Een beknopt overzicht van Arezzo

Een beknopt overzicht van Arezzo De stad Arezzo is de hoofdstad van de gelijknamige regio. De stad is vooral bekend om zijn maandelijkse antiekmarkt, de grootste van Toscane en omwille van het decor in de met Oscars bekroonde film "La vita è bella". De stad heeft een groot aantal monumenten en een prachtig centraal plein.

Historisch centrum.

Arezzo is een zeer aangename stad om te bezoeken mede doordat het de drukte niet kent van Firenze. De stad heeft naast een groot aantal kerken en monumenten tevens een prachtig centraal plein (Piazza grande) waar iedere laatste zaterdag en iedere 1ste zondag van de maand de "fiera antiquaria" (antiek markt) plaats heeft. Een must voor iedere antiekliefhebber.

Belangrijkste kerken zijn de duomo, la chiesa di San Domenico, la basilica di San Francesco, Santa Maria della Pieve, la chiesa di SS. Annunziata en la chiesa di Santa Maria delle Grazie. Vooral de basilica di San Frascesco mag niet worden overgeslagen, de basiliek herbergt immers één van de grootste frescosycli van Italië namelijk "De legende van het Ware Kruis" aan de hand van "Piero della Francesca". De fresco vertelt de geschiedenis van het kruis waaraan Christus werd genageld. Belangrijkste monumenten en pleinen zijn het anfiteatro Romano, casa del Petrarco, casa Vasari, fortezza Medicea, logge del Vasari, Piazza Grande, palazzo della fraternita dei Laici, palazzo dei Priori, palazzo Albergotti en palazzo Pretorio.

La vita è bella en the English patient

Arezzo is natuurlijk ook bekend als tafereel voor diverse films die er werden opgenomen. De bekendste zijn ongetwijfeld "la vita è bella" van en met Roberto Benigni en "The English patient". In de stad is het mogelijk om de "la vita è bella" route te volgen, deze route leidt langs de belangrijkste gebouwen en pleinen waar diverse scénes uit de film werden opgenomen. Nabij de gebouwen en pleinen staan dan ook bordjes en foto's uit de film met de betreffende scénes.

Shopping en eten

Zoals eerder aangehaald is Arezzo vooral bekend om zijn groot aantal antiekwinkels maar wie er wil shoppen komt er ook aan zijn trekken. Net zoals in Firenze zijn ook hier de modehuizen van de bekendste Italiaanse ontwerpers vertegenwoordigd.

Evenementen

Arezzo is een levendige stad, tal van evenementen worden er dan ook georganiseerd. De belangrijkste zijn de volgende:

La giostra del Saracino:

Ieder jaar opnieuw op de laatste zaterdag van Juni en op de eerste zondag van September heeft dit middeleeuws steekspel plaats op de Piazza Grande. Voor deze gelegenheid wordt het centrum van Arezzo omgetoverd in een historisch tafereel.

Fiera antiquaria:

Iedere laatste zaterdag en eerste zondag van de maand wordt in het historisch centrum de maandelijkse antiekmarkt georganiseerd.

Arezzo wave:

Een zesdaags muziek festival waar zowel Italiaanse als internationale muziekgroepen optreden.
© 2012 - 2024 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Toscane; Arezzo, bezienswaardighedenArezzo in de Toscane in Italië is een oude stad met veel historie. Door de vele eeuwen heen zijn er natuurlijk de gebrui…
Let op bij het kopen van een boerenwoning in ToscaneToscane is er vol van: de fascinerende boerenwoningen die ooit deel uitmaakten van een boerderij. Nu worden ze volop geb…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…

Een beknopt overzicht van PienzaPienza bevindt zich in de Regio Siena, meer bepaald in de vallei Val d'Orcia. Het aanzicht van de stad is nog steeds dit…
Een beknopt overzicht van LuccaEen beknopt overzicht van LuccaLucca wordt ook wel eens het kleinere broertje van Firenze genoemd. Het grote verschil is dat Lucca veel rustiger is dan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LPLT, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Guntherd (25 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.