Een beknopt overzicht van Pienza

Pienza bevindt zich in de Regio Siena, meer bepaald in de vallei Val d'Orcia. Het aanzicht van de stad is nog steeds dit van 1462, toen Paus Pius II van zijn geboortestad de ideale renaissancestad wilde maken. Voor deze gelegenheid werd de stad, voorheen Corsignano, de naam Pienza toevertrouwd wat letterlijk betekent stad van Pius. Sedert 1996 behoort het historisch centrum tot het UNESCO werelderfgoed.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste monumenten staan allemaal opgesteld langs Piazza Pio ofwel het centrale plein, met een trapeziumvormige plattegrond verdeeld in rechthoeken.

Duomo di Pienza: De dom van Pienza wordt ook wel de basiliek of de kathedraal van Santa Maria Assunta genoemd. Hoewel de kerk één van de hoogtepunten is van de Renaissance architectuur zijn er toch kenmerken van de Franse Gotiek terug te vinden zoals het sterk hellende dak en het centrale medaillon in het fronton.
De voorgevel is volledig opgebouwd uit travertijn en is ingedeeld in drie verticale vlakken bekroond met een driehoekig fronton. Het redelijk sobere interieur van de kathedraal is dan weer grotendeels in gotische stijl uitgevoerd wat dan weer in fel contrast staat met het oorspronkelijke idee van de ideale Renaissance stad.

Bron: Pierreci, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Pierreci, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Palazzo Piccolomini: Dit prachtige paleis werd gerealiseerd vanaf 1459 en is geïnspireerd op het palazzo Rucellai in Firenze, ontworpen door de Florentijnse Renaissance architect Leon Battista Alberto, de leermeester van Bernardo Rossellino. Het paleis is één van de eerste paleizen gebouwd in de Renaissance stijl, het is volledig opgebouwd uit natuursteen, heeft een rechthoekig grondplan en bevat 3 verdiepingen. Op de hoeken zijn de medaillons van de familie Piccolomini aanwezig. Het paleis heeft een prachtige binnenkoer met overdekte gallerijen en een kleine tuin in Renaissance stijl, van waaruit je een indrukwekkend zicht hebt op de vallei Val d'Orcia.

Palazzo Vescovile: Palazzo Vescovile bevindt zich aan de linkerkant van het centrale plein en recht tegenover Palazzo Piccolomini. Dit paleis wordt ook wel Palazzo Borgia genoemd, naar de kardinaal Borgia Rodrigo (de latere paus Alexander VI) die er in de 15de eeuw zijn woonplaats had. Het paleis is opgebouwd in een sobere renaissance stijl en bevat 3 verdiepingen. Aan de kant van de straat corso del Rossellino zijn de medaillons van de familie Borgia te bezichtigen.
Sedert 1997 is er het religieus museum "museo diocesano" in gehuisvest dat een grote collectie van christelijke taferelen en objecten aanbiedt.

Palazzo Comunale: Dit paleis doet dienst als het stadhuis. Het paleis is ontworpen door de architect Bernardo Rossellino, maar werd grondig aangepakt in de 19de eeuw. De voorgevel is opgebouwd uit travertijn met op het gelijkvloers een open arcade steunende op kolommen met ionisch kapiteel. De 1ste verdieping heeft 4 raamopeningen uitgevoerd in neo gotische stijl, wat toch wel vreemd aandoet en niet overeenkomt met het originele project. In het interieur en meer bepaald in de raadzaal, is een affresco schildering van de Senese school aanwezig die de Madonna met kind voorstelt, samen met de patroonheiligen van de stad Pienza.



Gerechten

Pienza is bekend om zijn schapenkaas, Pecorino genaamd, te verkrijgen in verschillende vormen en rijpheid. Een aanrader is de pecorino stagionato in barriques, hierbij wordt de kaas te rijpen gelegd in eikenhouten vaten.
© 2012 - 2024 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toscane; PienzaPienza is een stadje in de Toscane van Italië. Toen Piccolomini paus Pius II werd, vond hij het nodig om zichzelf onster…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Toscane; Siena en zijn geschiedenisToscane; Siena en zijn geschiedenisEen begrip binnen Toscane in Italië, deze Middeleeuwse stad; Siena. Een stad die in de 16e eeuw bij het groothertogdom d…
Toscane; Siena en zijn paleizenToscane; Siena en zijn paleizenEen Middeleeuwse stad in het hart van de Toscane in Italië. Siena, een stad met een prachtig plein waarom heen diverse g…

Een beknopt overzicht van PisaEen beknopt overzicht van PisaDe stad Pisa is de hoofdstad van de Provincie Pisa. Pisa kende zijn economisch hoogtepunt in de 12de en 13de eeuw wat re…
Een beknopt overzicht van ArezzoEen beknopt overzicht van ArezzoDe stad Arezzo is de hoofdstad van de gelijknamige regio. De stad is vooral bekend om zijn maandelijkse antiekmarkt, de…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Pierreci, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Guntherd (25 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.