Toscane; San Gimignano

San Gimignano is een historische stad in het Italiaanse Tocane. In deze stad was het vroeger een soort status symbool om een eigen toren te hebben. In de 15e eeuw waren er dan ook maar liefst 72 torens, waarvan er nu nog 14 in de stad overeind staan. Naast de torens heeft de stad een heleboel bezienswaardigheden.

Algemeen

Deze stad met zijn 14 torens ligt op 20 km van Siena, tussen Florence en Siena in. Het ligt met zijn circa 7.100 inwoners op een heuveltop van 334 meter hoog. Deze autovrije stad wordt ook wel het “Manhattan van de Middeleeuwen” genoemd, gewoon omdat zijn mooie torens de skyline van de stad domineren. Eigenlijk is San Gimignano een groot openluchtmuseum.

Sinds 1990 staat de historische binnenstad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Geschiedenis

Al ongeveer 300-200 jaar v.Chr. was er een Etruskische nederzetting rondom San Gimignano, al heette de stad toen anders. Het was de bisschop van Modena, Gimignano, die de stad redde van barbaarse aanvallen. De stad besloot uit dankbaarheid de naam van deze bisschop als naam van de stad aan te nemen. Sinds 1353 behoort San Gimignano bij Florence.

In de Middeleeuwen bevond San Gimignano zich op een knooppunt van handelswegen, waar onder andere saffraan naar Nederland werd vervoerd.

Gedurende de Middeleeuwen (15e eeuw) had de stad op een gegeven moment 72 torens, niet alleen als verdedigingswerk tegen plunderaars, maar ook als symbool van invloed en rijkdom van de adel. Veiligheid, macht en aanzien werd ontleend aan de hoogte van de toren.

De torens

Wettelijk was bepaald (per fare la bella figura) dat een toren niet hoger mocht zijn dan de La Rognosa, die 51 meter hoog is. Deze toren maakte deel uit van het Palazzo del Podestà, de zetel van de burgemeester. Inmiddels is de La Rognosa wel de oudste toren, maar niet meer de hoogste.

uitzicht vanaf de Torre Grossa / Bron: MarkusMark, Wikimedia Commons (Publiek domein)uitzicht vanaf de Torre Grossa / Bron: MarkusMark, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Enkele namen van de torens:

 1. Torre La Rognosa, van de Palazzo del Podestà, waar de burgemeester zetelde
 2. Torri Gemelle Degli Ardinghelli, van de familie Ardinghelli (deze twee torens zijn niet even hoog, maar worden wel tweelingtorens genoemd)
 3. Torri Gemelle di Salvucci, van de Ghibellijnse familie Salvucci
 4. Torre del Diavolo (duivelstoren, omdat gezegd wordt dat deze door de duivel zelf is gemaakt)
 5. Torre Grossa bij het Palazzo del Popolo, deze 54 meter hoge toren is de enige toren die te beklimmen is. Hiervandaan kan over de stad worden uitgekeken.
 6. Torre Pendente

Bezienswaardigheden

 • Lange dubbele stadsmuren van bijna 2.200 meter waarover gewandeld kan worden
 • Piazza del Duomo
 • Collegiata op het Piazza del Duomo. Belangrijkste bezienswaardigheid van de stad met prachtige kunstwerken zoals fresco´s, beeldhouwwerken, schilderijen enz.
 • Museo D`Arte Sacra e Museo Etrusco. Het staat naast het Collegiata en bevat kunst van zowel religieuze aard als vanuit de Etruskische periode.
 • Museo Civico, het belangrijkste museum van San Gimignano. Hier zijn schilderijen van kunstenaars uit Siena, Florence en Umbrië ondergebracht. Dante heeft hier ooit een redevoering gehouden.
 • Piazza della Cisterna, dit is het mooiste plein van de stad en wordt omgeven door Palazzi vanuit de Middeleeuwen. De fontein (cisterna betekend waterput) waar het plein naar vernoemd is, is in 1237 gebouwd.
 • Palazzo Vecchio del Podestà, aan het eind van de 18e eeuw omgebouwd tot het Teatro dei Liggieri. De klokkentoren, Torre Rognosa, behoort tot dit paleis.
 • Chiesa Sant´Agostino met fresco´s over het leven van de heilige Augustinus
 • Via San Giovanni, de winkelstraat met olijfolie, de typische wijn van San Gimignano (de Vernaccia di San Gimignano, voorzien van een DOCG label), enz.
 • Het jaarlijkse kleurrijke Ferie delle Messi dat eind juni wordt gehouden.

Super apart

De Nederlandse artiest Frank Boeijen heeft op zijn Album “De Ballade Van De Dromedaris” uit 1999 een nummer over San Gimignano opgenomen. Het gaat als volgt:

De Torens Van San Gimignano

En ik hoorde
Vogels zingen
Vogels zingen
Een opbekend lied
Een opgewekt lied

En in de verte
Gloren de torens
Gloren de torens
Van San Gimignano

Door de bomen
Achter de kerk
Tussen de doden

Kijk naar de hemel
Tel de sterren
Kijk naar de hemel
Zo ver weg

Door de bomen
Achter de kerk
Tussen de doden

En in de verte
Gloren de torens
Gloren de torens
Van San Gimignano
San Gimignano

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een beknopt overzicht van San GimignanoEen beknopt overzicht van San GimignanoSan Gimignano is een middeleeuws stadje dat wordt gekarakteriseerd door dertien torens die het silhouet van de stad bepa…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Toscane, klassiek cultuurlandschapToscane, klassiek cultuurlandschapHet Italiaanse Toscane is een streek met een haast onovertroffen landschap van glooiende heuvels, oude vestingstadjes en…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…

Toscane; PienzaPienza is een stadje in de Toscane van Italië. Toen Piccolomini paus Pius II werd, vond hij het nodig om zichzelf onster…
Toscane; VolterraEén van de Toscaanse stadjes waar nog Romeinse overblijfselen te bezichtigen zijn, is Volterra. Hier ligt even buiten de…
Bronnen en referenties
 • Afbeelding bron 1: MarkusMark, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 10-09-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.