Toscane; Volterra

Eén van de Toscaanse stadjes waar nog Romeinse overblijfselen te bezichtigen zijn, is Volterra. Hier ligt even buiten de stad een Romeins amfitheater. De stad zelf is nog ouder, want de Etrusken hebben Volterra ooit als één van hun 12 steden in bezit gehad. Door de eeuwen heen is hier veel gebouwd, dus er is veel te bezichtigen.

Algemeen

Dit boeiende stadje ligt ten westen van Siena, en heeft ruim 10.000 inwoners. Het is beroemd om zijn levende illustratie van de Toscaanse geschiedenis. Het ligt op de bizarre, afbrokkelende heuvelrug, de Balze.

Geschiedenis

De Etruskische nederzetting van Velathris was één van de 12 Etruskische steden en een belangrijk handelscentrum en partner van de Dedecapolis, waar toen ter tijd ruim 25.000 mensen woonden. Vanwege het moeizame terrein om de stad, was het een van de laatste steden die vielen voor Rome. In 260 v.Chr. doopten de Romeinen de stad om tot Volaterrae.

In de 5e eeuw kreeg Volterra een eigen bisschopszetel, waardoor het in de omgeving een nog belangrijker stad werd dan het al was. Waar nu het fortezza staat, stond vroeger het castelllo van de bisschoppen.

Tijdens de Middeleeuwen was Volterra een welvarende stad, die zich aardig kon meten met Florence. Gedurende de 13e en 14e eeuw brandde er een strijd los tussen de Guelfen den de Ghibellijnen. De Florentijnen veroverde de stad in 1361. Ruim 100 jaar later, in 1472, veroverder Lorenzo Il Magnifico de stad opnieuw. Hij heeft de vesting Rocca Nuova aan de Rocca Vecchio toegevoegd. In 1530 werd de stad onderdeel van het groothertogdom Toscane.

Bezienswaardigheden

  • Het Museo Etrusco Guarnacci; een museum met Toscaanse kunstvoorwerpen uit de geschiedenis, waaronder een schenking uit een erfenis van 650 Etruskische grafurnen, sommige met bewerkte deksels met een afbeelding van de dode. Het beroemdste stuk is een terracotta grafpaneel waarop twee mensen staan, die stoïcijns de dood onder ogen zien.

  • De Paizza dei Priori; het middelpunt van Volterra. Hier staat het (lichtbruine) Palazzo dei Priori, het is het oudste gebouw van de gemeenteraad in Toscanië en men geloofd dat het model heeft gestaan voor de Palazzo Vecchio van Florence. De voorgevel met een gekanteelde toren is versierd met wapenschilden uit terracotta en steen van de Florentijnse adel die ooit over de stad geregeerd hebben. In de raadszaal zijn fresco's te bewonderen uit Florence en Siena, waaronder één van Jacopo di Cione uit 1383 (Annunciatie).

  • De Duomo Santa Maria Assunta; deze kathedraal, gebouwd in de Romaanse stijl, werd in 1120 gewijd. Heeft in het midden van de 13e eeuw een aanzienlijk verbouwing ondergaan. Er werd in de stijl van Pisa marmer aan de voorgevel aangebracht. De mooie tabernakel in de kerk is van de hand van Mino da Fiesole. Prachtig en interressant is het beschilderde houtsculptuur van een anonieme kunstenaar uit Pisa. Leonardo Ricciarelli nam in de 16e eeuw het interieur van de kathedraal grondig onder handnen. Het plafond met zijn prachtige stucwerk en fresco's gemaakt door Giovanni Balducci. Verder beschikt de kathedraal over 13 gebeeldhouwde preekstoelen.

  • Op de plaats waar vroeger een antieke zonnetempel stond, staat heden ten dage de achthoekige doopkapel San Giovanni, met als kunstschat het door Andrea Sansovino in 1502 gemaakte doopvont. Het uit panchina opgetrokken gebouw straalt eenvoud uit. Panchina is een locale lievelingssteen.

  • De Palazzo Vescoville; één van de grootste bezienswaardigheden van de stad. In dit Palis is onder andere een prachtig verguld bronzen kruis te bewonderen waarvan gedacht wordt dat het door Giambologna gemaakt is. Tevens is er een borstbeeld van Antonio del Pollaituolo uit de 15e eeuw.

Andere bezienswaardigheden

  • Aanzienlijke delen van de Etruskische muren, in de Porta all'Arco (een van de hoofdpoorten) bevinden zich nog drie Etruskische geeeldhouwde hoofden
  • Het 2100 jaar oude Romeinse amfitheater ligt aan de noordkant van de stadsmuren. Dit theater is gebouwd in opdracht van een plaatselijke Etruskische familie.
  • Het 13e eeuws Palazzo Pretorio. De toren wordt Il Torre Porcellino genoemd, vanwege het uitgehakte varkentje.
  • Palazzo Viti, gebouwd aan het einde van de 16e eeuw, maar door Benedetto Viti (een succesvolle zakenman)volledig laten renoveren.

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italië: VolterraVolterra is gelegen in de provincie Pisa in de Italiaanse stad, Toscane. Volterra trekt voornamelijk toeristen aan omwil…
Etrusken, een oude beschavingDe Etrusken waren een machtig volkje in Toscane van Italië zo ongeveer het laatste millennium v.Chr. Zij begonnen met he…
Etrusken, de geschiedenisVele steden in Toscane hebben hun bestaan te danken aan de Etrusken. Van 1000-89 v.Chr. heeft deze beschaving een beslis…
De Etrusken in oude tijdenDe Etrusken in oude tijdenDe Etrusken waren een krijgshaftig en zeevarend volk, dat geruime tijd tezamen met de stad Carthago de hegemonie uitoefe…

Toscane; San GimignanoSan Gimignano is een historische stad in het Italiaanse Tocane. In deze stad was het vroeger een soort status symbool om…
Toscane in Italie; Chiusi een bezoek waardChiusi is een oud stadje in de Toscane van Italië, al ruim 3000 jaar oud en oorspronkelijk een Etruskische stad. In de b…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 10-09-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.