Toscane; Florence en Michelangelo

Toscane; Florence en Michelangelo De wereldberoemde kunstenaar Michelangelo is geboren in de buurt van Florence en verhuist al op jonge leeftijd naar deze toen al bruisende stad. Hier leert hij het vak van beeldhouwer en kunstschilder. In de loop van zijn leven zal hij veel betekenen voor de stad en laat hij de staat veel van zijn werken na.

Algemeen

Florence, de beroemde cultuurstad van Italië, bevat talrijke oudheidkundigheden. Natuurlijk is de grootste schoonheid van de stad de Dom of Duomo, maar er zijn ook heel veel kleine bezienswaardigheden, waarvan vele vervaardigd zijn door Michelangelo. Hier een aantal van deze mooie stukjes stad.

Piazzale Michelangelo

Dit plein ligt hoog boven Florence. Uiteraard is het met de auto te bereiken, maar daar moet toch wel voor worden omgereden. Het is echter ook mogelijk om, via een leuke spectaculaire wandeling vanaf de oever van de Arno, het plein te voet te bereiken. Het was de architect Ciuseppe Poggi die tussen 1865 en 1871 deze wandelroute aanlegde.

Het plein biedt een weergaloos uitzicht over de hele stad. De torenspitsen, koepels en bruggen bieden een goed oriëntatiepunt. De omringende heuvels maken het geheel af. Op het plein zelf staat een kopie van het beeld “David” van Michelangelo, omringd door bronskleurige kopieën van de standbeelden welke de graven versieren van Lorenzo di Medici, hertog van Urbino en Giuliano di Medici, hertog van Nemours (hieraan dankt het plein zijn naam). De beelden hebben de namen: Dag, Nacht, Morgenlicht en Avondschemer.

Stadmuren van MichelangeloStadmuren van Michelangelo

De stadsmuren van Michelangelo

Deze muren zijn gebouwd door Migelangelo in 1529, in eerste instantie geïmproviseerd gebouwd om de belegering van augustus 1930 te kunnen weerstaan. Later werden de muren versterkt. De enkele jaren eerder verdreven di Medici werd wederom als Hertog van Toscanië aangesteld.

De David van Michelangelo

In Florence zijn 3 exemplaren van de David te vinden; een replica op de Piazzale Michelangelo, een replica voor het Palazzo Vecchio, en natuurlijk het origineel in de Galleria Dell´Accademia. Het beeld wordt beschouwd als symbool van kracht en jeugdige menselijke schoonheid.

replica van "De David"replica van "De David"
Het beeld is, de toekomstige koning, David vlak voor de strijd met de reus Goliath. De aderen op zijn armen staan strak en de vorm van zijn lichaam geeft aan dat hij in beweging is, duidelijk een beeld dat de actie om Goliath te doden nog moet plaats vinden, maar ieder moment kan gebeuren. Een innerlijke concentratie straalt van het beeld af.

De opdracht werd gegeven door het Arte della Lana (het wolgilde). Het beeld is (gedurende september 1501 en augustus 1504) door de toen 29 jarige Michelangelo gekerfd uit een blok marmer uit Carrara en is 19 ton zwaar. Het beeld zelf weegt bijna 5,5 ton. Toen het, originele ruim 5 meter hoge, beeld nog op het marktplein Della Signoria stond, viel de linkerarm van het beeld en doodde een boer. Cosimo di Medici was tijdens het gebeuren aanwezig en gaf aan volledig verrast te zijn door het voorval. De breuk van de arm is nog steeds duidelijk zichtbaar, alsmede een breuk van de middelvinger van de rechterhand.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italië – Florence, geboorteplaats van de renaissanceItalië – Florence, geboorteplaats van de renaissanceDe Italiaanse stad Florence – in het Italiaans Firenze genaamd – is een wereldberoemde stad, die vooral vanwege haar ove…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…

Toscane; MontepulcianoMontepulciano, een stad in de Toscane van Italië, bekend om zijn uitstekende Vino Nobile die wereldwijd bekend is. Daarn…
Stedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgStedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgRusland is onderdeel van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Van al deze staten is Rusland het grootst en toeristi…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 06-08-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.