Toscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardigheden

Toscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardigheden Bibbiene in Toscane van Italië was vroeger een belangrijke Etruskische nederzetting. Tegenwoordig is dit stadje beroemd om zijn salami. De vroegere kardiniaal Dovizi is hier in de 15e eeuw geboren. Een leuk uitstapje vanuit Bibbiene is naar de berg La Verna, waar de heilige Franciscus van Assisi regelmatig verbleef.

Algemeen

Bibbiena is een kleine historische stad in Toscane, vlak bij de plaats waar de rivieren de Arno en de Archiano samenkomen. Het is een stad met ongeveer 11.000 inwoners en is het belangrijkste centrum van de Casentino en de hoofdstad van de provincie Arezzo. Dit is een vallei met mooi landschap, natuur en geschiedenis. Bibbiena ligt 32 km ten noorden van Arezzo en 60 km ten zuiden van Florence. Bibbiena is tegenwoordig beroemd om zijn salami.

Geschiedenis

Ooit was Bibbiena een belangrijke Etruskische nederzetting. Waarschijnlijk is de naam van de stad afgeleid van de Etruskische familie Vibia. In de 10e eeuw kwam Bibbiena onder beheer van het bisdom van Arezzo. Toen in 1289 de strijd van Campaldo plaatsvond, werd de stad overwonnen door de Florentijnen, tot Guido Tarlati (bisschop van Arezzo) in de 14e eeuw de bevoegdheid over Bibbiena heroverde.

Economische gezien was Bibbiena een rijke stad, landbouw zoals granen, wijn, olie en groente floreerden geweldig. In de 19e eeuw was er een wisseling en kwam de wol- en houthandel in opkomst. Tegenwoordig is Bibbiena een rijke gemeente en zijn economische bronnen komen van industriele- en landbouwactiviteiten.

Bezienswaardigheden

  • Palazzo Dovizi, dit paleis is gebouwd in Toscaanse stijl, in opdracht van Bernardo Dovizi, kardinaal en secretaris van paus Leo X. Deze Dovizi was schrijver van komedies en ook beschermheer van Rafael.

  • Chiesa Santi Ippolito e Donato, gebouwd op de plaats waar vroeger het kasteel stond. Dit werd tijdens de strijd van 1289 vernietigd. Het huidige gebouw heeft poorten en ramen met elementen uit de gotiek. De kerk is gewijd aan de patroon van de stad. Er is een prachtig houten beeld van de Madonna op de troon met kind uit de 14e eeuw.

  • Chiesa San Lorrenzo, gebouwd op een oude kerk en kreeg zijn huidige vorm in de 15e eeuw toen het klooster van de minne broeders werd vergroot. De voorgevel heeft twee rozen ramen. Het geheel is onlangs gerestaureerd. Het koor achter het altaar stamt uit de 17e eeuw. Een prachtig terracotta werk verbeeld de geboorte en is gemaakt door Andrea della Robbia.

Verdere bezienswaardigheden

  • Palazzo´s zoals de Palazzo Mazzoleni en Palazzo Niccolini
  • Santuario de Santa Maria del Sasso, één van de belangrijkste renaissance gebouwen in de hele vallei
  • Het evenement de Rievocazione delle Mea, de carnavalszondag en de dag voor Aswoensdag.

La Verna

Deze 1300 meter hoge berg ligt middenin de Apennijnen. Op de berg staat een klooster dat hoogst waarschijnlijk gesticht is door de heilige Franciscus van Assisi. Deze kreeg de berg op 8 mei 1213 van graaf Orlando van Chiusi, zodat hij zich hier in gebed kon terugtrekken. Op deze berg ontving Franciscus de stigmata. Het klooster is nog steeds in gebruik en de berg is weer eigendom van Florence.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toscane; PesciaIn Toscane van Italië ligt vlak bij de stat Pistoia het stadje Pescia. Dit stadje dat vroeger voornamelijk leefde van de…
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…
Toscane; Arezzo, bezienswaardighedenArezzo in de Toscane in Italië is een oude stad met veel historie. Door de vele eeuwen heen zijn er natuurlijk de gebrui…

Porta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierPorta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierHet bekendste overblijfsel uit de Romeinse tijd staat in de stad Trier in Duitsland. De Porta Nigra is een indrukwekkend…
Toscane; FiesoleVlak bij Florence ligt het stadje Fiesole. Het stadje heeft een prachtig uitzicht over de grote stad Florence, maar dan…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-04-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.