vinden. Er zijn prachtige gebouwen te zien, enorme musea te bezoeken, maar in de stad zijn ook mooie parken te vinden, waar menig Parijzenaar zijn vrije dagen doorbrengt.

De Eiffeltoren

Iedereen die naar Parijs is geweest, moet het symbool van de stad op zijn minst gezien hebben. De toren is mooi te fotograferen vanaf de overkant van de Seine, vanaf het plein van het Palais de Chaillot. Op het terrein wordt je belaagd door verkopers van souvenirs. Leuk is ook om de toren te beklimmen. Als je geen uren in de rij wil staan, kun je het beste vroeg op de dag komen. Je kunt de toren in per lift of met de trap. Je kunt naar keuze tot het eerste platvorm ( 115 m hoog), het tweede of tot het derde platvorm (274 m hoogte), wat alleen met de lift te bereiken is. Het uitzicht over Parijs is er erg mooi.

Museum Het Louvre

Het gebouw is zeer imposant. De ingang is in een glazen constructie in piramide vorm. Ook hier geldt dat het enorm druk kan zijn, reken op wachtrijen of kom ook hier weer op tijd. Het museum is enorm groot, het is onmogelijk om in een dag de volledige collectie te bekijken. In het begin maak je al een keuze met het gebouw waar je ingaat. Als je alle gangen doorloopt heb je een afstand van 17 km afgelegd. Bij de informatiebalie is een plattegrond af te halen, in allerlei talen. De toegang voor volwassenen bedraagt 12 euro per persoon voor de permanente collectie.

Notre- Dame

Een prachtig Gotisch bouwwerk, gebouwd tussen 1163 en 1345. Het gebouw heeft drie grote toegangsportalen, in het gebouw kunnen 9000 mensen tegelijk plaatsnemen. De toren is te beklimmen, hiervandaan heb je een mooi uitzicht op de stad en de waterspuwers, die aan het gebouw hangen.

Sacré-coeur

Op de heuvel van Montmartre staat de verblindend witte basiliek op een heuvel, hoog boven de stad. Vanaf het voorplein heb je een mooi uitzicht op de stad. Tegen betaling kun je ook bovenop de Sacré-Coeur komen. Je moet hiervoor 300 treden beklimmen. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de stad, en op torentjes en waterspuwers, die bij het gebouw horen.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Eiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenEiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenDe Eiffeltoren in Parijs is één van de drukstbezochte en meest tot de verbeelding sprekende gebouwen ter wereld. De Eiff…
Shoppen in ParijsShoppen in ParijsParijs: de stad der liefde. Met de trein ben je 3 uur verwijderd van Parijs. En shoppen in Parijs is geweldig. Zie de an…

Berlijn, de BerenstadBerlijn, sinds 2000 weer de hoofdstad van Duitsand, groeit nog steeds en heeft nu al een bevolkingsdichtheid van meer da…
De driestromenstad Passau in Beieren (Duitsland)De driestromenstad Passau in Beieren (Duitsland)De prachtige stad Passau ligt in Beieren (Duitsland) en telt 52.469 inwoners (2019). Passau ligt niet heel ver van de Oo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.