Toscane; Siena en zijn geschiedenis

Toscane; Siena en zijn geschiedenis Een begrip binnen Toscane in Italië, deze Middeleeuwse stad; Siena. Een stad die in de 16e eeuw bij het groothertogdom de Medici van Florence werd ingelijfd. Doordat de Florentijnen hun eigen stad meer wilde laten groeien dan Siena heeft de stad toen (gelukkig) niet de kans gehad om zich verder te ontwikkelen en heeft, tot groot genoegen van de toeristen, zijn Middeleeuwse karakter behouden. Zelfs heden ten dagen wordt moderne bouw uit Siena geweerd.

Legende

Omtrent het ontstaan van de stad Siena, een oude rivaal van Florence in Toscane, doen diverse legenden de ronde.

Onder andere de legende dat Siena gesticht is door de zonen van Remus, Aschius en Senius. Zij zouden de stad Rome zijn uitgevlucht voor hun oom Romulus. De kleuren van de zadeldekken van hun paarden waren wit en zwart. Een wolvin heeft hun vergezeld op hun vlucht vanuit Rome. De twee jongemannen zouden het Castello Senio, op de plaats waar Siena ligt, hebben gebouwd. De zogende wolvin is ook, net als van Rome, het symbool van Siena geworden. De kleuren van de stad zijn zwart wit, naar de zadeldekken van de gevluchte zoons.

Geschiedenis

De stad is net als Rome gebouwd op heuvels, alleen Rome op zeven en Siena op drie. Het ligt op 320 meter hoogte en is de best bewaarde Middeleeuwse stad van het land met nauwe straatjes en mooie gebouwen.

De stad bestond al in de tijd van de Etrusken, waar de naam Sena al bekend was. Gedurende de Romeinse tijd heeft keizer Augustus er een militaire kolonie gevestigd, de naam was toen Sena Julia. In 313 werd de stad een bisdom.

Tot de 14e eeuw

Van 774 tot 1147 werd de stad bestuurd door graven en leenmannen van de Duitse keizer Karel de Grote en zijn opvolgers. In 1147 werden de bisschoppen verdreven en namen de burgers het bestuur van de stad over, waarbij de edelen zich buiten de stad moesten vestigen. Hierdoor ontstond de actieve geldhandel van de edelen met de burgers. Doordat zij zich met de burgerij verenigden ontstonden grote handelsfirma´s die hun handel in heel Europa en in het Oosten aan de man brachten.

De stad had zijn grootste bloei in de 13e en 14e eeuw toen vooral de gotische kerken verrezen. Het waren openbare en particuliere gebouwen. In 1203 werd de universiteit van Siena opgericht, vermaard om haar faculteiten rechten en medicijnen (het is tot op heden nog steeds één van de belangrijkste universiteiten van Italië).

Siena koos ten tijden van de strijd tussen de Ghibellijen en de Guelfen de kant van de eerste groep waarbij de stad in de strijd in 1269 door Florence werd verslagen. In 1348 brak de pest uit in de stad en hierdoor kwam maar liefst 2/3 van de inwoners om het leven.

Tot heden

Het was hertog Cosimo 1 de Medici van Florence, die Siena in 1559 inlijfde bij het Toscaanse hertogdom. De bloei van de stad werd door de Florentijnen vertraagd om hun eigen stad in hun voordeel te laten groeien en bloeien. Dit is achteraf een geluk voor Siena geweest, hierdoor blijf het namelijk zijn gotische karakter behouden wat nu zoveel toeristen trekt. In 1859 was het Siena die zich als eerste Tocaanse stad aansloot bij het koninkrijk Italië.

Sinds 1995 staat ook historische binnenstad van Siena op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Wat is de oudste nog actieve commerciële bankBanken in alle soorten en maten, maar 1 moet de oudste en nog actieve bank zijn. Dat is de Banca Monte dei Paschi di Sie…
Een beknopt overzicht van SienaEen beknopt overzicht van SienaDe grandeur van deze prachtige stad die eeuwen de strijd aanging met Firenze, is waar te nemen in de dom van Siena, de t…
Een inleiding tot de Chianti wijnenEen inleiding tot de Chianti wijnenDe Chianti streek in Toscane strekt zich uit tussen Firenze en Siena en is verdeeld over 8 gemeenten. De wereldberoemde…

De Trevifontein in RomeVoor Romeinse begrippen is de Trevifontein bijna 'nieuw'. De fontein is namelijk 'pas' zo'n 240 jaar geleden aangelegd.…
Toscane; Arezzo, bezienswaardighedenArezzo in de Toscane in Italië is een oude stad met veel historie. Door de vele eeuwen heen zijn er natuurlijk de gebrui…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 10-09-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.