Toeristische Informatie over Toscane

Toeristische Informatie over Toscane Toscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 miljoen mensen. De hoofdstad van de regio is Florence. Toscane staat bekend om het prachtige landschap en de rijke historie en traditie. Vele artiesten en kunstenaars uit de geschiedenis komen uit deze regio of hebben een tijd in Florence en omgeving gespendeerd. Toscane wordt ook gezien als de geboorteplaats van de Italiaanse Renaissance beweging. In de regio zijn dan ook invloedrijke musea te vinden zoals Chianciano, Uffizi en Pitti Palace.

Toscane

Toscane is niet alleen beroemd om de kunst die hier in de geschiedenis is gemaakt. Het gebied kent ook een rijke culinaire traditie. En is beroemd om zijn wijnen. Onder andere de bekende Chianti, Vino Nobile di Montepulciano, Brunello die Montalcino en Morellio di Scansano.

Wereld Erfgoed in Toscane

In Toscane zijn zes locaties aangewezen als Wereld Erfgoed; het historische centrum van Florence, het historische centrum van Siena, het plein van de kathedraal van Pisa, het historische centrum van San Gimignano, het historische centrum van Pienza en de Val d'Orcia. Toscane kent daarnaast meer dan 120 beschermde natuurreservaten. Dit maakt Toscane en de hoofdstad Florence tot een populaire Toeristische trekpleister. Elk jaar bezoeken meer dan tien miljoen toeristen Florence. Dit maakt het tot een van de meest bezochte steden ter wereld.

Renaissance in Toscane

Toscane, met name Florence, wordt gezien als de geboorteplaats van de Renaissance. Florence was in de 15e eeuw een zeer machtige stad. Ze veroverden Arezzo al in 1348 en kochten Pisa in 1505 en Livorno in 1421. Florence vormde een republiek totdat de de bekende Medici familie erg machtig werd en de stad domineerde. Onder deze machthebbers voltrok zich de Renaissance in Italië. In 1494 werd de stad weer een republiek en dit zou maar liefst tot 1512 duren.

Beroemd om de Kunst

Toscane heeft een unieke artistieke achtergrond. Florence is wereldberoemd om de waterverf schilderijen die hier zijn gemaakt. Zo beroemd dat een bijnaam van Florence is het Kunstpaleis van Italië. Ook de aanwezigheid van een grote hoeveelheid Renaissance kunst en architectuur maakt Florence tot een geliefde toeristische bestemming. Schilders zoals Cimabue en Giotto zijn hier opgeklommen. De meest bekende namen zijn natuurlijk die van Michelangelo en Leonardo da Vinci.

Eilanden van Toscane

Toscane kent ook een groot aantal eilanden. Deze Toscaanse archipel is vooral bekend vanwege het eiland Elba. Het grootste eiland in deze archipel en het op twee na grootste eiland in Italië. De hoofdstad heet Portoferraio oftwel de IJzerhaven. Een echte vestingstad en de plek waar Napoleon in ballingschap verbleef als Keizer van Elba. Door Napoleon is ook het Palazzo Mulini gebouwd. Hij verbleef hier in grote luxe maar de trotse keizer ervoer dit als een een gevangenschap en wist het eiland succesvol te ontsnappen na tien maanden.
De Toscaanse archipel was populair als gevangenis want het een na bekendste eiland is Montecristo. Wereldberoemd door het boek de Graaf van Monte Christo. Sinds 1970 is het eiland officieel Italiaans natuurgebied en het mag niet zonder toestemming betreden worden.

Beroemde Toscanen

De lijst van beroemde Toscanen is lang en indrukwekkend maar wie zonder twijfel bovenaan de lijst hoort is Leonardo da Vinci. In de glorietijd van de Florentijnse republiek en de renaissance was hij een belangrijk en beroemd figuur en dat is niet meer veranderd. Deze filosoof, schrijver, beeldhouwer, uitvinder, ingenieur, architect en schilder was een genie die op alle terreinen wist uit te blinken.
Andere beroemde Toscanen zijn Francesco Petrarca (dichter), Tommaso Masaccio (schilder), Giacomo Puccini (componist) en Gino Bartali (wielrenner).
© 2012 - 2024 Gosupress, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…
Winkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenWinkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenDe prachtige Italiaanse regio Toscane is een paradijs voor shoppers. Grote steden zoals Pisa en Florence hebben talrijke…
Toscane; Florence, Gate of ParadiseTegenover de mooie Dom van Florence staat het Baptisterium oftewel doopkapel. Deze kapel is ouder dan de kerk zelf en he…
Toscane; Siena en zijn geschiedenisToscane; Siena en zijn geschiedenisEen begrip binnen Toscane in Italië, deze Middeleeuwse stad; Siena. Een stad die in de 16e eeuw bij het groothertogdom d…

Europa, algemene informatieEuropa, algemene informatieEuropa is een relatief klein werelddeel, voor het grote aantal inwoners, wat maarliefst 46 landen telt. De hoofdstad van…
Bronnen en referenties
Gosupress (24 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.