Berlijn, de Berenstad

Berlijn, sinds 2000 weer de hoofdstad van Duitsand, groeit nog steeds en heeft nu al een bevolkingsdichtheid van meer dan 3.800 inwoners per m2. De stad is levendig, dag en nacht open en heeft heel bijzondere bezienswaardigheden.

Berlijn

Een bezoek aan Berlijn is leuk, de treinreis vanuit Nederland is goed te doen. Je komt dan aan op het nieuwe, grote station (Hauptbahnhof), met heel veel winkels en horeca. Nadeel is, dat je echt even moet zoeken naar de juiste uitgangen. Eenmaal gevonden is het reizen met U-Bahn of S-Bahn eenvoudig. Ondergronds kunt je spannende tochten maken. Gaan dergelijke tochten in andere steden vaak alleen door het riool; in Berlijn kom je ondergronds bunkers en tunnels tegen die werden gegraven door Oost-Berlijners om naar het westen te vluchten.

Wat heeft Berlijn met Beren?

Je komt ze tegen op veel plekken in de stad de beren vaak beschilderd, ze zijn ook terug te vinden inde vlag van Berlijn. Het is namelijk het wapen van de stad. Men denkt dat de Duitse naam van het dier, Bär, een verwijzing is naar het eerste deel van de naam van de stad.

Musea

Na de Tweede Wereldoorlog was er niet veel over van de culturele status van Berlijn. De overheid gaf meer dan 1 miljard euro uit, o.a. aan het Museuminsel, dat nu weer op de Werelderfgoedlijst staat. Dit museumeiland ligt tussen de rivieren Kupfergraben en de Spree, er staan vijf verschillende gebouwen, met daarin een aantal mooie musea. Een ervan is de Alte Nationalgalerie, dat uit 1871 stamt en de vorm heeft van een tempel. Dit museum werd in 2001 heropend en bevat kunst uit de 19e eeuw, waaronder veel prachtige werken van Manet, Monet, Cezanne. Van Renoir hangt er ‘Der nachmittag der kinder in Wargemont’ uit 1884.Geschildert in de typische blauwe Renoirkleuren.

Even verderop is het Pergamonmuseum, dat wordt vergeleken met het Parijse Louvre en het British Museum als het gaat om 's werelds beste archeologische musea. Het juweel van het museum is het Pergamonaltaar (2e eeuw n.Chr.). Dit museum heeft ook een grote collectie Islamitische kunst.

De stad

Wandelen door Berlijn is ook wandelen over Unter der Linden, dat beelden oproept van koetsen en dames en heren in kostuums uit het verre verleden. Hij loopt van de Brandenbuger Tor tot aan het vroegere stadslot van de Hohenzollerns wat uitkijkt op de Berlinerdom. Hier zijn de sacrofagen van de Hohenzollerns te bezichtigen. Verderop staan aan Unter der Linden het Forum Fridericianum, met het ruiterstandbeeld van Frederik de Grote, de Staatsoper en het Holocaustmonument, een indrukwekkend veld van 2711 betonblokken dat naar het midden afloopt. Achter de Brandenburger Tor waarop de Griekse Godin Victoria in haar strijdwagen zit, staat de Reichstag. Bovenop is een glazen koepel waarin via wenteltrappen naar boven gelopen kan worden. In de avond is dit een mooi uitzicht over de verlichte stad.

Midden in hartje Berlijn ligt het grootste plein, de Gendarmenmarkt. Hierop staan zowel links als rechts twee identieke kerken, de Deutscher Dom en de Französischer Dom, die speciaal voor de hugenoten gebouwd werd en waarin een hugenotenmuseum zit. In het midden van dit grote plein staat het Konzerthaus.

Een andere interessante kerk is de Gedächtniskirche, eigenlijk alleen nog een toren, met een bijzondere vorm. De kerk werd zwaar beschadigd bij geallieerde bombardementen. Het had weinig gescheeld of de ruïne van de kerk was afgebroken, maar de bevolking van Berlijn wist dat te voorkomen. Op het plein rondom deze kerk zitten veel leuke eetgelegenheden en een markt. Het is aan het begin van de Kurfurstendamm, met zijn vele winkels. Hier zit ook de KaDeWe, het grootste warenhuis van Europa met een delicatessenafdeling waar je uit meer dan 33.000 artikelen kan kiezen.

Berlijn is een veelzijdige stad, waar iedereen wel iets kan vinden, met zijn vele musea, winkels en horeca. En vergeet Checkpoint Charlie niet, de voormalige grensovergang in de Frederichstrasse, dat een toeristische trekpleister is geworden. Dat net als de beren die volgens velen altijd dansen, hoort bij Berlijn.
© 2010 - 2024 Cc01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrips in EuropaVeel mensen zijn toe aan een lekker weekendje weg naar een grote stad. In Europa zijn veel verschillende grote steden om…
Studeren in BerlijnBerlijn is een erg populaire stad bij internationale studenten. Dit komt doordat het een erg goedkope stad is om te stud…
Berlijn tips: de leukste dingen om te doen in BerlijnBent u zelf ook van plan om naar Berlijn te gaan? Maak dan gebruik van deze "Berlijn tips"! Dit artikel weergeeft de leu…

Dublin - UNESCO LiteratuurstadDe Ierse hoofdstad Dublin is door de UNESCO uitgeroepen tot City of Literature ofte Literatuurstad. Niet verwonderlijk w…
Parijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs is een prachtige stad, met zeer veel historische gebouwen en grote musea. Het is een multiculturele stad waar zic…
Bronnen en referenties
  • Berlijn.Startpagina.nl www.smb.museum www.kadewe.de
Cc01 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.