Toscane; Siena en zijn paleizen

Toscane; Siena en zijn paleizen Een Middeleeuwse stad in het hart van de Toscane in Italië. Siena, een stad met een prachtig plein waarom heen diverse gebouwen staan. Paleizen gebouwd toen de burgers het voor het zeggen hadden in Siena, de een nog mooier en groter dan de andere. Echt waard om bezichtigd te worden. Vanwege de vele bezienswaardigheden, wordt de stad ook wel en openluchtmuseum genoemd.

Algemeen

Het centrum dat nog steeds aan de Middeleeuwen doet denken heeft een prachtig centraal plein, waar diverse prachtige gebouwen te bezichtigen zijn.

Buiten de prachtige Duomo, en andere kerken, musea en de gotische toren heeft Siena (in de Toscane van Italië) een grote keur aan paleizen. Een paar van de vele paleizen zijn:

Palazzo Tolomei

Dit paleis ligt aan het Piazza Tolomei. Op één van de marmeren zuilen voor het paleis is de Romeinse wolvin afgebeeld. De wolvin is, volgens de legende over het ontstaan van de stad, meegekomen met de zoons van Romulus, tijdens hun vlucht uit Rome. Het werd gebouwd aan het einde van de 12e eeuw (tussen 1205 en 1267). en daardoor het oudste familiepaleis van de stad.

Door de eeuwen heen hebben familieleden het paleis uitgebreid en verbeterd. Er werden twee verdiepingen bijgebouwd en aan de zijkanten voorzien van tweelingvensters met het fijne smeedwerk.

Tegenwoordig is in het paleis een bank gevestigd.

Palazzo Salimbeni

Aan het Piazza dei Salimbeni liggen drie paleizen, waaronder het Palazzo Salimbeni. De bouw van dit paleis is begonnen in de 14e eeuw en is eigenlijk pas afgerond in de 19e eeuw (in 1879 hebben er uitbreidingen en restauraties aan het gebouw plaatsgevonden). De opdrachtgevers waren de familie Salimbeni, die het ook gebruikt heeft om te wonen. Het is in gotische stijl gebouwd met de typerende drielingvensters met slanke zuiltjes en spitsbogen.

Van oorsprong was in dit paleis de oudste leenbank van Siena gevestigd. In 1866 werd het paleis door de oudste bank ter wereld, de Monte dei Paschi di Siena, een museum gemaakt. Het kocht diverse kunstwerken aan, maar alleen van kunstenaars afkomstig uit de stad. Er zijn werken te bewonderen van Pietro Lorenzetti, Beccafumi en Vanni.

Het museum is alleen op afspraak te bewonderen.

Palazzo Chigi-Saracini

Het Palazzo Chigi- Saracini staat aan de Via di Città. De machtige familie Marscotti heeft in de 12e eeuw dit paleis laten bouwen om er zelf te kunnen wonen. Tot dat het Palazzo Pubblico werd gebouwd, zo´n 2 eeuwen later, was hier het bestuur van de Republiek van Siena gevestigd.

In 1506 kocht de familie Piccolomini – Mandoli het paleis en liet het verbouwen in de nieuwe renaissance stijl. Uit deze familie zijn pausen voortgekomen, namelijk Pius II en Pius III. Deze familie wist het paleis ook niet lang in handen te houden want in 1770 kwam het in handen van de familie Saracini. Marcantonop Saracomo heeft de facade vergroot. Het was zijn zoon Galgano die begon met het verzamelen van kunst en die eigenlijk met het museum begon. Helaas stierf de familie uit en het paleis kwam in handen van de Chigi´s.

Tot op heden wordt er nog steeds een geweldige kunstcollectie in het gebouw bewaard, vooral Italiaanse meesters van de Sienese School (Sassetta, Sodoma, Beccafumi, Botticelli). Ook is er een grote collectie Italiaans keramiek (uit de 16e en 18e eeuw) en een grote boeken- en muziekbibliotheek.

In 1932 richtte de graaf Guido Saracini de beroemde Accademia Musical Chigiana op, met als doel het organiseren van Master Classes voor de voornaamste muziekinstrumenten. Deze Accademia is gehuisvest in het Palazzo Chigi-Saracini.

Palazzo Pubblico

Dit paleis ligt aan de Piazza del Campo en werd oorspronkelijk in de 14e eeuw gebouwd als zetel voor de “Raad van Negen”, het stadsbestuur van Siena. Voor die tijd was het gehuisvest in het Palazzo Chigi-Saracini. Het paleis symboliseert de trots, macht en vrijheidszin van de burgers van Siena. Aan dit paleis, eigenlijk het stadhuis, is een enorm toren gebouwd, de Torre del Mangia van 102 meter hoog. Het geheel is gebouw in gotische stijl. In de boogvelden van het paleis is het zwart-witte wapen van de stad, de Balzana, aangebracht. In het midden van de bovenste verdieping is een Christusmonogram aangebracht, het wapen van de heilige Bernardinus. Deze predikte in de 15e eeuw op de Campo. In het Palazzo zijn de mooiste fresco´s te bewonderen, die in een uitzonderlijk goede staat verkeren. Er zijn fresco´s te vinden van:
  • Sano di Pietro (een kroning van Maria, uit 1445)
  • Sodoma (Verrijzenis uit 1537 en 2 stuks uit 1529)
  • Simone Martini (Guidoriccio Fogliano te paard, van 1328; Maestà die Madonna)
  • Ambrogio Lorenzetti (de Goede Regering met voorstellingen van het leven van de Middeleeuwen, 1338-1340)
  • Taddeo di Bartolo (taferelen uit het leven van Maria en Christus, goden, filosofen, vorsten en nog veel meer, 1407-1414)

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toscane; PienzaPienza is een stadje in de Toscane van Italië. Toen Piccolomini paus Pius II werd, vond hij het nodig om zichzelf onster…
Een beknopt overzicht van SienaEen beknopt overzicht van SienaDe grandeur van deze prachtige stad die eeuwen de strijd aanging met Firenze, is waar te nemen in de dom van Siena, de t…
Een beknopt overzicht van PienzaPienza bevindt zich in de Regio Siena, meer bepaald in de vallei Val d'Orcia. Het aanzicht van de stad is nog steeds dit…
Capitolijnse MuseaCapitolijnse MuseaRome kent veel musea. Eén van de grootste is toch wel de Capitolijnse musea. De collectie bestaat uit beelden, schilderi…

De Trevifontein in RomeVoor Romeinse begrippen is de Trevifontein bijna 'nieuw'. De fontein is namelijk 'pas' zo'n 240 jaar geleden aangelegd.…
Toscane; Arezzo, bezienswaardighedenArezzo in de Toscane in Italië is een oude stad met veel historie. Door de vele eeuwen heen zijn er natuurlijk de gebrui…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.