Toscane in Italie; Chiusi een bezoek waard

Chiusi is een oud stadje in de Toscane van Italië, al ruim 3000 jaar oud en oorspronkelijk een Etruskische stad. In de bronstijd waren hier als bewoners, waar archeologische vondsten in het Museo Nazional Etrusco te bewonderen zijn. Al is het een klein stadje donder druk uitgaansleven, er is genoeg te bezichtigen. In het stadje kende zijn grootste bloeitijd tussen de zesde en vijfde eeuw voor Christus.

Algemeen

In de tijd dat de Etrusken de stad in bezit hadden was de naam Clevins (oftewel Clusium op zijn Latijns). Inmiddels is het een stad met ca. 9.000 inwoners op een oppervlakte van 58 km². Dit stadje ligt boven het dal van de rivier Chiana (ooit een zijrivier van de Tiber en daarmee in directe verbinding met Rome), vlak bij Umbrië. Het huidig stratenpatroon in de stad stamt uit de begintijd dat de Romeinen de stad in beheer hadden, ongeveer vanaf 296 v.Chr.

Volgens de overlevering ligt op de heuvel ten noorden van de stad, de Pioggio Gaielle, Lars Porsena begraven. Dit was een koning die in 507 v.Chr. een poging heeft gewaagd om Rome aan te vallen.

De stad biedt geen druk uitgaansleven.

De geschiedenis

Archeologische vondsten hebben aangetoond dat in Chiusi al in de bronstijd (12e 10e eeuw v.Chr.) primitieve bewoners moeten zijn geweest. Er zijn namelijk restanten gevonden van huttendorpen uit de "Villanoviano" tijd (9e - 8e eeuw v.Chr.). Ook zijn er bewijzen gevonden dat de Etrusken hier hebben vertoefd, zoals aardewerk en geïmporteerde Griekse vazen. Alles is in musea ondergebracht.

In de 4e eeuw kwam het Christendom naar Chiusi, er was toen al een eigen bisschop. Deze ligt begraven in de Catacomben van de Heilige Mustiola. Tussen 538 en 544 vond de Gotisch - Byzantijnse oorlog plaats, waarbij de stad meerdere keren werd bezet en verwoest. Pas in de 6e eeuw werd deze stad een belangrijk hertogdom van de Lombarden in Midden Italië.

Dit gaat goed voor ongeveer 1.000 jaar. Daarna gaat het bergafwaarts met Ghiusi, het wordt heen en weer getrokken tussen het Guelfische Siena en het Ghibbelijnse Orvieto, en door de moerasvorming van het omliggende grondgebied van de stad. Op een kaart van de Val di Chiana, getekend door Leonardo Da Vinci, was te zien dat het hele gebied vanaf het meer van Montepulciano tot onder Città della Pieve moerasgrond was. Door het moeras kwamen er malariamuggen, die malaria veroorzaakten. Deze ziekte verdreef de bevolking uit zowel de stad als van het land. Pas toen Groothertog Pietro Leopold aan het einde van de 17e eeuw het gebied om Chiusi liet droogleggen, kwamen de mensen weer terug.

Door deze drooglegging, en dus grondverbetering, bloeide niet alleen de landbouw, maar ook de economie op en groeide de bevolking. In de 19e eeuw werd de stad ontdekt door archeologen en veranderde de stad in een grote graafput.

Bezienswaardigheden van de stad

  • Museo Nazional Etrusco; gesticht in 1870 en ondergebracht in een paleis met een antieke zuilengevel. Dit museum in Chiusi is één van de belangrijkste van Toscane op het gebied van archeologie. Het is niet alleen in bezit van kunstvoorwerpen van de Etruskische bevolking, maar ook van de Griekse- en Romeinse bewoners. Het bezit is opgebouwd uit opgravingen uit de omgeving en door privé schenkingen. Omdat de Etrusken heel lang de gewoonte hadden hun doden te verbranden en hun asurnen bij te zetten, heeft het museum een grote hoeveelheid en soorten van asurnen. Dit museum wordt beschouwd als één van de mooiste musea van Italië als het gaat om grafrecipiënten en grafsierkunst. Daarnaast zijn er ook vazen, gereedschap van brons, sieraden en nog veel meer te bezichtigen.

  • Duomo San Scondiano; de kathedraal uit de 6 eeuw, gebouwd op de plaats waar ooit een heidense tempel stond. Aan de kathedraal hebben in de 13e en eind 19e eeuw restauraties plaatsgevonden. In de kathedraal is een albasten doopvont met de afbeelding van Johannes de Doper, waarvan wordt verondersteld dat het uit de school van Andrea Sansovino komt. Boven het hoogaltaar hangt een monument ter ere van de patroonheilige van de stad, St. Mustiola. In 274 werd zij, in opdracht van de toenmalige keizer, tijdens een christenvervolging dood gegeseld. Los naast de kathedraal staat, boven een grote Romeinse Cisterne, een uit de 13e eeuw daterende klokkentoren.

  • Museo delle Cathedrale; het museum van de kathedraal. Hier is een belangrijke collectie geïllustreerde muziekmanuscripten te vinden. Onder andere van Liberale da Verona. Zoals gebruikelijk bij Gregoriaanse muziek staan de noten genoteerd op 4 lijnen. Via dit museum is het mogelijk om een, ten noorden van Chiusi, gedeelte van een Etruskisch stadje te bezichtigen. Hier zijn de Tomba della Pelligrina (Etruskische graftomben) te bezoeken. Eveneens zijn ondergronds de "catacomben van Santa Mustiola" te bezoeken. Hier werden de eerste Christenen begraven. Wanneer door ondergrondse gangen wordt gewandeld, gaat men langs eeuwenoude kanalen voor de toenmalige wateraanvoer voor de stad. Pas in 1920 werd dit hele watersysteem ontdekt.

Andere bezienswaardigheden

  • Op de route naar het Lago di Chiusi zijn er sommige graftomben met muurschilderingen uit het Etruskische leven te bezichtigen
  • Chiesa San Lorenzo, kerk uit de 14e eeuw
  • Chiesa Santa Maria della Misericordia, een kerk uit de 13e eeuw
  • De mooie heuvels rond San Casiano dei Bagni
  • De meren als het Lago di Chiusi en het Lago die Montepulciano, beiden vroeger moerasgrond, nu een toeristische attractie met een grote verscheidenheid aan flora en fauna.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Etrusken, een oude beschavingDe Etrusken waren een machtig volkje in Toscane van Italië zo ongeveer het laatste millennium v.Chr. Zij begonnen met he…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
De mooiste dorpen van Toscane - CetonaToscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleiner…
Toscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenToscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenBibbiene in Toscane van Italië was vroeger een belangrijke Etruskische nederzetting. Tegenwoordig is dit stadje beroemd…

Toscane; VolterraEén van de Toscaanse stadjes waar nog Romeinse overblijfselen te bezichtigen zijn, is Volterra. Hier ligt even buiten de…
Toscane; MontepulcianoMontepulciano, een stad in de Toscane van Italië, bekend om zijn uitstekende Vino Nobile die wereldwijd bekend is. Daarn…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.