Een beknopt overzicht van Lucca

Een beknopt overzicht van Lucca Lucca wordt ook wel eens het kleinere broertje van Firenze genoemd. Het grote verschil is dat Lucca veel rustiger is dan Firenze en dat vooral omdat de stad ommuurd is waardoor het autoverkeer uitgesloten is. De stad is dan ook zonder probleem te voet of met de fiets te bezichtigen. Omwille van zijn historische centrum, rijk aan monumenten, werd Lucca recent voorgesteld om toegevoegd te worden aan de lijst van het UNESCO werelderfgoed. Lucca bevindt zich in het Noordwesten van Toscane in de vlakte van de vallei van de Arno en wordt begrensd door het Pisaanse gebergte, de Serchio rivier en de Garfagnana streek. De stad is tevens de hoofdstad van de gelijknamige Provincie.
Lucca, door de Etrusken gesticht, heeft zich volop ontwikkeld in de Romeinse periode wat nog volop te zien is aan het rechthoekige stratenpatroon, het plein "Piazza del Anfiteatro" waar ooit het amfitheator stond en de San Michele in Foro, in de typische Pisaans Romaanse stijl. In de 6de eeuw werd Lucca hoofdstad van het Groothertogdom Tuscia om vervolgens in de 12de eeuw tot Republiek te worden uitgeroepen.

Te bezoeken

Cattedrale di San Martino: De kathedraal, gewijd aan de heilige San Martino, bevindt zich aan het plein "Piazza di San Martino" en werd gebouwd in de Pisaans - Romaanse stijl in de 13de eeuw na de voltooiing van de klokkentoren. Dit verklaart het assymmetrische uiterlijk van de voorgevel, uitvoerig gedecoreerd met arcaden en beeldhouwwerk van Nicola Pisano en Guidetto da Como. Boven het centrale portaal bevindt zich rechts een beeldhouwwerk van San Martino op zijn paard.

San Michele in Foro: De kerk bevindt zich op het plein "Piazza San Michele" waar ooit het oude Romeinse forum stond. De kerk werd gebouwd in de 11de eeuw en wordt volgens velen beschouwd als één van de mooiste Romaanse kerken van Toscane. Vooral de rijk gedecoreerde voorgevel met zijn gedraaide zuilen, dwerggalerijen, ingelegd marmer en beeld van San Michele zijn een prachtig staaltje van architectuur.

Basiliek van San Frediano: De basiliek bevindt zich op het gelijknamige plein "Piazza di San Frediano". De kerk is één van de oudste van Lucca en gaat terug tot de 6de eeuw. De voorgevel dateert uit de 13de eeuw en is versierd met een kleurige mozaïek waardoor de kerk qua stijl zich onderscheidt van de andere kerken die Lucca rijk is.

Palazzo Pfanner: Dit paleis werd gebouwd in 1667 voor de familie Moriconi in een mengeling van Renaissance en Barok stijl. Het paleis heeft één van de mooiste tuinen van Toscane, aangelegd in de 18de eeuw en gekenmerkt door barokbeelden van figuren uit de Romeinse mythologie. Het gebouw werd in 1860 aangekocht door Felice Pfanner die er een bierbrouwerij in onderbracht dewelke open bleef tot 1929. Momenteel is er in het paleis een grote collectie hofkostuums uit de 18de en 19de eeuw ondergebracht.

Torre Guinigi: Deze middeleeuwse toren behoort toe aan het gelijknamige paleis. De toren werd gebouwd in de 14de eeuw door de familie Guinigi, indertijd de belangrijkste familie van Lucca, om hun superioriteit uit te drukken. Van bij de afwerking werd de toren bovenaan voorzien van enkele steeneiken die vooruitgang symboliseren. De toren is de belangrijkste van de weinig overgeblevene en is open voor het publiek. Vooraleer van het prachtige uitzicht over de stad moeten eerst 230 treden worden overwonnen maar het is zeker de moeite. De ingang ligt in de straat "Via Sant'Andrea 45".

Casa Puccini: Dit 15de eeuwse huis was de geboorteplaats van de wereldberoemde componist Giacomo Puccini (1858 - 1924). Het huis is nu een museum gewijd aan de componist en bevat portretten, kostuums en een piano waar de componist zijn laatste onvoltooide opera Turandot componeerde.

Anfiteatro Romano: Dit amfitheater bevindt zich aan het gelijknamige plein. van het oorspronkelijke Romeinse amfitheater is enkel nog de vorm te herkennen. Dit prachtige unieke plein wordt gekenmerkt door vier doorgangen waar dieren en gladiatoren ooit de arena betraden. Tot 1830 stond dit plein vol met huizen en krotten toen op bevel van het stadsbestuur de opdracht werd gegeven om de originele ovale vorm terug te geven aan het plein. Het plein kreeg vervolgens de naam Piazza del mercato omwille van de dagelijkse markt die er werd gehouden tot aan het midden van de 20ste eeuw toen de markt verplaatst werd naar de Mercato del Carmine.

Stadsmuren: De imposante stadsmuren omringen het centrum van Lucca, de werken werden begonnen rond 1500 en voltooid in 1645. Bij hun voltooiing werden ze beschouwd als zeer geavanceerd. In de 19de eeuw werden de muren omgetoverd tot park waar de plaatselijke bevolking gretig gebruik van maakte. Nu nog is het aangenaam wandelen of fietsen over deze muren om te genieten van de vele mooie uitzichten die ze over de stad bieden.

Evenementen

Lucca Summer Festival: In de maand Juli zijn er tal van optredens van Italiaanse en Internationale artiesten. Enkele namen die sedert de start in 1998 op de affiche stonden zijn onder ander Elton John, Bob Dylan, Ennio Moricone, Zucchero, Dave Matthews, Eric Clapton.

Palio di San Paolino: Iedere 12 Juli vindt de historische boogschiet wedstrijd plaats om de patroonheilige van de stad San Paolini, te eren. Naar aloude traditie start de wedstrijd op 11 Juli met een stoet van de deelnemende wijken doorheen het historisch centrum van Lucca.
De dag van de wedstrijd zelf start met opnieuw een stoet maar ditmaal door de boogschutters zelf. Eindpunt van de stoet is de basilica di San Paolino waar de schutters halt houden om er de patroonheilige te eren. Tegen de avond heeft dan eindelijk de wedstrijd plaats. Het doel is om vanop 36 meter afstand een houten cilinder met diameter 12cm en 50cm lengte te verbrijzelen. Aan de winnaar wordt de Palio (een vaandel geschilderd door een bekende kunstenaar) toegekend waarna het feest kan beginnen. gedurende deze 2 dagen zijn er in de stad overal kraampjes met drank en eten aanwezig.
© 2012 - 2024 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Een inleiding tot de Chianti wijnenEen inleiding tot de Chianti wijnenDe Chianti streek in Toscane strekt zich uit tussen Firenze en Siena en is verdeeld over 8 gemeenten. De wereldberoemde…
Coreglia Antelminelli, ToscaneToscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleiner…

Een beknopt overzicht van ArezzoEen beknopt overzicht van ArezzoDe stad Arezzo is de hoofdstad van de gelijknamige regio. De stad is vooral bekend om zijn maandelijkse antiekmarkt, de…
Harderwijk, één van de HanzestedenHarderwijk, één van de HanzestedenDe meeste mensen kennen van Harderwijk het Dolfinarium maar deze oude stad heeft veel meer te bieden. De stad staat vol…
Bronnen en referenties
Guntherd (25 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.