Coreglia Antelminelli, Toscane

Toscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleinere pittoreske dorpen die in het Italiaans "borghi" worden genoemd. Deze "borghi" in Toscane maken net als deze in andere provincies deel uit van de classificatie "I Borghi più belli d'Italia" en zijn internationaal erkend omwille van hun cultuurhistorische waarde.

Ligging Coreglia Antelminelli en hoe te bereiken

 • Met de auto: Autosnelweg A11 vanaf Firenze- afrit Lucca; autosnelweg A12- afrit Lucca. Vanaf Lucca SS12 tot aan Borgo a Mozzano, vervolgens SP "Lodovica" tot aan Calavorno, SS445 volgen richting Barga - afrit Piano di Coreglia.
 • Met de trein: Trein Firenze SMN naar Ghivizzano-Coreglia met overstap in Lucca: duur treinrit ongeveer 2 uur.

De oorspong van de naam

Coreglia is afkomstig van het Latijnse woord "Corrilia" wat zoveel wil zeggen als halte, tussenplaats waar men halt hield om te rusten gedurende de lange vermoeiende reizen. Antelminelli wijst dan weer op de nobele familie die gedurende lange tijd de macht over het dorp en de omliggende streek had verworven.

Geschiedenis

 • 10de eeuw: De eerste documenten die de naam "Coreglia" vermelden behoren toe aan de kerk wanneer de bisschop Gherardo de gronden van deze vesting schonk aan de familie "Rolandinghi", eigenaars van het dorp "pieve di Loppia".
 • 11de-12de eeuw: Coreglia sluit zich aan bij Lucca, van wie het economisch en geestelijk afhangt (orde van S. Martino). Op die manier geraakt Coreglia betrokken bij de vele veldslagen tussen Guelfi en Ghibellini.
 • 1316: Coreglia wordt, na een belegering van 58 dagen, overwonnen door de Ghibbelijnse krijgsheer Castruccio Castracani die door deze overwinning de titel Heer van Lucca verkrijgt. In 1327 wordt Coreglia een Hertogdom met als Hertog Castruccio Castracani. Deze krijgt zelfs een vermelding in de biografie van Macchiavelli in 1520 omwille van zijn initiatief om de macht van Lucca uit te breiden in Toscane.
 • 1341: Coreglia valt in handen van Firenze en staat voortaan onder het gezag van Francesco Castracani degli Antelminelli. In 1355 krijgt Coreglia Antelminelli de titel van Graafschap door Keizer Karel IV wat echter slechts stand houdt tot 1369 wanneer de Heren van Lucca beslissen om de oude orde te herstellen en de hoofdzetel van het Graafschap naar Borgo a Mozzano te verplaatsen.
 • 15de- 16de eeuw: Behalve een korte periode aan het begin van de 14de eeuw behoort Coreglia steeds toe aan de Republiek Lucca. In 1562 wordt, omwille van zijn getrouwheid, de titel van Gemeente verkregen wat tot op heden nog steeds het geval is.
 • 1862: Aan de naam Coreglia wordt Antelminelli toegevoegd, ter ere van de familie Antelminelli die op Coreglia zijn stempel gedrukt heeft.
 • 1883: Door Carlo Vanni wordt de kunstschool "Scuola di disegno e plastica" opgericht. Een school gespecialiseerd in het maken van gipsen afdrukken en beelden. Deze school zal een belangrijke rol spelen voor de stad gedurende de 20ste eeuw.

Bezienswaardigheden

We bevinden ons in de vallei van de Serchio, in het Noordelijke gedeelte van de Regio Lucca, in een uithoek van Toscane tussen de Apuaanse Alpen en de Appennijnen. Zondermeer een zone die in perfecte symbiose is met kunst, geschiedenis en natuur. In dit lanschap vinden we er de natuurlijke terrassen van de vele wijn- en olijfgaarden, kleine kerken en landbouwdorpen die de geschiedenis van deze streek hebben bepaald. Eèn van deze dorpen is dus Coreglia Antelminelli dat druk bezocht wordt door toeristen gedurende de zomer.

De kerk S.Martino:

Deze Romaanse kerk is één van de oudste in de Regio Lucca. Gebouwd in de 9de eeuw en in de toekomst meermaal uitgebreid en verbouwd. De huidige apsis, kapitelen en zijbeuken dateren uit de 10de eeuw terwijl de asymmetrische voorgevel werd gerealiseerd tussen 1500 en 1700. De klokkentoren dateert uit 1854.

De kerk S.Michele:

Deze kerk werd gebouwd in de 11de eeuw naast de oude vesting en toren die later omgevormd werd tot de huidige klokkentoren. Opmerkelijk is de Romaanse preekstoel in de vorm van een rund, uniek in zijn stijl. Tevens te vermelden is het 15de eeuwse kruisbeeld waarin duidelijk Germaanse invloeden te bespeuren zijn en de twee marmeren beelden (madonna en engel) die dateren uit de 14de eeuw en die grote gelijkenissen vertonen met het werk van de Florentijnse kunstenaar Giovanni Pisano.

Prachtige paleizen:

Het stadspatroon dateert oorspronkelijk uit de 16de eeuw maar heeft in de loop der geschiedenis tal van veranderingen ondergaan. Er zijn tal van prachtige historische paleizen terug te vinden. Hierbij onder andere Palazzo del Comune (gebouwd in 1572), Palazzo Vanni (huidige museum van gipsbeelden) en Palazzo Antonimi e Vincenti. Laatstgenoemde paleis was de geboorteplaats van Benedetto Puccinelli, één van de belangrijkste Italiaanse botanisten uit de 19de eeuw.

Ghivizzano:

Dichtbij Coreglia Antelminelli vinden we het kleine middeleeuwse dorp Ghivizzano terug. Het lijkt wel of de tijd hier stil heeft gestaan. Ieder jaar opnieuw worden hier verschillende middeleeuwse feesten georganiseerd waaronder het gastronomische "Norcini a Castello" dat ieder jaar opnieuw tal van bezoekers lokt..

Lokale gerechten

De regio Lucca is bekend om zijn omvangrijk bosgebied. Kastanjes, champignons en bosvruchten zoals bosbessen, frambozen, aardbeien worden er dan ook omvangrijk gebruikt in de keuken.

De meest typische gerechten zijn:
 • Castagnaccio: dit is een taart op basis van fijngemalen kastanjes en pijnboompitten
 • Polenta di neccio: dit is een soort puree op basis van fijngemalen kastanjes geserveerd met champignonsaus of vleessaus
 • Ravioli: dit zijn pasta's gevuld met champignons, vlees, ...
© 2011 - 2024 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Let op bij het kopen van een boerenwoning in ToscaneToscane is er vol van: de fascinerende boerenwoningen die ooit deel uitmaakten van een boerderij. Nu worden ze volop geb…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…
Winkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenWinkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenDe prachtige Italiaanse regio Toscane is een paradijs voor shoppers. Grote steden zoals Pisa en Florence hebben talrijke…

Dwars door Cuba: het Oude Havana voorbijWie voor de eerste keer Havana bezoekt zal zich uiteraard toeleggen op het Oude Havana (zie artikel De pleinen van het O…
Dwars door Cuba: provincies Las Tunas en HolguínDe kleine Cubaanse provincie Las Tunas heeft de bezoeker niet veel te bieden maar ligt volledig "off the beaten track".…
Guntherd (25 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.