Toscane; Pienza

Pienza is een stadje in de Toscane van Italië. Toen Piccolomini paus Pius II werd, vond hij het nodig om zichzelf onsterfelijk te maken. Hij besloot zijn geboortedorp Corsignano uit te breiden tot de ideale stad, en doopte hem om tot Pienza. Gedurende de periode dat Pius II paus was zijn een aantal gebouwen neergezet die nog steeds te bezichtigen zijn.

Algemeen

Pienza ligt ten zuiden van Siena op ongeveer 490 meter hoogte met een prachtig uitzicht over de Vald'Orcia. Het heeft circa 2.300 inwoners. Het stadje heeft een eigen karakter, de gebouwen uit de renaissance lijken wel op een poppenhuis. Pienza leeft voornamelijk van de landbouw en de Pecorino Kaas is wereldberoemd.

Paus Pius IIPaus Pius II

Geschiedenis

De stad is ontworpen door Bernardo Rosselino en gebouwd (in zijn huidige vorm) in het midden van de 15e eeuw. De opdrachtgever voor het centrum van de stad was Paus Pius II (Aeneas Silvius Piccolomini) die in 1405 in Pienza geboren is. Paus Pius liet zelfs de naam van de stad veranderen, de oude naam was Corsignano. Pienza betekent "stad van Pius".Tot aan de 8e eeuw was Pienza een bescheiden Middeleeuws dorp, maar transformeerde door de plannen van de paus. Deels geïnspireerd door Leon Battista Alberti, die een filosofie over de ideale stad ontwikkelde, vertrouwde de paus het hele project aan Rosselino toe. Toen de paus in 1464 stierf was het hele plan gedoemd te mislukken, want het werk liet men terstond liggen.

Bezienswaardigheden

Piazza Pio II

Als kern van de stad werd het centrale plein door Rosselino ontworpen met een trapezevormige plattegrond en bestrating die hij in rechthoeken verdeelde. Hierdoor ontstond de indruk van een toneel, dat wordt omringd door belangrijke gebouwen. De beschikbare ruimte was beperkt, evenals de mogelijkheid van perspectief en waardigheid van de geweldige gebouwen die het plein zouden gaan sieren. Aan de oostzijde staat het bisschoppelijk Paleis, aan de noordkant (haaks op het paleis) het gemeentehuis. Kardinaal Rodrigo de Borgia (de latere paus Alexander VI) vatte belangstelling op voor het Palazzo Vescovile; hij vestigde hier zijn familiepaleis. In het midden tussen het Palazzo Borgia en het Palazzo Piccolomini plaatst hij de kathedraal. Het plein staat sinds 1996 op de Wereld erfgoedlijst van de UNESCO.

Duomo Santa Maria Assunta
Gebouwd tussen 1460 en 1462, op de plaats van de Romaanse kerk di Santa Maria, waarvan nog heel weinig over is. Het ontwerp van de kerk lijkt veel op een Duitse Hallenkerk. De gevel van de kerk is van travertine steen. De binnenkant van de kathedraal is een vreemd mengsel van Gothiek en Renaissance en bevat een verzameling van vijf altaarstukken, beschilderd door een Sienese artiest uit die tijd. De prachtige marmeren tabernakel is gemaakt door Rosselino. Het meest bizarre van deze kathedraal is misschien dat de transept en de apsis op punt van instorten staan. De kerk is gebouwd op onbetrouwbaar terrein, heeft een slechte fundering, en nu staat de top van de kerk op het punt van afbreken. Reusachtig scheuren sieren de muur en vloer, diverse pogingen om dit probleem op te lossen zijn mislukt. Op de gevel staat het wapen van de paus.

Palazzo Comunale

De toren van dit paleis is gebouwd naar Florentijns voorbeeld. Op de benedenverdieping is een hoge loggia. Deze bevat drie arcaden die op Ionische zuilen zijn geplaatst. Op de bovenverdieping zijn hoge vensters, waardoor veel licht in de raadszaal naar binnen komt. De vorm van de ramen werden ook gebruikt bij het pauselijke familiepaleis.

Palazzo Piccolomini

De voorgevel van dit vierkante paleis is een gekopieerde versie van waarschijnlijk het Palazzo Rucellai in Florence. Dit gebouw, dat door Alberti was ontworpen had hij in 1451 in Florence voltooid. Toch wordt dit gebouw beschouwd als het meesterwerk van Rossolino, gebouwd op de plaats van voormalige Piccolomini familie huizen. Binnen is een mooi binnenhof, waar een trap leidt naar de pauselijke appartementen die nu gevuld zijn met een assortiment van meubels uit diverse perioden en mindere kunst enz. Aan de achterkant is een drievlak loggia waar de gasten van de paus zich konden vergapen aan de prachtige uitzichten over het platte land.

Museo Diocesano
Het museum staat naast de dom en heeft waardevolle bezittingen van kerkinventarissen. Uit de San Francesco komt het indrukwekkende kruis van Segna di Bonaventura, een neef van de beroemde Duccio die Buoninsegna. De 3 wandkleden uit het einde van de 15e eeuw zijn gemaakt in een Vlaams atelier. Verder is er een interessante mengeling van kunstwerken, heilige manuscripten, wandtapijten en miniaturen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een beknopt overzicht van PienzaPienza bevindt zich in de Regio Siena, meer bepaald in de vallei Val d'Orcia. Het aanzicht van de stad is nog steeds dit…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Pausverkiezing; “wist u”Wanneer een paus is overleden, wordt er door maximaal 120 kardinalen in een afgesloten ruimte een nieuwe paus gekozen. D…

Toscane; Commune di BargaBarga is een klein gehuchtje in het Toscaanse Italië. Het ligt in de buurt van Lucca en heeft een oud historisch centrum…
Toscane; San GimignanoSan Gimignano is een historische stad in het Italiaanse Tocane. In deze stad was het vroeger een soort status symbool om…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.